Dagsavisen mener

Ikke kødd med bemanningsforbudet

Tonje Brenna gjør som fersk arbeidsminister lurt i å forsvare innleieforbudet. På den måten viser hun hvem hun står med: Arbeidsfolk.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Regjeringen innførte tidligere i år en innstramming i adgangen til innleie fra bemanningsforetak nasjonalt.

Reglene innebærer at bedrifter ikke kan bruke innleid arbeidskraft når arbeidet er av midlertidig karakter, og at innleid arbeidskraft kan brukes bare hvis det er avtalt med tillitsvalgte. Alle innleide har nå rett til fast ansettelse i virksomheten som leier inn etter tre år.

Innleieforbudet er en stor seier for alle oss som ønsker et trygt, regulert arbeidsliv i Norge

I praksis er det nå dermed bare tillatt med innleie fra bemanningsbyråer til rene vikariater.

Forbudet har vært ønsket fra fagbevegelsen, men har møtt motstand fra arbeidsgiversiden. Saken ligger nå på ESAs bord, etter klager fra bemanningsbransjen. ESA mener reglene for innleie er «uberettigede og uforholdsmessige».

Under Fellesforbundets landsmøte i Oslo som pågår i disse dager, var den nyslåtte arbeidsministeren Tonje Brenna tydelig i sin beskjed til arbeidsgivere som forsøker å omgå reglene for innleie: «Dette er ikke noe vi kan kødde med».

Det har Brenna helt rett i. Innleieforbudet, som ble til etter mange års kamp fra fagbevegelsen, er en stor seier for alle oss som ønsker et trygt, regulert arbeidsliv i Norge.

Brenna snakket konkret om situasjonen ved bedriften Käfer i Haugesund. Käfer har skaffet seg godkjenning av verneombudet til å leie inn arbeidskraft, mens hovedavtalen er klar på at det bare er tillitsvalgte som kan gi slik godkjenning.

Det er godt å se at statsråden allerede er varm i trøya og tydelig tar stilling for arbeidsfolk i denne saken. Vi forventer at Brenna er like tydelig når det kommer til kritikken fra ESA mot innleieforbudet.

Innleiereglene ble innført fordi vi ønsker å ta vare på og videreutvikle grunnleggende aspekter ved norsk arbeidsliv. Faste og direkte ansettelser står helt sentralt i den norske arbeidslivsmodellen. Da det ble fritt fram for å leie ut arbeidskraft via bemanningsbyrå i 2000, kom denne modellen under kraftig press.

Regjeringen har allerede svart ESA og avvist at reglene for innleie bryter med EUs regelverk. Det er en linje vi forventer at Tonje Brenna viderefører. Det norske arbeidslivet er bedre med strenge regler mot innleie. Uansett hva EU måtte mene om saken.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener