Debatt

Nei, det blir mange nye kjøkken

OUS skal fortsette å lage mat, i byggeperioden og senere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Les bakgrunnen for debattinnlegget her: Bygger nye sykehus uten kjøkken

Pasienter har ofte dårlig matlyst. Mange av pasientene på sykehus spiser lite og får ikke i seg nok næring. Mat til pasientene er derfor en viktig del av totalbehandlingen. Pasientene ved Oslo universitetssykehus (OUS) får god og riktig mat i dag og det skal de få i fremtidens sykehus også.

Riktig ernæring hos pasienter er viktig og skal være en integrert del av et helhetlig pasientforløp. Forskning viser at pasientene i snitt kun spiser om lag 50 prosent av sitt reelle behov. Årsaken til dette er redusert matlyst på grunn av underliggende sykdommer, kvalme og til dels langvarig redusert matinntak.

Vidar Arnesen

Flere eldre sliter med regelmessig matinntak før innleggelse og er underernærte når de kommer til sykehuset. Konsekvensene av underernæring er blant annet: Svekket immunforsvar, hyppigere infeksjoner, lengre og flere sykehusopphold, dårligere livskvalitet og økt dødelighet.

Effektene ved å jobbe målrettet med ernæring er færre komplikasjoner og infeksjoner, lavere antibiotikaforbruk, kortere sykehusopphold, bedre livskvalitet og økt overlevelsesrate.

Våre pasienter er i alle aldersgrupper, har ulik kultur, livssyn, allergier, kostpreferanser og mattradisjoner og Oslo universitetssykehus jobber med nye matkonsepter som kan tilpasses den enkelte. Vi skal tilby mat og favne alle. Vi har sett at mat er utrolig viktig og påvirker pasientenes evne til å bli friske.

Vårt egenutviklede matkonsept «1-2-3 Server» benyttes i dag i hele OUS, og distribueres til alle pasienter ved sykehuset. Konseptet har eksistert i mer enn 10 år og produseres ved våre hovedkjøkken i dag.

Vi skal ivareta ernæring og mat til pasientene uansett hvilken etappe vi er i under byggingen av de nye sykehusene. Vi skal fortsatt lage maten selv.

Slik vil det fortsette i byggeperioden og etterpå. Andre sykehus i Norge ser til OUS og hva vi har laget. Vi har vært innovative og mange andre sykehus har kopiert vårt matkonsept. Vi er stolte og får mange gode tilbakemeldinger fra våre pasienter også.

«1-2-3 Server» består av fullverdige måltider til lunsj og middag, disse anrettes på tallerken i produksjonskjøkkenene og serveres av matvertene våre ute på sengeposter og avdelinger. Maten varmes opp lokalt og utvalget består av 8 middagsretter, 5 supper, 4 småretter og 6 desserter.

Vi justerer og videreutvikler mattilbudet til våre pasienter hele tiden. Vi har ingen planer om å slutte å lage maten selv ved OUS. Maten lages på to steder i OUS i dag (Ullevål sykehus og Rikshospitalet), og i fremtiden vil det fremdeles være to hovedkjøkken ved OUS (Aker og Rikshospitalet).

I og med at dagens hovedkjøkken på Rikshospitalet vil bli berørt av byggeaktivitetene, vil vi oppgradere hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus i byggefasen. Våre pasienter skal få et fullverdig mattilbud selv om maten fraktes fra Ullevål sykehus.

På nye Aker sykehus blir det 20 mindre avdelingskjøkken for somatikk og tre avdelingskjøkken for psykisk helse og en kantine med kjøkken.

På Rikshospitalet blir det 30 mindre avdelingskjøkken med buffet, pluss to avdelingskjøkken for Barne- og ungdomssenteret, samt ett kjøkken i kantinen.

Av hensyn til beredskap og sikkerhet trenger vi to hovedkjøkken. Når Nye Rikshospitalet og Nye Aker er ferdig i 2030, vil vi i løpet av få år gå i gang med en ny bygge-etappe. Da skal begge sykehusene få nye produksjonskjøkken.

Oslo universitetssykehus produserer 2.100 middager hver eneste dag. Fra to kjøkken distribueres i dag mat til 300 ulike leveringsadresser i OUS. Vi vil i fremtiden samle våre pasienter på færre lokasjoner.

Når nytt Radiumhospital, nytt Rikshospital og nytt Aker sykehus står ferdig, vil antall leveringsadresser reduseres og vi vil transportere mindre mellom lokasjonene. Elektriske biler bidrar også til mindre forurensning.

Vi skal ivareta ernæring og mat til pasientene uansett hvilken etappe vi er i under byggingen av de nye sykehusene. Vi skal fortsatt lage maten selv.

Tomtene er ikke for små til å bygge nye kjøkken på de nye sykehusene. Et oppgradert kjøkken på Ullevål sykehus skal dekke behovet – frem til nye kjøkken står ferdig.

Det oppdraget skal vi løse, det har vi god kontroll på!

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt