Debatt

Nå må Vesten bruke vettet

At Vladimir Putin sannsynligvis har feilberegnet totalt, og tenkt at det hele ville være fort overstått, mildner ikke historiens dom.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Katastrofen har skjedd, og verden er ødelagt for lange tider. Selv om Putin hadde vist sitt sinnelag ved anneksjonen av Krim og anerkjennelsen av Donetsk og Luhansk som uavhengige var det nesten umulig å tenke seg at forholdet mellom Russland og Ukraina skulle utvikle seg til storkrig.

Hvordan Vesten, særlig USA og NATO bør forholde seg under krigen skal ikke her omtales, bortsett fra at Ukrainas ønske om støtte til en flyforbudssone er det rene vanvidd, nærmest et ønske om verdenskrig, og absolutt uaktuelt.

Frykten er at represaliene etter krigen skal bli svært ødeleggende, ikke bare for Russland, men for Vesten selv og hele verden. Det gjelder derfor å bruke vettet, og ikke bare danse etter amerikanernes pipe. En katastrofe i seg selv er den økte opprustning som alt er igangsatt, i en verden som trengte det motsatte.

Selv om Russland nå har ødelagt en verden som fungerte sånn noenlunde, bør den menige russer ikke måtte lide for mye for lenge. Allerede savnes de gode russiske skiløperne og alle andre idrettsutøvere som var i ferd med komme tilbake til representasjon for sitt land, etter dopingskandalene.

Selv om det nå selvfølgelig er en unison fordømmelse av Putin og Russland må det tenkes fremover. Den durkdrevne journalisten Anders Tvegård sa det forleden i Dagsnytt slik: «Vi må hjelpe Russland ut av det hjørnet de har malt seg inn i». Slike tanker virker vel for milde og snille midt i den blodige krigen til at vi kan ta dem helt inn over oss, men de bør lyttes til. Og legges på minnet.

Og apropos bruke vettet, både USA og NATO trenger å gå litt i seg selv. Arrogansen og den kalde skulder har vært gjennomgående i årevis. Etter krigen vil nok spørsmålet om hvordan Vesten har provosert og til dels skremt Russland bli et tema. At USA fikk sin vilje i NATO med å innlemme grensestatene er en ting, men også den bryske arrogansen NATO har utvist som svar på Russlands motvilje og frykt for at Ukraina også skal bli NATO medlem, ga en ekkel følelse.

Putin får sin fortjente omtale i hele verden. Men det er litt rart å se Ukrainas president opptre nesten som en verdensstjerne, og bli behandlet som det. Han bør kanskje droppe alle reisene, og hyllesten, og konsentrere seg om å få til en realistisk avtale som får slutt på krigen. Man blir ikke større helt dess flere landsmenn som mister livet.

Så si stopp nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Debatt