Reisende forlater den terrorrammede flyplassen i Brussel der bl.a. glasruter ble blåst ut under de to eksplosjonene. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Etterretning: nok et angrep er under planlegging

IS tar ansvaret for terrorbombene i Brussel og truer med «svarte dager» som hevn for angrepene mot ekstremistgruppen.

«Vi lover svarte dager som svar på aggresjonen fra korsfareralliansen som kjemper mot oss», heter det i en offisiell uttalelse fra IS.

I uttalelsen skriver IS at det er «kalifatets soldater» som står bak angrepet. IS fordømmer samtidig Belgia som en «korsfarerstat» som kjemper mot islam og muslimer.

AMAQ, et nyhetsbyrå som står ekstremistgruppen nær, skriver at det var krigere fra IS med bombebelter som gjennomførte angrepene.

«IS-krigere åpnet ild inne på Zaventem-flyplassen, før flere av dem detonerte bombebeltene sine, mens en martyrbomber detonerte sitt bombebelte på metrostasjonen Maelbeek», heter det i et utdrag fra meldingen som Spiegel Online har offentliggjort.

Les ogspå: Mange drept i terrorangrep i Brussel

Skal ha blitt flyttet

En talsmann i etterretningstjenesten i Irak forteller at kilder i byen Raqqa, som regnes som IS' hovedkvarter i Syria, har sagt at IS i to måneder har planlagt terrorangrep i Europa. Planen har ifølge kildene vært å ramme «flyplasser og togstasjoner».

Irak skal ha orientert europeiske land om dette, men samtidig ha sagt at terrorplanene ikke skal ha omfattet Brussel.

Den irakiske talsmannen sier ifølge nyhetsbyrået AP at angrepet ble flyttet til Brussel på grunn av pågripelsen av Salah Abdeslam i forrige uke. Abdeslam var ettersøkt etter terroren i Paris i fjor.

Les også: Myndighetene fryktet angrep i Belgia

– Planlegger nok et angrep

En annen kilde i etterretningen i Irak bekrefter opplysningene om at IS skal ha stått bak angrepet i Brussel.

– Det ble planlagt i Raqqa for to måneder siden. Det er også tre selvmordsbombere som skal gjennomføre et annet angrep, sier kilden, som uttaler seg anonymt fordi etterforskningen fortsatt pågår.

Minst 31 mennesker ble drept og rundt 250 såret da flere eksplosjoner rammet flyplassen og metroen i Brussel.

Tilhengere av IS har brukt sosiale medier til å hylle terrorangrepene.

«Staten vil tvinge dere til å revurdere deres metoder tusen ganger før dere tør å drepe muslimer igjen. Vit at muslimer har nå en stat til å forsvare dem», skriver en IS-tilhenger på Twitter.

Etterlyser mistenkt

Politiet i Brussel etterlyser en antatt gjerningsmann etter tirsdagens terrorangrep og ber om publikums hjelp til å identifisere ham. Mannen som etterlyses, er mistenkt i forbindelse med angrepet på flyplassen i Brussel.

Politiet ber om publikums hjelp til å identifisere mannen. Et bilde fra et overvåkingskamera på flyplassen viser mannen med briller, en svart hatt og hvit jakke. Han skyver en bagasjetralle foran seg og bærer en svart bag.

Personer som gjenkjenner mannen, eller som har informasjon om angrepet, loves full diskresjon. (NTB)