Kommentar

Erna og Siv i fritt fall

Høyre og Ap er de største taperne på Opinions ferske kommunemåling.

STUPER: Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg styrer mot historisk dårlige valgresultater mandag. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På målingen for ANB, LO Media og Dagsavisen som er tatt opp denne uken, får Høyre 17,6 prosent. Det er ned 5,6 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2015. Et slikt resultat mandag vil være Høyres dårligste kommunevalg siden 1955, da gårdbruker og offiser Alv Kjøs fra Løten var formann for Høyre.

Frp følger med Høyre ned. Partiet får 7,7 prosent. Det er tilbake 1,8 prosentpoeng sammenlignet med forrige kommunevalg. Det vil være Frps svakeste resultat siden 1991. Partiet reiste seg ikke igjen før etter at Carl I. Hagen hadde kastet ut en mengde partimedlemmer på landsmøtet på Bolkesjø i 1994, eller «Dolkesjø» som blodbadet ble hetende.

Hvis de to regjeringspartiene faller ned på dette lave nivået valgnatten, vil alarmen gå tirsdag morgen i Høyres Hus i Stortingsgata og i Frps hovedkvarter på Karl Johans gate. Resultatet av lokalvalg er alltid et forvarsel om hva som kan skje ved kommende stortingsvalg.

Blir stortingsvalget om to år en reprise på mandagens lokalvalg må statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen finne sine gamle plasser på opposisjonsbenken. I Høyres Hus vil spørsmålet bli stilt om det er mulig å unngå det med en regjering som spriker i fire retninger. I Frp-hovedkvarteret vil noen si at det beste for partiet er å redde seg over på opposisjonsbenken i Stortinget i god tid før velgerne senker regjeringsskuta i stortingsvalget.

Bompengeoppgjøret i regjeringen er en viktig årsak til at Erna Solberg og Siv Jensen nå er i fritt fall. Erna Solbergs ultimatum mot sine egne i full offentlighet, er det mest brutale politiske selvmordet noen norsk regjeringssjef har begått under en valgkamp. Borgerlige velgere ble skremt.

Enkelte kan ha hoppet fra Høyre til KrF og Venstre. Målingen viser nemlig at KrF og Venstre har krabbet opp til 4 prosent. Det er svakere enn resultatet ved forrige kommunevalg, men det er tross bedre å gå litt opp enn ned to dager før valget.

Ap ligger an til å bli valgets største taper. Partiet får 24,9 prosent. Det er tilbake 8,1 prosent siden forrige kommunevalg. Et slikt resultat mandag vil være det dårligste kommunevalget i partiets historie. Partiet har samme oppslutning på denne målingen som på gjennomsnittet av alle målinger da valgkampen startet. Satt på spissen kan vi si at Ap ikke har vunnet en eneste velger over på sin side i de fire ukene valgkampen har vart. Det kan være en trøst at partiet ikke har tapt noen heller.

Ap har bommet på valgkampens hovedsaker. Partiet har ikke hatt overbevisende svar på distriktenes protester mot regjeringens sentraliseringspolitikk. Ap har ikke vært lydhør overfor ungdommens klimabrøl. Partiets folk har med forbauselse og forskrekkelse stått på sidelinjen og bivånet bompengeopprøret. Når man ikke har gode svar på de spørsmålene velgerne er mest opptatt av, må det gå galt.

Sp blir valgvinner av de grunner som gjør Ap til valgtaper. På denne målingen får Sp 14,7 prosent. Det er fram 6,2 prosentpoeng fra forrige lokalvalg. Trygve Slagsvold Vedum får full uttelling for sin konsekvente kritikk av blant annet politireformen, forsvarsforliket, tapet av Andøya og ikke minst tvangssammenslåingen av kommuner og fylker. Sp vinner fram i bygder og byer over hele landet. Partiet kan stjele Nord-Norge fra Ap. Det vil i så fall være en historisk sensasjon. Uten Nord-Norge i ryggen ligger Ap med brukket rygg.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan bli valgnattens sensasjon. Partiet får 7 prosent på denne målingen. Resultatet for fire år siden var 4,2 prosent. MDG har truffet blink med sin klimapolitikk på et tidspunkt da folk er skremt av en feberhet klode. Dramatiske klimaendringer har gitt ekstremvær, skogbranner og ras som ødelegger veier og bygninger. Liv står i fare. For første gang er klima blitt en helt sentral sak i en valgkamp. MDG henter ut den politiske gevinsten.

SV og Rødt ligger også godt an med 7,1 prosent for SV og 4,5 prosent for Rødt. De rødgrønne partiene har på målingen til sammen 58 prosent av velgerne i ryggen. Et slikt valgresultat vil være en knockout-seier for venstresiden over høyresiden.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen