Terrorforsker Thomas Hegghammer. FOTO: JAVAD PARSA

– Et vannskille for terrorarbeidet i Europa

Dersom det viser seg at Brussel-angrepene og Paris-terroren er utført av ett og samme nettverk, er det et vannskille i Europa, mener terrorforsker.

– Det er uvanlig at et nettverk som er under opprulling, slår til med nye terrorangrep, sier terrorforsker Thomas Hegghammer, som jobber ved Forsvaret forskningsinstitutt (FFI), til Aftenposten.

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam i Brussel fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa. 26-åringen var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november.

Hegghammer er ikke overrasket over at det nye angrepet kom nettopp i Brussel.

– Nei, fordi det er kjent at det er et terrornettverk der, sier han.

Hegghammer mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om etterretningsarbeidet i Europa, men mener mye tyder på at kontra-terrorarbeidet er for svakt.

– Det er vanskelig nok å få en bombe til å gå av når den skal. Her er det flere. Hvor avanserte bombene var, vet vi ikke. Ifølge myndighetene skal det ha dreid seg om selvmordsbombere på flyplassen. Det er det nesten umulig å sikre seg imot, sier terrorforskeren.

Les også: Mange drept i terrorangrep i Brussel

– Helt umulig å ha kontroll

Det mener også en annen terrorforsker, Ståle Ulrichsen. Han tror også angrepet er et svar på arrestasjonen av Paris-terroristen Salah Abdeslam fredag i forrige uke.

– Slike angrep trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier Ulrichsen, som forsker på terror og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Sjøkrigsskolen.

Ulrichsen sier til NTB at han ikke blir overrasket dersom ekstremistgruppa IS tar på seg ansvaret for angrepene. Samtidig kan angrepene føre til mer overvåking i Europa, påpeker han.

– Europa står i et voldsomt dilemma mellom å bevare åpenhet og tradisjonelle europeiske verdier og å sette inn massiv overvåking. Det kan godt hende det vil bli satt inn nye tiltak.

Les også: Etterretning: nok et angrep er under planlegging

– Urovekkende

Selv om både flyplassers avgangshaller og metrostasjoner er lette mål for et attentat, er den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp overrasket over angrepene i Brussel.

– Flyplassen er lett å ta seg inn i både fra toget under flyplassen og direkte fra veien. Det finnes ingen sikkerhet bortsett fra noen patruljer med automatvåpen, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

Likevel er det urovekkende at et slikt angrep kan skje trass i et høynet sikkerhetsnivå i både Frankrike og Belgia og når både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger terrornettverkene tett, mener han.

– Det er overraskende og urovekkende at de ikke har hatt bedre oversikt, sier han. Samtidig erkjenner han at terrornettverkene har blitt mer sofistikerte, noe som gjør at det er vanskeligere å forutsi deres handlinger.

– De er blitt flinkere til å gjemme seg gjennom blant annet å kommunisere med kryptert informasjon, sier han. (NTB)

Les også: Etterretning viktigere enn våpen