Debatt

Sylvi Listhaug filleristet på Stortinget

Justisminister Sylvi Listhaug ble sterkt kritisert av opposisjonen i Stortinget torsdag.

En samlet opposisjon på Stortinget vedtok i dag sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det har knapt skjedd før at en statsråd har fått så mye politisk juling i Stortinget som Sylvi Listhaug fikk torsdag uten at det ender med et mistillitsforslag. I stedet får hun et såkalt daddelvedtak mot seg, som er nummeret før ren mistillit. Vedtaket, som flertallet utenom de tre regjeringspartiene står bak, lyder: «Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug offentlig har framsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelsen av terror i Norge.»

Etter å ha hørt Listhaugs ynkelige unnskyldning for sitt forferdelige Facebook-innlegg der hun beskyldte Ap for å være mer opptatt av terroristene sikkerhet enn av landets sikkerhet, bør stortingsflertallet alvorlig vurdere å støtte partiet Rødts forslag om mistillit. Jonas Gahr Støre gjør det. Audun Lysbakken (SV) også. De bør få følge av Marit Arnstad (Sp) og Knut Arild Hareide (KrF).

Listhaug beklaget nemlig ikke i sitt første innlegg det hun skrev. Listhaug unnskylder den måten mange hadde oppfattet det hun hadde skrevet. Det var ikke meningen hennes å såre noen, sa hun. Dette er en politisk sleip måte å vri seg unna på. Det undergraver også den beklagelsen Høyre-statsråd Jan Tore Sanner framførte før Listhaug på vegne av regjeringen. Hvis også Sylvi Listhaug står bak regjeringens beklagelse, er det i så fall langt bak.

En samlet opposisjon vedtok i går sterk kritikk mot justisminister Sylvi Listhaug torsdag. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Litt senere tok hun ordet på nytt og kom med en litt annen unnskyldning. Noen må ha gitt henne beskjed om at hun måtte skjerpe seg. Justisministeren unnskyldte heller ikke i sitt nye innlegg innholdet i Facebook-meldingen. Justisministeren gikk ikke tilbake på sin uhyrlige påstand om at Ap setter terroristenes sikkerhet foran landets sikkerhet. Den nye unnskyldningen gjorde hennes sak bare enda verre. Sylvi Listhaug forsøkte seg med et tredje innlegg, uten at det gjorde hennes sak noe bedre.

Vi har en justisminister som kjemper en voldsom kamp for ikke å bli felt. Flertallet har ikke tillit til landets justisminister.

Hun kan heller ikke lenger ha tillit i regjeringen.

Det er det statsminister Erna Solberg som avgjør. Etter seks dager med forvirring og forsøk på å trå vannet, kom statsminister Solberg seg endelig på land med en slags unnskyldning for justisministerens oppførsel. Det var et stygt syn. Solbergs håndtering av Listhaug-saken har avslørt at statsministeren ikke har kontroll med justisministeren. Hun skal ha forsøkt tidligere å få Listhaug på banen med en unnskyldning. Listhaug skal ha nektet og dermed satt statsministeren i dyp forlegenhet.

Statsminister Erna Solberg dukket ikke opp i Stortinget torsdag. Det burde hun ha gjort. Stortinget har krav på å få vite om statsministeren fortsatt har tillit til sin justisminister. I en normal regjering ville en statsråd som oppførte seg som Listhaug, ha fått sparken.

Solberg-regjeringen er ikke en normal regjering. I regjeringen eksisterer det en terrorbalanse mellom Høyre og Frp. Statsminister Erna Solberg er for svak til å ta opp kampen med regjeringens to sterke damer, Sylvi Listhaug og Siv Jensen. Hvis Solberg fjerner Sylvi Listhaug, faller regjeringen sammen.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen