Kommentar

Hva er bedre enn Svein på sydentur? Svein på bærtur!

Charter-Svein stotrende på debatten. For et nydelig grep mot konspirasjonsteorier.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Svein Østvik, eller Charter-Svein som han så artig går under, har mista det koselige preget sitt etter han sluttet å drikke øl på TV og begynte å brenne munnbind utenfor Stortinget. Det er fristende å bare kalle han ko-ko, men Svein har ikke dukket opp fra intet.

En konspirasjonsteoretiker er ikke en konspirasjonsteoretiker alene.

Noen har snakka sammen her.

Charter-Svein representerer en gruppe redde, sinte nordmenn, som tyr til alternative fakta når det som er realiteten blir for ubehagelig. Du ser dem i bakgrunnen på brenne-munnbind-bildene, og du ser dem definitivt på Facebook og i kommentarfeltene. De forsvinner ikke bare fordi vi slukker lyset og lukker døra.

Så hva gjør vi da? Det er her det blir vanskelig.

Å løfte fram konspirasjonsteoretikere – eller i andre tilfeller ekstremister – på seriøse debattarenaer, er åpenbart problematisk. Når vi gjør det, kan de potensielt nå flere med budskapet sitt, og framstår kanskje som mer seriøse og anerkjente enn de i realiteten er.

Derfor er det så viktig at NRK stilte med tidenes ammunisjon. Et lag av eksperter som evner å gjøre seg forstått, og som klart og tydelig kan forklare hvorfor disse teoriene ikke stemmer.

NRK fikk kritikk selv før sendingen gikk på TV, etter at de lanserte debatten som en «showdown mellom Charter-Svein og Lotepus». Dette var useriøst, mente mange. Det hele kunne sett ut som et forsøk på å få seertall – eller til og med verve flere konspirasjonsteoretikere til klubben.

Jeg håper og tror effekten var en annen.

Du veit når foreldrene dine knuste paraceten din i syltetøyet når du var tre år og hadde feber? NRK lurte folk inn til folkeopplysning! For hva hjelper det med fakta, hvis de som virkelig trenger den ikke ser på?

Jeg tror ingen av ekspertene i gårsdagens sending klarte å omvende Svein Østvik. Men noen av dem som vurderte å dukke opp på neste ukes munnbindbrenning, de er kanskje for flaue til det nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!