Kommentar

No love, actually

«God fredag»-spalten: Akkurat nå tror jeg det knapt finnes et mindre idyllisk sted å være enn den kulissen som veldig mange av oss bruker for å komme i julestemning, nemlig den britiske statsministerboligen.

Julefreden har ikke akkurat senket seg over Storbritannias statsminister Boris Johnson.
Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

De siste dagene før jul pleier jeg å skrive en rekke mailer og julekort, samt en hilsen til dere lesere. Jeg må innrømme at det alltid blir lille julaften før jeg får satt siste punktum og kan trykke send til den siste mottakeren. I mine julehilsener i år har jeg fokusert på det tøffe året vi har vært gjennom i Dagsavisen-familien, med pandemi og nedstenging, en ny konkurrent i Oslo som har gjort kampen om abonnenter og annonsekroner enda tøffere, og attpåtil en ny runde med hjemmekontor på slutten av året. Men så kom også vendepunktet i november og desember med en enorm digital vekst. Disse to månedene har vi hatt nesten 50 prosent flere lesere enn tidligere, noe som igjen har ført til nye annonserekorder. Så, ja, det er absolutt grunn til å se positivt på fortsettelsen, og dermed kan årets julehilsen avsluttes, tradisjonen tro, med et optimistisk budskap.

Når jeg er ferdig med de mange titall brev og mailer, er jeg som regel i god julestemning. Da har det hendt at tankene har vandret videre til julefilmen «Love Actually», og scenen der statsministeren sitter og blar gjennom julekort. Filmens underliggende budskap er at kjærligheten finnes overalt, det gjelder bare å se godt nok, og det er nettopp kjærlighet statsministeren finner i bunken med julehilsener. I år gikk mine tanker i stedet videre til en annen britisk statsminister enn han sjarmerende typen som spilles av Hugh Grant i en av tidenes mest populære julefilmer. Jeg tenkte på Boris Johnson, han som bor i Downing Street 10 på ordentlig, og på den endeløse rekken av negative nyheter han har pådratt seg i det siste. Han er rammet av koronakaos, opprør i eget parti, historisk dårlige meningsmålinger og en serie med avsløringer som viser at han har et rufsete forhold både til egne koronaregler og til sannheten.

I en fersk meningsmåling sier 70 prosent av britene at de mener Johnson gjør en dårlig jobb. Videre skal store deler av partiet og deler av regjeringen ha vendt ryggen til sin egen statsminister. Under VM i dart i London for tre dager siden, reiste publikum seg og sang «stå opp hvis du hater Boris», og den franske avisen Libération slo sarkastisk fast: «Han er nå den eneste deltakeren i The Boris Johnson Show». Avstanden fra juleidyllen og kjærligheten på julekortet i Love Actually til virkelighetens britiske statsministerbolig, kunne knapt vært lengre enn den oppleves akkurat nå. For Boris er det «no love, actually».

God fredag og en riktig god jul til alle lesere!


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen