Kommentar

Solid grønt overtak

Valgåret startet der fjoråret sluttet.

Fra mars i fjor, da landet ble stengt ned, til januar i år, da grensen ble stengt, har normal partipolitikk vært satt på vent. Gjennomsnittet av meningsmålingene fra Poll of polls viser at Sp og Høyre har vunnet på det.

Sp har for første gang gått forbi Ap på snittet av målingene.

Les også: «Hold ut. Og mens dere holder ut, ikke still noen spørsmål»

Sp er i januar nest største parti med 20,7 prosent. Høyre befester sin posisjon som landet største parti, og har i januar 24,7 prosent. Det er på linje med valgresultatet i 2017.

Ap og Frp har tapt på at koronaen har dominert politikken siden landet ble stengt ned. Ap har falt med nesten 4 prosentpoeng til 20,4 prosent i januar. Valgresultatet i 2017 var 27,4 prosent. Frp har gått ned 3,4 prosentpoeng til 9,5 prosent. Valgresultatet for Frp var 15,2 prosent.

For de andre partiene er oppslutningen på snittet av meningsmålingene i januar omtrent like god, eller like dårlig, som det den var da landet ble stengt ned.

Høyres framgang er ikke noe tegn på at det går i retning gjenvalg av Erna Solberg som statsminister. 

Les også: «Joe Biden tar nå det klimalederskapet verden har savnet»

Regjeringspartiene KrF og Venstre er i faresonen for å bli stemt ut av velgerne. Ved stortingsvalget sist krabbet de så vidt over sperregrensen på 4 prosent. Nå ligger de godt under grensen. KrF har 3,4 prosent i snitt i januar. Venstre er på totallet (2,5 prosent). Med et slikt valgresultat hadde KrF fått to stortingsmandater og Venstre bare ett mandat.

MDG og Rødt kom ikke over sperregrensen ved siste valg. Nå balanserer de på sperregrensen med 4 prosent. SV er i siget og får 8 prosent i snitt.

Den rødgrønne blokken er i form til å slå knockout på den borgerlige blokken. De tre rødgrønne partiene, Ap, SV og Sp, har til sammen nesten 50 prosent av stemmene, og 90 mandater. Det kreves 85 mandater for flertall. Legger vi til MDGs og Rødts 14 mandater har den rødgrønne opposisjonen 104 mandater. Bedre kan det knapt gjøres. Det blåser en venstrevind over landet.

Velgerne liker statsminister Erna Solberg. Men de vil ha en ny regjering.

Les også: «Carl I. Hagen har tydeligvis høye tanker om seg selv»

Den rødgrønne siden ligger med andre ord meget godt an til å sikre seieren ved stortingsvalget i september. Ap sliter, men Sp og SV er i god form. Ap bør kunne vokse i tida framover. Frafalne Ap-velgere har ikke gått til den borgerlige blokken. De fleste har vandret til Sp og SV. Mange har satt seg på gjerdet. Gjerdesitterne kan komme tilbake hvis Ap fører en god valgkamp.

Venstresiden kan ikke selge skinnet før bjørnen har fått sitt endelikt. Det blåste også en venstrevind over landet ved forrige stortingsvalg. Den rødgrønne siden lå an til å vinne. Men det var før valgkampen startet. Ap gjennomførte en historisk svak valgkamp og regjeringsmakten gikk tapt.

Partiet har lært. Denne gangen vil det nok gå bedre.

Svakhetstegnet på rødgrønn side er et regjeringsalternativ som spriker. Det burde allerede nå ha vært klart at Ap, SV og Sp vil danne regjering sammen. Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken vil det. Trygve Slagsvold Vedum tviholder på en regjering av Ap og Sp. Han vil av taktiske grunner holde SV utenfor. Han er nok redd for at velgere som har gått fra den borgerlige blokken til Sp, vil falle fra hvis Sp går sammen med SV i regjering.

Les også: Ap gjør stort hopp på ny måling 

Nationen har spurt Sps ordførere om hva de mener. 101 har svart. 75 av disse ønsker en ren Ap-Sp-regjering. Bare åtte ordførere vil ha med SV. Trygve Slagsvold Vedum har med andre ord støtte blant sine egne for sitt regjeringsalternativ.

En regjering av Ap og Sp vil bli en mindretallsregjering.

Snittet av meningsmålingene i januar gir en Ap/Sp-regjering 74 mandater. Støre/Vedum-regjeringen kan ikke ta det for gitt at den får støtte fra SV, og selvfølgelig ikke fra Frp og Høyre. Stortinget vil herje med en slik mindretallsregjering.

Jeg tror venstresidens velgere vil ha en sterk flertallsregjering av Ap, SV og Sp, og ikke en svak mindretallsregjering. Trygve Slagsvold Vedum svekker den rødgrønne siden når han til stadighet snakker om en regjering av Ap og Sp.

Mer fra Dagsavisen