Verden

Strides om EU-borgerne

Striden om skjebnen til tre millioner EU-borgere i Storbritannia legger hindre i veien like før landet skal iverksette utmeldingen av EU.

Bilde 1 av 3

Storbritannias regjering er fast bestemt på å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten denne måneden, og dermed begynne utmeldingen av EU, til tross for at regjeringen denne uka gikk på sitt første nederlag i brexit-prosessen.

Statsminister Theresa May er trygg på at artikkel 50 kan utløses nå i mars til tross for det kraftige nederlaget i Overhuset denne uka, skriver The Financial Times.

Les også: Hvor går Europa etter brexit?

Stort flertall

Likevel er det ingenting som tyder på at usikkerheten rundt skjebnen til EU-borgerne i Storbritannia vil legge seg med det første.

Det er situasjonen til disse innbyggerne som fortsatt ikke er avklart, og som førte til nederlaget for regjeringen i Overhuset, parlamentets andre kammer, onsdag.

Da stemte et stort flertall, 358 mot 256, for et forslag fra Labour om at regjeringen må garantere at EU-borgere som nå er bosatt i Storbritannia får beholde oppholdstillatelse og rettigheter, og at dette må garanteres innen tre måneder etter at artikkel 50 er utløst. Flere konservative medlemmer av Overhuset stemte mot regjeringen.

Det dreier seg om tre millioner EU-borgere som for øyeblikket bor i Storbritannia. Statsminister Theresa May vil ikke gi noen garantier for dette uten at britiske borgere som nå bor i andre EU-land får tilsvarende garantier.

Men regjeringen har sagt at den ønsker at disse borgerne skal kunne få bli, og at regjeringen skal prøve å løse denne saken så fort som mulig under forhandlingene med EU.

– Det vil bli det første på agendaen, sa brexit-minister David Davis torsdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Til Underhuset

Nå er det likevel klart for nye runder før lovforslaget om brexit er godkjent og regjeringen kan utløse artikkel 50. Lovforslaget vil snart gå tilbake til Underhuset, der medlemmene skal stemme over det. Mays konservative parti har flertall i Underhuset, men enkelte av Mays partifeller kan komme til å stemme i regjeringens disfavør i Underhuset, altså for endringsforslaget som Overhuset stemte for.

– Jeg tror man kan vinne i Underhuset på grunnlag av moral og prinsipp, og toryene er generelt opptatt av prinsipper, sier Molly Meacher, som er medlem av Overhuset men ikke representerer et spesielt parti, til BBC. Hun mener så mange som 30 konservative kan stemme mot regjeringen i Underhuset.

Det antallet betviles av andre, og regjeringen regner med å få medhold i Underhuset.

– Jeg tror man vi se at de har et annet syn der, sier Davis, ifølge The Guardian.

Regjeringen kan regne med støtte fra representanter fra det nordirske partiet DUP, og fra en gruppe EU-skeptiske representanter fra Labour. Om regjeringen likevel skulle gå på et nederlag i Underhuset, går lovforslaget om brexit tilbake til Overhuset igjen. Men det er lite trolig at flertallet i Overhuset er innstilt på en ytterligere uthaling av prosessen, ifølge The Financial Times.

Artikkel 50 skal utløses innen utgangen av mars, har statsminister Theresa May lovet. Mest sannsynlig vil det skje helt i slutten av måneden, dersom det går den rette veien for regjeringen under behandlingen i parlamentet. Da begynner forhandlingene med EU, der alle de vanskelige spørsmålene rundt utmeldingen skal diskuteres – inkludert skjebnen til både EU-borgere i Storbritannia og britiske borgere i andre EU-land.

Debatt: Svartedauden, Trump og Brexit

Mer fra Dagsavisen