Dagsavisen mener

Bedre renteutsikter

Lysere utsikter, men ny renteheving venter.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Norges Banks innstramming av økonomien gjennom rentehevinger begynner å forme det hjemlige forbruket. Torsdagens inflasjonstall tyder på at inflasjonen avtar. Det er gode nyheter, men gleden er relativ. Hestekuren er langt fra over.

Det er langt fram til inflasjonsmålet på 2 prosent, og prisene stiger fortsatt langt fortere enn i en normal situasjon. De siste tolv månedene har prisene gått opp med 5,4 prosent. I juni var dette tallet 6,4, og vi beveger oss nå vekk fra inflasjonstoppen i oktober på 7,5 prosent.

Det er dessverre fattig trøst for mange

Matvareprisene fortsetter å stige. Og det siste året har disse nødvendighetsvarene steget med 9,2 prosent. Den gode nyheten er likevel at de stiger i mindre grad enn i fjor. Det er dessverre fattig trøst for mange. Prisen på bensin og strøm har gått betydelig ned i forhold til i fjor sommer. Også klær og sko er blitt billigere.

De økonomiske bremsene tar nå i mange ulike sektorer. Hus- og hyttesalget har kjølnet betydelig. Men det er ingen liten utfordring for Norges Bank å balansere gass og brems. Prisveksten må ned, men økonomen må heller ikke stoppe helt opp og utløse konkurser. Hvilken effekt oppbremsingen vil ha på arbeidsledigheten utover høsten, gjenstår å se. Enn så lenge er ledigheten liten i Norge.

Lavere inflasjon tyder på avtakende press i økonomien. Nordmenn har fått mindre å rutte med, og dette vil dempe behovet for å øke renta. Når Norges Bank skal sette nytt rentenivå neste uke, har de fått noe å tenke på. Banken vil være glad for de ferske inflasjonstallene fra SSB, men vil likevel fortsette å stramme til.

Analytikerne tror nå at Norges Bank, som i juni ønsket Ola og Kari god sommer med 0,5 prosentpoeng økt rente, vil nøye seg med 0,25. Det vil gi en styringsrente på 4 prosent. For mange låntakere betyr det en boliglånsrente på opp mot 6 prosent. Banken har tidligere antydet en rentetopp på 4,25 prosent i løpet av høsten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener