Verden

Mange drept i terrorangrep i Brussel

Belgia har fryktet et terrorangrep, og tirsdag skjedde det. Minst 31 personer er drept i angrepene i Brussel og 250 personer er skadet.

Bilde 1 av 3

Av Anne Marte Vestbakke

Sirenene uler. Ambulanser og politibiler går i skytteltrafikk. Tungt væpnede soldater og politifolk sperrer gatene. Politihelikoptre sirkler. Terroren rammet i hjertet av Europa tirsdag med to angrep i Belgias hovedstad Brussel.

Det startet på hovedflyplassen Zaventem utenfor byen ved 8-tida med to eksplosjoner. Halvannen time senere smalt det på metrostasjonen Maelbeek like ved EU-kvarteret i sentrum.

– Dette er en svart dag i Belgias historie. Vi har fryktet et terrorangrep, og nå skjedde det, sier statsminister Charles Michel til pressen.

– Vi må møte denne vanskelige prøvelsen med å stå sammen, ber han.

Belgia vil holde tre dagers landesorg etter terrorangrepet.

Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landet hever trusselnivået til høyeste nivå.

Myndighetene frykter ifølge utenriksminister Didier Reynders at gjerningsmenn kan være på flukt. Det pågikk flere politiaksjoner rundt om i byen utover ettermiddagen.

I Amsterdam er togstasjonen Hoofddorp evakuert og sperret av. Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA gjør politiet undersøkelser på et tog fra Belgia.

Statsadvokat Frédéric van Leeuw oppfordrer mediene til ikke å gå ut med detaljer om pågående aksjoner av hensyn til etterforskningen.

Les også: Etterretning: nok et angrep er under planlegging

Fant våpen og bombebelte

Politiet har funnet en kalasjnikov-rifle ved siden av liket til en av gjerningsmennene som angrep Brussel lufthavn, ifølge kringkasteren VRT.

Det belgiske nyhetsbyrået Belga har tidligere meldt at det ble avfyrt skudd før to eksplosjoner rammet flyplassen tirsdag morgen.

Ifølge nyhetsbyrået ble det også ropt noe på arabisk før angrepet, noe øyenvitner også har fortalt andre medier.

Det ble også funnet en udetonert bombe på flyplassen. Den ble tirsdag ettermiddag ødelagt i en kontrollert eksplosjon gjennomført av bombeeksperter.

Det opplyste Brabant Flanders-provinsens guvernør Lodewijk De Witte.

– Tre bomber ble fraktet inn i bygningen, hvorav den ene ikke eksploderte, sa De Witte på en pressekonferanse på flyplassen.

Kritisk til sikkerheten

Fagforeningen CGSP har kritisert sikkerheten på Brussel internasjonale lufthavn Zaventem i tiden før terrorangrepet tirsdag. I CGSPs fagforeningsblad rettes det kraftig kritikk mot effektene som privatisering har hatt på sikkerheten på flyplassen.

– Passasjerer går bare forbi sikkerhetskontroller, det er slurv ved kontroll av bagasje og hull i gjerdet rundt flyplassen, er noen av punktene som blir ramset opp.

Ifølge fagforeningen har sikkerhetspersonell blitt oppfordret til å se gjennom fingrene med dem som sniker i sikkerhetskontrollen.

De ansatte er instruert til ikke å forsøke å stoppe snikere, men i stedet å ringe vaktene. Om de ikke rekker fram i tide har de blitt beordret til å si at de ikke har sett noe, melder den franskspråklige TV-kanalen RTBF i Belgia.

Les også: Politiet i Oslo bevæpnes etter terroren i Brussel

Store ødeleggelser

Det var til sammen tre eksplosjoner som rammet Brussel tirsdag morgen, bekrefter statsadvokat Frédéric van Leeuw.

– Det var to eksplosjoner i avgangshallen på Zaventem lufthavn, en av dem var trolig en selvmordsbomber. Rundt en halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, sier Leeuw.

På metrostasjonen skal eksplosjonen ha rammet den andre vognen i et undergrunnstog som var i ferd med å kjøre fra perrongen. Røyken veltet ut av stasjonen. Maelbeek ligger like ved EUs kontorer i den belgiske hovedstaden.

Passasjerer skriver på Twitter at de ble evakuert fra metrotog i røykfylte tunneler mellom de to stasjonene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

 – Båret ut i rullestol

Norske Lillann Weggersen er vitne til evakueringen etter eksplosjonen på T-banestasjonen Maelbeek.

Det jeg som festet seg mest er en eldre dame som ble båret ut i en rullestol. Hun var tydelig i live, men i sjokktilstand. Jeg så også flere som er småskadd med risper i ansiktet og avrevne klær. De ser ut som de har vært i krigen, sier norske Lillann Weggersen.

