Kommentar

«Bort med hele gjengen»

Politikerforakten førte enda en høyreekstremist til makten – denne gangen i Argentina.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

«Que se vayan todos». Bort med hele gjengen. Kampropet ble tatt i bruk under den argentinske krisen i 2001, en krise som var økonomisk, politisk, sosial og institusjonell – altså: Som rammet hele det argentinske samfunnet, på alle nivå.

I valgkampen i høst ble ropet tatt i bruk igjen av tilhengerne til den ekstreme høyresidens kandidat Javier Milei. Og hvorfor ikke? Bort med alt og alle er kanskje den beste oppsummeringen av budskapet til Milei.

Hvordan Milei faktisk vil styre i virkeligheten er nesten umulig å se for seg.

Bort med den nasjonale myntenheten peso (og inn med dollaren), bort med sentralbanken, bort med flere departementer. Nå blir det slutt på dekadansen og på alt det gamle, alle de gamle. «Que no quede ni uno solo». La ingen av dem bli igjen!

Budskapet gikk hjem i en nasjon som er lei. Lei av økonomisk og politisk kaos. Lei av politikere som lover og lyver. Og lei av at institusjonene svikter og fattigdommen øker. «I dag begynner gjenoppbyggingen av Argentina», lovet Milei etter at valgseieren var klar.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Dermed har Donald Trump på mange måter fått sin etterfølger i det sørligste landet i Amerika.

Som i USA er politikerforakten og den udefinerbare men vonde følelsen av svik en av driverne bak folkets vilje til å satse på outsider-kandidater fra høyresiden. Ønsket om å se verden brenne er nok likt fordelt mellom tilhengerne til Milei og Trump.

Javier Milei er Argentinas nye president. Det er vanskelig å se for seg hvordan han vil styre landet, skriver vår kommentator.

Det er likevel ganske store forskjeller mellom den forrige – og neste? – presidenten i USA og den nyvalgte lederen for Argentina. Milei er ikke en høyrepopulist, men snarere en ekstremliberaler. Han er professor i økonomi og en overbevist anarkokapitalist.

På mer forståelig norsk: Han mener at markedet skal være fritt og at eiendom er hellig, og han ønsker staten bort.

Det er altså dette et flertall blant 40 millioner argentinere har valgt som veien videre. Hvordan Milei faktisk vil styre i virkeligheten er nesten umulig å se for seg. Hans økonomiske teorier er sjelden prøvd i virkeligheten.

Og selv om Milei drømmer om å avslutte internasjonale samarbeid og forpliktelser, er ikke Argentina en øy uten omland. Snarere skylder landet nesten 500 milliarder kroner til Det internasjonale pengefondet (IMF). Det er rekord. Inflasjonen er ventet å nå 180 prosent innen utgangen av 2023. Det er også helt i det internasjonale toppsjiktet.

Der det er usikkert hvordan Mileis økonomiske politikk vil se ut i praksis, er det enklere å se for seg hvordan han vil lede på andre områder. Han er en langt mer tradisjonell representant for høyre flanke når det kommer til kvinners rettigheter (Milei er selvsagt abortmotstander) og klima (han er klimafornekter).

Den amerikanske kontinentet har overlevd Donald Trump og Jair Bolsonaro – «tropenes Trump» – i Brasil. Det kommer trolig til å overleve også «pampasens Trump» i form av Javier Milei.

Men det holder stadig hardere. Det er bare å grue seg til landet langt der oppe i nord skal bestemme seg for Trump eller ikke om et års tid.

Les flere kommentarer av Jo Moen Bredeveien