Sport

Vålerenga kan ødelegge for Lyn. Igjen.

Året er 2005. VIF vinner seriegull to poeng foran Lyn. I år skal VIF ødelegge for Lyn. Igjen.

KOMMENTAR

Høsten 2005 kjempet Vålerenga og Lyn om å bli best i Norge. Den intense duellen som samlet opp mot 20.000 tilskuere i derbyene på Ullevaal, endte med gull til VIF og bronse til Lyn. Kjetil Rekdal og Henning Berg ledet lagene.

Siden raknet det helt for Lyn og nå starter enda en sesong med desperat forsøk på å rykke opp, i hvert fall til 2. divisjon. Men nå står Vålerengas 2. lag i veien. Ironisk nok med den tidligere Lyn-kjempen Tommy Berntsen som hovedtrener.

Vi befinner oss i 3. divisjon, avdeling 2 og her finner vi røkla av Oslolag som i dag starter seriespillet. Etter å ha misset opprykk må målstreken to år på rad, gjør Lyn et nytt forsøk nå med Bent Inge Johnsen som trener. Han må bygge et nytt lag rekordfort for å få til dette. Bare vinneren rykker opp. Og Vålerengas rekruttlag vil tilbake til 2. divisjon.

Det klarer de fordi Vålerenga har beholdt overraskende mange etter nedrykket i fjor. Og de som er der kjemper om plass i A-stallen. Og en rekke A-lagsspillere vil også bidra. Det er faktisk kontinuitet i VIFs nest beste lag med en rekke spillere på aldersbestemte landslag. Og ikke minst: De er blitt ett år eldre.

Det er det motsatte med Lyn. I fjor var Lyn en eneste stor audition for det som kalles «ganske gode fotballspillere». 35 mann var innom. Nå er det bygget opp et nytt lag med Benjamin Nessjø Nyheim som en av få kontinuitetsbærere. Keeper Sofus Ramussen har kommet tilbake fra Bærum. Laget spiller de første hjemmekampene på Kringsjå, men supporterne har trumfet gjennom at Bislett skal være hjemmearenaen.

Også nivået i 3. divisjon er blitt tøffere. Lyns gamle rival Frigg ødela for Lyn i fjor. Frigg har hatt Magnus Aadland som trener i mange år og har hatt en egen evne til å finne spillere andre ikke har sett. I fjor kom Vital Kaba fra Heming, banket inn 24 mål og laget var en eneste scoring fra opprykk i seriefinalen mot Senja. Nå har Kaba blitt plukket av hardtsatsende Arendal, men Frigg finner nye talenter. Trener Aadlands budskap til Dagsavisen er klart: Opprykk! Den ambisjonen har ikke resten av Oslolagene. Deres mål er å klare seg.

Slik tipper vi 3. divisjon, avdeling 2:

1. Vålerenga 2. Tommy Berntsen har overtatt som hovedtrener, et par spillere er gått til samarbeidsklubb Grorud, men stammen er beholdt. Og fra A-laget kommer mye avgjørende hjelp.

2. Frigg. Har mistet toppscoreren, men har hatt en egen evne til å løse slike utfordringer. Samme trener over år, har prestert i treningskampene.

3. Ørn Horten. Tre poeng fra opprykk i fjor. Oslogutten Shåresh Ahmadi har nå havnet her og kan skyte dem opp.

4. Lyn. Thomas Andre Ødegaard fikk to år som trener uten å klare opprykk. Klarer Bent Inge Johnsen å stable alle spillerne riktig? Han har nok å ta av. I NFFs oppsett heter nå klubben Lyn 1896 FK!

5. FK Tønsberg. Er litt som Lyn, et lag som lenge har kjempet om opprykk, for å tape på målstreken. Ressursene er der for den unge treneren Christoher Barland.

6. Mjøndalen 2. Vant 4. divisjon i fjor med klar margin, men vil variere mye ut fra hva de kan låne av spilleer fra A-laget. Funfact at både sportssjef Kenneth Karlsen og A-lagstrener Vegard Hansen begge har sønnene sine på dette laget.

7. Ullern. Trener Ole Johan Aas har etter mange år forlatt klubben til fordel for Lyns damelag. Mistet Shåresh Ahmadi til Ørn Horten, Didrik Bjella er ny trener og den tidligere veterankeeperen fra Kjelsås, Terje Kirsebom har meldt seg til tjeneste.

8. Lokomotiv Oslo. Den pussige konstruksjonen Lokomotiv med mange innflyttere til byen på laget, deler hjemmebane med Frigg på Marienlyst, utenfor NRK-bygget. Det handler om å berge plassen for de nye trenerne Oddbjørn Sindland og Jørgen Reikerås.

9. Grei. Ble nummer 7 i comeback-sesongen i fjor. Har fått fire mann fra Korsvoll etter at de rykket ned, blant dem keeper Marcus Kristiansen, som ble et mareritt for Lyn i skjebnekampene mot Korsvoll de to siste sesongene. Trener Sami Sakka prøver å bygge på den gode høstsesongen i fjor.

10. Ready. Berget plassen såvidt i fjor og vil slite i år også. Satsingen med gamle Lyn-spillere under Jonas Rygg har sluknet og ny trener er Vegard Lund Nes.

11. Halsen. Laget holder til i Larvik og lever i skyggen av Fram. Ungt lag, men mindre stall enn i fjor.

12. Follo. Denne klubben lever av å avle fram nye talenter i et stort nedslagsfelt. Tapende cupfinalist i  2010 har hatt et friskt tiår bak seg. Ny trener er Christian Qvist og også han må bygge på mye nytt.

13. Norild. Ingen lag får reise mer enn Norild fra Vadsø, som har havnet i denne avdelingen. Grunnen er at det er overkommelige avstander fra Gardermoen. Og ja, de får reisestøtte. Kommer opp fra 4. divisjon og får et tøft møte med en 3. divisjon der nivået er blitt høyere etter serieomleggingen.

14. Drøbak/Frogn. Det er noe pussig med lagene sør for Oslo. Follo har slitt med økonomien og nå er det kaos i Drøbak/Frogn også. Stillingen som ny daglig leder er ikke besatt. Og trener Teitur Thordarson skal visstnok ha fått nok.

For utfyllende informasjon og tips av de andre 3. divisjonsavdelingene anbefaler vi nettstedet https://www.sportshjornet.com/ som har en imponerende oversikt.

Slik spilles første serierunde:

LØRDAG 14.4: 13.00: Ullern - Lokomotiv Oslo, Grei - Halsen. 14.00: Frigg - Ørn Horten, FK Tønsberg - Lyn, 16.00: Drøbak/Frogn - Ready, 19.00: Mjøndalen2 - Norild.

MANDAG 16. 4: 19.00: Vålerenga 2 - Follo

Mer fra Dagsavisen