Dagsavisen mener

Ingen skam å droppe turen

Dødelige snøskred ryster nasjonen. Nå må både folk og myndigheter ta ekstra ansvar.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Påskeferien hadde knapt startet, da påskeidyllen brått tok slutt. Fredag omkom fire personer, i tre ulike skred, i Troms. Dette er tragiske ulykker som har rystet nasjonen.

Selv om dette var ulykker, må vi lære der vi kan, og minimere sjansen for slike skjebner. I Norge har så mange som 102 mennesker omkommet i snøskred siden 2008. Nå må rutinene for snøskredvarsling gås i sømmene.

Søndag fikk skredutsatte områder besøk av tre regjeringsmedlemmer, med beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i spissen. Ordførere i Troms ytret da ønske om en nasjonal norm om å varsle skredfare på tekstmelding. I dag er det kun enkelte kommuner som har denne tjenesten.

Vi trenger mer kunnskap om, og respekt for, den nådeløse norske naturen

Det foreslås også at en slik tjeneste bør inneholde varsel på turistenes eget språk. I ulykker som inkluderer topptur med ski eller snøbrett, er nesten halvparten utenlandske skiturister.

Hjelpekorpset selv sier at det viktigste redskapet de mangler, er muligheten til å se posisjon på telefonene til utenlandske turister. Manglende posisjon førte nemlig til at hjelpekorpset først rykket ut til feil fjelltopp fredag, i søket etter de italienske turistene.

«De får advarsler om ikke å gå i fjellet, likevel trosser de det», sa Nordreisa-ordfører Hilde Anita Nyvoll (Ap) søndag. Det er svært uheldig når advarslene trosses. Lokale myndigheter, hjelpemannskaper og frivillige må ikke settes under større press enn de makter å håndtere.

Inntil nye varslingsrutiner er på plass, må folk være ekstra varsomme. Alle som ferdes i fjellet bør holde seg oppdaterte på varslingstjenestene som allerede finnes, som Varsom.no.

Dødsulykkene denne påska bør være en påminnelse om at vi trenger mer kunnskap om, og respekt for, den nådeløse norske naturen.

Myndigheter må raskt se på hvordan varslingsrutiner kan forbedres nasjonalt, og bistå med nødvendige verktøy som etterspørres lokalt. Og folk må selv ta forholdsregler før de ferdes i fjellet.

Det er ingen skam å snu, sier den mest kjente fjellvettregelen. Det er heller ingen skam å droppe turen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener