Kommentar

Det finnes mange som Harvey

Serieflørt? Den må du lenger ut på landet med i gåstolen din.

Han er tiltalt for voldtekt. Krumbøyd og smilende stabbet Harvey Weinstein seg inn med gåstol i retten på mandag. Trikset er velkjent. Når du først sitter skikkelig i det, er det bare å bøye nakken og håpe at verden synes litt synd på deg.

En vanskelig oppgave når du har blitt ansiktet utad for menn som misbruker makten sin.

Filmprodusenten er tiltalt for å ha voldtatt en ikke navngitt kvinne i mars 2013, og for å ha tvunget en annen kvinne, sin tidligere produksjonsassistent Mimi Haleyi, til oralsex i sin egen leilighet i juli 2006.

Saken er kanskje reist på vegne av de to kvinnene, men berører alle som stått fram med historiene sine, etter The New York Times-avsløringene i 2017, som viste at han i en årrekke betalte erstatning til personer som beskyldte han for seksuell trakassering.

Ikke minst berører rettssaken en hel bevegelse, og hvorvidt man vil sitte igjen med en følelse av at Metoo hadde gjennomslagskraft.

Weinstein har i mange år vært en av Hollywood-bransjens mektigste.

I dokumentaren «Harvey Weinsteins fall» beskrives en suksessfull filmprodusent. Han er den fyren! Hanker inn oscarer, fotograferes med noen av verdens vakreste filmstjerner. Ikke minst er han en døråpner for unge i bransjen, noen å bli sett sammen med. Den makten bruker han.

Han sprader rundt naken foran den tjuetre år gamle assistenten sin, som blir overbevist om at «sånn er det bare i bransjen».

Han lokker med filmroller, for å så invitere til hotellrommet sitt. Han er ubehagelig å avvise. I dokumentaren forteller flere kvinner at responsens hans på et nei var «Tenk over hva du gjør nå».

Anklagene mot Weinstein vokste seg så omfattende at de faktisk ble tatt på alvor.

Og heldigvis tok han flere mektige menn med seg i fallet. Men at det skulle så mye til før denne mannen ble stilt til ansvar, er smått utrolig. Og det viser hvordan menn i maktposisjoner har fått holde på som de vil. Rundt 80 kvinner har kommet fram med historier om trakassering og seksuell misbruk, ofte med en beskjed om at det kom til å hjelpe karrieren deres.

At Weinstein fortjener det som kommer hans vei, virker å være et premiss de aller fleste vil gå med på.

Kanskje fordi han passer godt inn i forestillingen vår av hva en overgriper er. Det har vært enkelt å si «for en ekkel gammel gris». Men vi skal ikke glemme at han langt ifra er alene. Han er et symptom på noe mye større enn seg selv. På holdninger overfor kvinner som har fått leve i beste velgående. På misbruk som har blitt tiet og truet i hjel.

Derfor vil en dom være mer enn en seier for de fornærmede. Dette er en symbolsak. Og blir han dømt, kan det hende Weinstein må trille gåstolen sin til livsvarig fengsel.

Forsvareren hans kaller ham en serieflørt.

«Alle kvinner han har hatt sex med, har sagt ja. Sier de noe annet, så lyver de» sier hun til pressen.

En serieflørt, ja. Den må du lenger ut på landet med.

Forsvaret til Weinstein vil bygge på holdningen om at Metoo-bevegelsen gikk for langt. Og at han personlig har mistet så mye på veien. Penger, ekteskap, venner.

Kommer han unna med kriminelle handlinger, er det fordi handlingene i altfor lang tid er blitt bagatellisert. Fordi offeret så ofte blir tillagt skyld.

«Hvorfor var du der på hotellrommet, hvis du ikke hadde litt lyst å ligge med ham?». Det er like forutsigbart som det er frustrerende.

Det er sånne holdninger som har tillatt mektige menn å ta for seg. De har stått urørlige på toppen, med «serieflørter» eller «pikenes jens» som alibi. Men Metoo-bevegelsen har satt lyskastere på alvoret. Det er vanskelig å sno seg unna, når de berørte står sammen.

Uansett hvilket utfall rettssaken får, er det lite som tyder på at ropene om rettferdighet stilner. Og om han går fri? Velter Metoo da? Var alt det vi trodde vi lærte bortkastet? Kan mektige menn fortsette å gjøre som de vil, uten egentlige konsekvenser?

Ikke faen. Da slår vi tilbake. Enda hardere denne gangen. Sammen.

Mer fra Dagsavisen