Kommentar

I Egner Graneruds hode

Halvor Egner Granerud er ikke som alle andre. Lederen av hoppuka havner alltid i dramatikk.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Husker du VM i Oberstdorf i 2021? Egner Granerud kom dit som en av storfavorittene. Så ble han tatt av koronaen og fikk ikke muligheten til å kjempe om sitt første individuelle VM-gull. Men han fikk med seg sølv i mixed-konkurransen.

Husker du OL i Beijing i 2022? Egner Granerud kom dit som en av favorittene, men ble diskvalifisert i normalbakkerennet. Han fikk ikke i seg nok næring mellom omgangene. I storbakken var han nest best i kvalifiseringen, men der Marius Lindvik vant, endte Granerud på en 8. plass.

Thorbjørn Egners oldebarn er altså Norges mestvinnende hopper i verdenscupen, men har ingen individuelle titler etter junioralder å vise til. Ikke engang NM har han vunnet utenom tre titler i laghopping.

Men han har altså 16 enkeltseire i verdenscupen og vant turneringen sammenlagt i 2020/21. Dette er verdens beste skihopper som ikke har tatt individuelt gull. I VM i skiflyging i 2020 ble det sølv, men selvsagt gull i lagkonkurransen.

Halvor Egner Granerud feiret som Erling Braut Haaland etter han vant nyttårshopprennet søndag. Foto: Geir Olsen / NTB

Nå leder 26-åringen hoppuka halvveis og kan bli første norske vinner siden Anders Jacobsen vant verdens mest populære hoppturné i 2007. Da var Halvor Egner Granerud ti år gammel og hadde begynt å snuse på denne fascinerende idretten.

Men tirsdag er det kvalifisering i Bergiselbakken i Innsbruck og det er opplest og vedtatt at dette er bakken Granerud ikke trives i. Han har aldri lyktes der. – Det skal vi gjøre noe med, lovte landslagssjef Alexander Stöckl etter triumfen i hoppukerennet. Bergiselbakken er tross alt landslagstrenerens ekte hjemmebane.

Men hva kan man gjøre i løpet av noen få treningshopp i en bakke med en litt annerledes profil? Skihopping er kanskje verdens rareste sport med hensyn til hvor små detaljer som kan avgjøre om en skihopper treffer i svevet eller ikke. Sittestilling og sats avgjør. Men detaljene der styres av hva som skjer inne i hodet. Nå sammenligner Halvor Egner Granerud seg med Erling Braut Haaland, og kopierte feiringen hans etter nyttårsrennet. Kanskje det var det som skulle til?

I tirsdagens kvalifisering får vi de første svarene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen