Debatt

Norges barn har behov for nye grep

Omsorgen for barn trenger helt nye tiltak. Det vil gi oss alle et bedre samfunn.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dramatisk mangel på barnehagelærere står det i Dagsavisen (15. februar). Men barnehagekrisen kan reduseres med nye grep. Og de vil være bedre for både foreldre og barn, barnehageansatte og samfunnet som helhet. Dette omfatter:

Kvinne med rød genser, og briller. Eldre dame, smiler svakt med munnen åpen.
  • Reduksjon av fulltids barnehage til barn over tre år (ikke før). Det er disse tilbudet egentlig er beregnet på. Og det blir bedre for de ansatte.
  • Lengre foreldrepermisjon, fra fødselen til barnet er tre år. Da kan barnet få den beste omsorgen. Ifølge moderne psykologisk og medisinsk forskning bør et barn ha nær tilknytning – først og fremst til mor, men også til far – de første 1.000 dagene av livet. Det tidlige samspillet mellom mor og barn er avgjørende for en maksimal utvikling av hjernen og evnen til intellektuelle, sosiale og følelsesmessige funksjoner resten av livet. Samspillet er viktig selv om mor må bruke kjøpemjølk. Og det tilsier at mor får vesentlig lengre permisjon enn far, men så bør begge kunne benytte tiden fleksibelt ut fra den konkrete situasjonen.

Et barn bør ha nær tilknytning – først og fremst til mor, men også til far – de første 1.000 dagene av livet.

  • Lengre amming slik at vi følger rådene til Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn bør fullammes de første seks månedene og så delammes i to år eller mer. Dette blir for kostbart, sier noen. Men langvarig amming er en av de mest lønnsomme investeringene et land kan foreta, ifølge WHO. Morsmjølk er den beste ernæringen et barn kan få. Det koster ikke noe, det beskytter mot sjukdom og fremmer barnets utvikling. Samtidig blir mors helse bedre med mindre risiko for kreft og andre lidelser. Utgiftene til helseomsorg reduseres, og arbeidskraften blir sterkere og dyktigere.
  • Omsorgspermisjon eller tilpasset yrkesarbeid for foreldre ifølge barnets behov. Uten negative konsekvenser for videre karriere.
Les også: – Døgnåpne barnehager blir ansett for å være kontroversielt, men hvorfor?

Alt dette er samfunnets ansvar. Samfunnet må sørge for god nok kombinasjon av arbeidsliv og omsorg, tilstrekkelig opplæring og veiledning om barns behov. Gode nok barsels- og helsetjenester og barnehage – og lang nok permisjonen med foreldrepenger.

Da får vi alle et bedre samfunn.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen.

Mer fra: Debatt