Dagsavisen mener

Godt italiensk rentegrep

Norske banker tjener enorme milliardbeløp på de høye rentene. De kunne vært tvunget til å ta seg dårligere betalt.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Den italienske ytre høyre-regjeringen tok i forrige uke grep etter det siste årets mange renteøkninger. Av sosiale hensyn innførte regjeringen skatt på bankenes enorme rentefortjeneste. Skatten skal deretter brukes for å dempe belastningene mange vanlige folk opplever i dyrtida.

Bankenes rentefortjeneste må ses på som ren superprofitt

Skatten er oppsiktsvekkende progressiv, og italienske bankaksjer fikk juling på børsen. Markedet liker dårlig at myndighetene legger seg opp i deres business når pengene flommer inn i bankene. Det er ventet rettslige mottrekk fra bankindustrien.

Noe helt annet er det når pengene uteblir, da er det mer enn ønskelig at staten og skattebetalerne kommer til unnsetning for markedet, aksjonærene og kapitalen. Men det er besnærende hvordan denne logikken aldri går motsatt vei.

Det italienske grepet er uvanlig inngripende, og det er liten grunn til å tro at det skal bli politikk i Norge. Men Rødt har kastet seg med på tanken og oppfordret regjeringen til å se mot Italia. I prinsippet er vi enig. Noe burde vært gjort med bankenes enorme renteinntekter, som er en konsekvens av sentralbankenes nødvendige grep for å dempe inflasjonen.

Bankenes ville inntektsfest er en følge av krig, uro og prisvekst ute av kontroll. Veldig mange låntakere opplever nå kritisk høye renter, på et nivå ingen hadde forutsett eller stilt krav om ved låneopptak. Kontrasten er skrikende mellom vanlige folks nye økonomiske virkelighet og de svulmende tallene til bankene.

Milliarder i merinntekter som følge av en global krise, går nå rett i lommene til bankenes aksjonærer. Noe av disse inntektene kunne bankene brukt til å holde igjen på utlånsrentene. Å tro på en bankmoral er naivt, og derfor burde noe av den rene rentefortjenesten vært tvunget tilbake til fellesskapet som en skatt.

Bankenes rentefortjeneste nå må ses på som ren superprofitt. En skatt på denne kunne vært definert som en grunnrentebeskatning på renter i krisetid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener