Verden

Kinabørsen blør

Pengene forsvinner i rekordfart på Kinas børser og myndighetene får ikke kontroll på situasjonen.

Tross kinesiske myndigheters støttekjøp av aksjer for milliarder de siste dagene, så har raset på den kinesisk børsen bare fortsatt. Hittil har Shanghai-børsen falt med 30 prosent siden toppen i midten av juni. Totalt har selskapene rast 3 billioner dollar i verdi og 90 millioner kinesere som har investert i aksjemarkedet er rammet. Mange av dem er småsparere som har plassert sparepengene i aksjer.

Den kinesiske sentralbanken og regjeringen i Beijing varsler nye krisetiltak for å hindre et ytterligere fall.

Handel med aksjene til mer enn 1.460 selskaper ble i går stanset, ifølge Financial Times.

Det utgjør mer enn halvparten av Kinas børsnoterte selskaper. Å stanse handelen er et drastisk tiltak.

LES OGSÅ: Kinas elite vil styrke troen på kommunismen

Advarte om boble

Analytikere peker på at aksjekursene i Kina har steget svært mye de siste månedene og nå kommer nedturen med et smell.

Aksjene på den kinesiske børsen steg med 150 prosent mellom juni i fjor i juni i år, og det har vært mange advarsler mot overprising og boble de siste månedene.

Aksjehandel ble lettere tilgjengelig for vanlige kinesere i fjor, noe som har fått mange til å kaste seg inn i aksjehandel. Mange har tatt opp lån med lave renter for å kjøpe aksjer.

Til tross for det kraftige fallet er det mange som undrer seg over at kinesiske myndigheter har reagert så kraftig. Aksjekursene er fortsatt på samme nivå som de var i mars i år, påpeker BBCs korrespondent i Shanghai, John Sudworth.

The Economist advarer mot at kinesiske myndigheter bidrar til panikken som nå hersker på børsene ved å iverksette omfattende mottiltak mot det som er en «forventet korreksjon i et overpriset marked».

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Panikkreaksjon

– Men Kinas inngripen roper panikk, skriver The Economist.

Så langt har ikke myndighetenes tiltak fungert og økonomiprofessor Christopher Balding ved Beijing universitet sier at det heller ikke ser ut som at de kommer til å virke i nær framtid.

– Dette er ingenting som kommer til å snu i løpet av de neste par ukene, sier han til The Guardian.

Kina er verdens nest største økonomi og børsfallet kan derfor få store følger for verdenshandelen. Balding tror kinesiske myndigheter frykter de interne politiske konsekvensene mer. Hele 80 prosent av investorene på Kinas børs er småinvestorer og ikke store institusjoner. Dermed er det mange mennesker som nå mister pengene sine. Det får myndighetene til å frykte protester i gatene, tror økonomiprofessoren.

Mer fra Dagsavisen