Leder

Trump bør avsettes

Amerika må redde sin egen sjel. Og før Joe Biden tar over som president 20. januar, må Donald Trump avsettes.

President Donald Trump arrives to speak at a rally protesting the electoral college certification of Joe Biden as President, Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

USAs demokratisk valgte ledere må aktivt gripe inn i sin egen historie nå og sørge for at Trump-æraen ender i ugyldighet. Hans presidentskap må tas avstand fra.

Som den første presidenten noen gang, bør han nektes å fullføre sin periode.

Les også: Var vitne til stormingen i Washington: – Det har vært helt vanvittig

Trumps gjentatte løgner om valget, hans bevisste undergraving av det amerikanske demokratiet og hans direkte oppfordring til opprør som førte til angrepet på kongressen, må få konsekvenser. Donald Trumps kriminelle og fascistiske sinnelag har kommet til uttrykk denne uka gjennom åpen utfordring av demokratiet.

Han har forsøkt å manipulere senatvalget i Georgia og han har sendt en mobb mot landets politiske ledelse. Høyreekstrem pøbel kunne angripe Capitol Hill vitende at de hadde presidenten i ryggen.

De handlet på oppfordring fra USAs president.

Les også: Tybring-Gjedde mener fredsprisnominasjonen av Trump står seg

Presidentens ord har skapt kaos og vold. Fire mennesker mistet livet onsdag. Den ukrenkelige kongressbygningen ble inntatt og ramponert. Kongressens menn og kvinner måtte flykte mens de var i formell prosess med å godkjenne valget av Biden som ny president.

Det må slås fast med tyngde at dette er uakseptabelt. Mobben må få sin straff, men opprørsleder Trump må også defineres som medskyldig. Våger USA å la ham sitte i nesten to uker til?

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at regjeringen erklærer Trump fysisk eller psykisk uskikket til embetet. Visepresident Mike Pence tar i så fall over. Mange i USA stiller nå spørsmål ved Trumps mentale helsetilstand. En annen metode for å avslutte Trumps presidentskap er riksrett, men dette er praktisk vanskelig på så kort sikt.

Les også: Biden godkjent som president – Trump lover fredelig maktovertakelse

På lengre sikt er det også aktuelt med en straffesak for hans oppfordringer til opprør.

Presidentens skjebne ligger nå i det republikanske partiets hender. Det er opp til partiet om det vil bli med Trump ned eller benytte oppløpssiden til endelig å markere avstand til en farlig, udemokratisk og på alle måter uverdig president.

Mer fra: Leder