Kommentar

Fra skudd i Sarajevo til drone i Bagdad

Jeg skal holde foredrag i Wien, og tenker å trekke linjer fra noen kvartaler i Østerrikes hovedstad til to verdenskriger, et endret verdenskart og en drone i Bagdad.

Bosnisk-serberen Gavrilo Princip satte Europa i brann da han myrdet erkehertug Franz Ferdinand og hustruen i Sarajevo i 1914. Anslagsvis over 15 millioner mennesker døde før verdenskrigen var slutt i 1918. Foto: NTB scanpix

Målet med foredraget er å synliggjøre viktigheten av at vi journalistisk setter handlinger inn i et større perspektiv og trekker opp sammenhenger som ikke alltid er like synlige for folk flest eller gjennomtenkte fra de ansvarlige.

En persons aksjon blir manges provokasjon, som igjen får en reaksjon, og så ruller snøballen fort mot et veldig varmt sted. Hva blir konsekvensen til slutt? Det ligger i journalistikkens vesen at vi skal se mer enn bare hver enkelt løpende hendelse.

Jeg har tenkt å vise fram et Wien-kart som jeg fant i en BBC-reportasje som beskrev stamkafeer og oppholdssteder for de respektive menn i en periode i 1913 da Hitler, Stalin, Tito, Trotskij og Franz Ferdinand bodde samtidig i byen.

Innenfor en radius som vi enkelt kan spasere, var altså flere av verdenshistoriens viktigste, og noen av dem farligste, personer samlet på samme tid.

Kjapt og forenklet oppsummert: Første verdenskrig ble utløst av at den pro-serbiske aktivisten Gavrilo Prinicip skjøt og drepte den østerriksk-ungarske tronarvingen Franz Ferdinand i Sarajevo i 1914.

Østerrike-Ungarn erklærte som en konsekvens krig mot Serbia. Russland gikk deretter som alliert av Serbia inn på Serbias side og Tyskland tilsvarende på Østerrike-Ungarns. Så var verdenskrigen et faktum.

Trotskij og senere Stalin kom til makten i Russland som et resultat av en revolusjon muliggjort av første verdenskrig og faktisk hjulpet av Tyskland som sendte Lenin tilbake til Russland for å velte tsaren. Adolf Hitlers forsøk på en kunstkarriere i Wien ble avbrutt av krigsinnsats i første verdenskrig.

Verdenskrigens nederlag gjorde soldaten Hitler revansjesugen og påvirket ham politisk. At han overhodet kom til makten i Tyskland i 1933, kan ledes tilbake til den tapte første verdenskrigen, samt det vestlige Europas kommunistfrykt etter Russlands revolusjon.

Andre verdenskrig tapte Hitler så mot Stalin og Sovjetunionen. Deretter kom kommunisten Tito til makten i Jugoslavia og ble sittende til han døde i 1980, før landet endte i nye kriger og oppdeling.

Noen av konfliktlinjene i Jugoslavia etter Tito kan for øvrig spores tilbake til begge verdenskriger.

Hva som senere kan ledes tilbake til droneangrepet i Bagdad, som USAs president Donald Trump beordret for å drepe en av Irans mektigste menn, Qasem Soleimani, er vanskelig å forutse.

Verdenshistorien har imidlertid vist oss hvor viktig det er at vi peker på sammenhengene før snøballen, eller «wienervalsen», mot helvete ruller for fort. God fredag!

Mer fra Dagsavisen