Kommentar

Den drukner ei som henges skal

Donald Trump skal ikke dø nå. Men han har utsatt mange andre for livsfare.

Sirkuset rundt USAs 45. president blir villere og villere. Det må man kunne si, selv uten å støte de som fortsatt måtte mene at Donald Trump er veien og målet for verdens mektigste nasjon.

Folk og medier fortsetter å strømme på i manesjen. Det er et utsolgt show.

Les også: «Ett ord er dekkende for tilstanden på høyeste hold i USA: Kaos. Det skyldes ikke tilfeldigheter»

Fredag våknet vi her hjemme til nyheten om at Trump var blitt smittet av covid-19. Det var all ironis mor. Og mandag våknet vi til nyheten om at han var ute og flørtet med sine tilhengere. Tilsynelatende i god form, men syk, vinkende fra bilvinduet. Det manglet bare en forgylt hestevogn for å sette presidenten inn i den eneste rette historiske konteksten: En solkonge. En eneveldig hersker hinsides virkeligheten.

Høyt hevet over alle lover, ikke minst over alle smitteregler, og all sedvane som gjelder allmuen.

Livlegene som har trippet rundt har skapt forvirring. Uten å fortelle rett ut om presidentens tilstand, om hva slags behandling han har fått. Informasjon som ikke bare det politiske USA har krav på, men som også det amerikanske folket som han jo tjener på vegne av og som har stemt ham inn i Det hvite hus, har rett på.

Men for Trump gjelder egne regler. I alle livets fasetter.

I helgen tok det fyr på sosiale medier, i USA, men også her hjemme fordi noen av Trumps mest spissformulerte kritikere håpet at koronasmitten ville ta knekken på ham.

Ja, de sa rett ut at de håpet presidenten ville dø av sjukdommen.

Les også: Slik kan Trumps koronasmitte slå ut politisk

Altså av en sjukdom han selv ikke har tatt på alvor, som han har latterliggjort, som har kostet 210.000 amerikanere livet. Og som når den har rammet han selv, har gått fra mild influensa til pest, slik han selv har beskrevet det.

Ønsker om at noen skal dø er ikke pent, og er uttrykk for en råskap vi med hell kan holde utenfor fellesarealene. Om ikke av hensyn til Trump, så av hensyn til oss sjøl. Vi gjør ikke ordskiftet noen tjeneste ved å håpe på noens død.

Trump skal dø. Men ikke av dette viruset. Den drukner ei som henges skal, som det heter.

Det er å håpe at han vil lide en brutal politisk død i november. Derfor må vi krysse fingrene nå for presidentens helse og håpe han fort blir pigg og kan drive valgkamp igjen. Han skal stå oppreist når han får dommen. Trump skal ikke ha noe annet å skjule seg bak når nederlaget er et faktum enn sin egen inkompetanse.

Alle målinger, forsterket av forrige ukes debatt, viser nå at det amerikanske folket tydelig vil vende tommelen ned for Trumps presidentskap. Ingenting tyder på sympati med pasienten.

Selv de eldre velgerne som støttet ham i 2016, og som har grunn til å frykte viruset mest, snur nå ryggen til ham.

Men før USA kommer dit, valget er om bare fire korte uker, kan Trump ha kostet liv.

Les også: Smitten øker i Europa, men færre dør. Bør vi frykte reprise fra i vår? (+)

Ikke bare til dem han indirekte har påført lidelse gjennom død og tap av jobb gjennom en dårlig håndtert pandemi – at verdens rikeste land er hardest rammet av koronaen, er stryk i lederskap – men også til de han har vært tett på i tida før han ble lagt inn på sykehus.

Ett av de største og alvorligste spørsmålene nå er hvor lenge de ansvarlige rundt Trump har visst at han var smittefarlig? Han har selv sagt at han er den mest testede mannen i verden. Og det har han sannsynligvis rett i. Mange ganger om dagen.

CNNs medisinske ekspert, doktor Leana Wen, har sagt at når Trump ble lagt inn med så sterke symptomer som høy feber og pustevansker, har han sannsynligvis vært syk og smittefarlig lenger. Hvor lenge har de visst at Trump kunne være syk og latt det livsfarlige Trump-showet fortsette?

Les også: «Det virker så uendelig lenge siden de gode, gamle dagene før 12. mars»

Når ble den siste negative testen tatt?

Bilturen søndag har fått medisinsk personell til å rase. James Phillips, en av legene ved Walter Reed-sykehuset der Trump har fått behandling, kaller det «galskap». Han bruker uttrykket «the irresponsibility is astounding». Uansvarligheten er vanvittig. For i bilen med en smittebærende, syk Trump, satt det jo andre mennesker. Secret Service skal jo ofre livet sitt, men ikke på den måten.

Doktor Phillips’ ord kan trykkes på T-skjorter.

Trumps evne og vilje til å sette andre i fare for å framstå som sterk overfor sine egne, er med dette bevist. Søndagskjøreturen og alt som følger av sosial kontakt med den, viser at presidenten gjerne tar en sjanse for å vinne politisk. Så hva da med de andre møtene han har holdt i dagene før innleggelsen?

Hva visste de? Under TV-debatten med Biden?

Eller i møtet med «fansen» i New Jersey for å samle inn penger til valgkampen. Det hvite hus visste da at Trumps nære rådgiver Hope Hicks var smittet. Presidentene burde da ha gått rett i karantene.

Under en uke før innleggelsen, samlet Trump alle sine republikanske støttespillere i hagen til Det hvite hus for å hylle nominasjonen av Amy Coney Barrett til høyesterett. Et titall mennesker som var sammen med Trump den lørdagen i Det hvite hus for å feire det konservative stålgrepet om høyesterett, er nå smittet.

Les også: Donald Trump og kona har testet positivt for covid-19 – Erna ønsker god bedring

Trumps rådgivere. Senatorer. Washington Post skriver at Det hvite hus har gjort lite for å spore smitten. Wall Street Journal at Trump selv har bedt staben om å legge lokk på smitten i hans egen krets. Vi må tro at Det hvite hus ikke mistenkte noe så tidlig som denne lørdagen.

Men de har ingen troverdighet.

Bildene av eliten i det republikanske partiet som var samlet, er sjokkerende. Det var håndtrykk, det var klemming og de satt skulder til skulder. Ingen meter der. Og maskene glimret med sitt fravær.

Kyss, klapp og klem i krisetid. Som om virkeligheten for folk flest der ute ikke fantes.

Det arrogante signalet fra det politiske hoffet til undersåttene er «gjør som vi sier, ikke som vi gjør».

210.000 er døde og 11 millioner uten arbeid som følge av koronaviruset i USA. Men Trump og hans republikanere evner ikke å ta det på alvor. Hva var det legen sa? Uansvarligheten er vanvittig.

Hør Dagsavisens podkast i samarbeid med AmerikanskPolitikk.no: Trump med korona og blikket mot VP-debatten. 

Mer fra Dagsavisen