Debatt
Vi må gjøre noe med drukningstallene
Arbeidet med trafikksikkerhet har vist oss at det som virker er tiltak og penger.
Illustrasjonsbilde: Samfunnskostnadene av drukningsulykkene er store, skriver innleggsforfatterne.
Annika Byrde/NTB
Hvert år dør nesten like mange av drukning som i trafikken. Årevis med målrettet arbeid har gitt gode resultater i trafikken. Nå må de som drukner, få like høy prioritet.
De siste fem årene har i gjennomsnitt 82 mennesker mistet livet i drukningsulykker. Det viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er nesten like mange som i trafikken. Allerede i Hurdalsplattformen fra 2021 ble det fremhevet at drukningsforebygging skal prioriteres. I august i fjor ble regjeringens nullvisjon mot drukning lansert, og like etter startet arbeidet med den nasjonale handlingsplanen. Allikevel har vi fremdeles ikke sett verken plan eller handling. I mellomtiden drukner mennesker hver uke.
17 organisasjoner er samlet og klare til å jobbe med drukningsforebyggende arbeid gjennom paraplyorganisasjonen Flyte. Målet er å skape en enda mer målrettet, koordinert og kraftfull innsats. Men for å få bedre fremdrift i arbeidet, trenger vi myndigheter ved roret som staker ut kursen og gir rammebetingelser. Vi trenger myndigheter som viser at de har forstått alvoret, som forstår at det haster, og som gjennom fremtidige bevilgninger tydelig viser at det drukningsforebyggende arbeidet er like viktig som trafikksikkerhetsarbeidet.