Sport

Dette kan Lyn vente seg mot overraskelseslaget fra Finnmark

I helgen reiser Lyn til Vadsø for å møte nyopprykkede Norild i 3. divisjon. Møtet med barndomsklubben til Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen blir Lyns nordligste – og østligste – i seriespill noensinne.

Bilde 1 av 2

Lyns neste reisemål ligger like langt øst som den tyrkiske metropolen Istanbul, og like langt nord som Kaktovik i det nordlige Alaska, USA. Lørdag spiller nemlig Lyn borte mot IL Norild i Vadsø.

– Vi kan bekrefte at Lyn aldri har vært lenger nord – eller øst – i seriekamp som det kampen mot Norild blir, skriver Torstein Velvang hos nettstedet lynhistorie.com i en epost til Dagsavisen.

Fylkeshovedstaden i Finnmark er ikke akkurat et steinkast unna Kringsjå. VG har tidligere omtalt at Norilds nærmeste bortekamp i 2019, som er i Oslo, spilles over 200 mil unna Vadsø. Skal man kjøre Oslo – Vadsø i bil, må man sette av godt over et døgn i ren kjøretid. Lyn velger, kanskje ikke så overraskende, å fly i stedet.

Les også: Lyn fikk ingen 16. mai-fest (DA+)

Tar Norild på alvor

– Det blir i hvert fall én nordlending med oppover til Vadsø, sier Lyn-trener og mosjøværing Bent Inge Johnsen til Dagsavisen om lørdagens match.

– Dagsavisen vil faktisk også være representert i nord.

– Det er ikke verst, svarer den tidligere Rosenborg-spilleren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Han forsikrer at Lyn ikke tar lett på oppgaven som venter.

– Norild slo Frigg 6-2 hjemme, så vi må være skikkelig skjerpa. Men det skal være en match vi tar tre poeng i, sier Lyn-treneren.

Norild står med sju poeng på fem kamper. Lyn har ti poeng på fem kamper, mens serieleder VIF 2 står med 16 poeng på seks kamper i avdelingen.

Sterkt hjemmelag

Norild har overrasket etter opprykket til 3. divisjon, avdeling 2. Vadsø-laget har fortsatt til gode å tape hjemme. Fasit på eget kunstgress så langt er 1-1 mot VIF 2, 6-2-seier mot Frigg og 1-0-seier mot Follo.

I fjor het motstanderne Kautokeino, Indrefjord og Porsanger. I år er det lag som Lyn, Ullern og VIF 2 som står på motsatt halvdel. Og det koster: Norild bruker mellom 700.000 og 800.000 kroner på reiseutgifter denne sesongen, ifølge VG.

Saken fortsetter under bildet

###

Lyn-trener Bent Inge Johnsen. Foto: Lyn

– Betyr mye å møte Lyn

Lyn er ikke helt ukjent med reiser nordover, og har faktisk spilt tellende kamp lenger nord enn Vadsø. Det skjedde i Hammerfest i cupen i 2002 (9-0-seier). Lyn møtte i tillegg Alta i seriespill så nylig som i 2013. Lyn vant 2-1 på bortebane mot altaværingene den sesongen. Alta ligger i Vest-Finnmark, hakket lenger sør enn Vadsø i øst.

Hva tenker så Norild om å få Bent Inge Johnsen og co. nordover?

– At vi som liten breddeklubb fra langt oppe i nord får besøk av flere tidligere storlag, betyr mye. Rent organisatorisk har vi løftet oss mange hakk i år. Når både spillerne og de rundt laget også ser ut til å ha tatt nivået, da dundrer vi bare på, sier Norilds nestleder Pål Johnsen til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Montasje: Tom Olav Stavseth

Norild har hatt mye å juble for på hjemmebane så langt i 2019. Her noen glimt fra lagets kamp- og treningshverdag. Montasje (foto): Tom Olav Stavseth

– På hjemmebane har det gått over all forventning så langt, med to trepoengere og én uavgjort. Jeg tror ingen av lagene sørfra, ei heller Lyn, bare kommer opp for å hente tre poeng her, legger han til.

Lyn kan ikke vente seg en varm velkomst fra værgudene. Varselet på yr.no viser foreløpig to plussgrader og overskyet lørdag ettermiddag, med en lett bris fra øst.

– Vi gleder oss til å dra nordover til Vadsø. Men først skal vi gjennom en god treningsuke på Kringsjå, skriver Lyn på sin egen Instagram-konto om oppgaven som venter.

Les også: Dagsavisens tabelltips for 3. divisjon (DA+)

Vadsø og Norild:

Vadsø er en kystkommune ved Varangerfjorden, og har hatt bystatus siden 1833. Byen ligger på sørsiden av Varangerhalvøya, og har et innbyggertall på 5.894. Vadsø er administrasjonssentrum i Finnmark.

Idrettslaget Norild ble stiftet i 1935, har rundt 270 medlemmer og er den største fotballklubben i kommunen. Klubben har fostret spillere som Ernst Pedersen, Morten Gamst Pedersen og Sigurd Rushfeldt. A-laget tok steget opp til 3. divisjon, avdeling 2 før årets sesong. I avdelingen er det 13 lag fra Østlandet, noe som betyr mange reiser sørover for Vadsø-lagets spillere.

Kilde: SNL, Visit Varanger, Norild

Mer fra Dagsavisen