Weggersen jobber som kommunikasjonssjef for EØS-midlene i Brussel og befinner seg tirsdag inne på et kontor ved Arts-Loi T-banestasjon, ett stopp unna Maelbeek stasjon.

Jeg så masse mennesker som veltet ut av inngangen. De var helt desperate i blikket. Folk skynder seg på en veldig spesiell måte når de er redde for livet sitt.

Ifølge Weggersen ankom militærkjøretøy til stedet like etter klokken 11.

– Det er en ekkel følelse fordi det kommer så nære. Jeg reiser mye i jobben min og har mye besøk. Jeg er på denne flyplassen mange ganger i uka, sier Weggersen.

Ifølge Weggersen er mobilnettet svært dårlig i området hun befinner seg.

– Vi har mange folk hjemme i Norge som er bekymret. Jeg føler meg ikke utrygg, men går ikke ut på gata. Myndighetene sier at trusselnivået er økt og vi oppfordres til å holde oss innendørs. Det er unntakstilstand.

Senere ble det meldt at politiet hadde sprengt en mistenkelig gjenstand i nærheten av Maelbeek. Michel sier myndighetene jobber for å sikre flere steder, og en bil skal også ha blitt gjenstand for en «kontrollert eksplosjon» av politiet.

Les også: – Et vannskille for terrorarbeidet i Europa

– Kjente det i hele kroppen

Bilder fra den internasjonale flyplassen Zaventem viser knuste vinduer og takplater som dekker gulvene. En av sideveggene i avgangshallen er mer eller mindre blåst ut, og øyenvitner beskriver blodpøler på gulvet.

– Jeg kjente det i hele kroppen. Det var et kraftig smell, gulvet og veggene ristet, og takplatene falt ned. De første sekundene etterpå var det helt stille, før kaoset brøt løs og alle løp for å søke dekning, forteller Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Küchler.

Sky News' journalist Alex Rossi kunne rapportere om kaotiske tilstander.

– Jeg var i en taxfreebutikk da jeg hørte to veldig kraftige eksplosjoner. Vi kunne kjenne at hele bygningen ristet. Det var støv og røyk. Folk så omtåket og sjokkerte ut, sier han.

Tirsdag ettermdag er situasjonen i Brussel såpass under kontroll at folk igjen kan begynne å bevege seg fritt etter tirsdagens terrorangrep, opplyser kriseledelsen i byen.

Det er ikke kommet meldinger som tilsier at nordmenn er rammet.

– Dette er en forferdelig situasjon, som er svært krevende for belgiske myndigheter og alle som bor i Brussel, sier Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes. (NTB)

Flyplass stengt også onsdag

Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag etter tirsdagens terrorangrep.

Det er flyplassledelsen som melder om stengningen. Omtrent 500 fly som skulle ha landet på Zaventem tirsdag, er enten innstilt eller omdirigert til andre destinasjoner.

Innstilte fly og tog gjorde det vanskelig å komme seg til og fra Belgias hovedstad Brussel etter tirsdagens terrorangrep.

Alle Brussels togstasjoner ble stengt etter angrepene. To sentrale jernbanestasjoner sør og nord i byen, åpnet igjen klokken 15. De vil være under streng bevoktning av 500 soldater. Sentralstasjonen vil forbli stengt, ifølge avisa La Libre.

De stengte togstasjonene rammet også internasjonale tog, som Eurostar-toget fra London.

Den belgiske grensekontrollen er trappet kraftig opp etter angrepet. I Frankrike og Nederland er det også satt inn ekstra sikkerhetsstyrker ved flyplasser og togstasjoner.

SAS har innstilt ett fly fra Oslo til Brussel klokken 16.20, tirsdag kveld. Rutenummeret er SK4745. Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier til Nettavisen at flyselskapet imidlertid øker kapasiteten til Paris og Amsterdam, og at passasjerer i Belgia må kunne belage seg på å fly fra andre lufthavner.

– Situasjon for kommende dager er noe uavklart. Det beror på beslutninger som gjøres hos myndigheter knyttet til sikkerhetsvurderinger, sier han til avisa.

Trusselnivået ved alle flyplassene nord i Belgia er hevet til høyeste nivå, og alle som vil inn på flyplassene blir sjekket, melder belgiske medier.

Ved hovedflyplassen Zaventem i Brussel er all trafikk innstilt og alle innkommende fly omdirigert til andre flyplasser etter eksplosjonene tirsdag, opplyser Belgocontrol, som er ansvarlig for avviklingen av trafikken ved flyplassen, til avisa De Standaard.

Trusselnivået ved de øvrige flyplassene i regionen er hevet fra 3 til 4, som er høyeste nivå.

Ved de tre regionale flyplassene Antwerpen, Oostende-Brugge og Kortrijk-Wevelgem er alle adkomstveier stengt, og alle som vil inn på flyplassen, blir kontrollert, skriver VTM Nieuws. (NTB)

Mer fra Dagsavisen