Stavanger

Sa opp jobben for å satse på gründerdrømmen

Arnfinn Matre og Nawras Skhmot er bare to av de tolv gründerne på plass i SR-Banks gründerhus som gir kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i SR-Bank troen på regionens framtid.

Bilde 1 av 2

Duoen Arnfinn Matre (37) og Nawras Skhmot (27) deler kontorer i det de selv kaller for luksuskontoret i det nye gründerhuset, som ligger i SR-Banks lokaler i tredje etasje på Romsøegården. Med fire måneders oppstartshjelp fra SR-Bank skal de to kameratene bringe sine ideer til liv.

– Jeg har alltid brent for gründermiljøet, og synes det er utrolig spennende å komme hit og snakke med andre gründere med gode ideer. Nå gjenstår det bare å levere, for nå har vi fått muligheten, sier Matre.

Sa opp jobben for å gå «all inn»

Han og Skhmot kjente hverandre fra gründermiljøet i Stavanger fra før, før de traff hverandre igjen på tur til Sillicon Valley, der begge ble så inspirert at de møtte benytte sjansen SR-Bank nå har gitt dem.

– Jeg sa opp min faste jobb som sivilingeniør 1. september i år. Det var en veldig tøff avgjørelse, men jeg tenkte at jeg nå bare måtte gå «all inn». Hvis du selv ikke har tro på din egen idé, kommer ingen andre til å få det, forteller Skhmot.

Hans idé går ut på å lage en slags Facebook for erfaringsoverføring for bedrifter. Med hjelp av lignende verktøy som Yelp, og LinkedIn skal bedriftenes kunnskap digitaliseres.

– Min idé vil hjelpe bedrifter med å samle og bevare kunnskap internt i bedriften. På den måten oppnår de kontinuerlig forbedring, og får full utnyttelse av kompetansen bedriften besitter. Slik kan de både spare tid, og penger i sine prosjekter, sier Skhmot.

Matre vil redde liv

Matre har allerede holdt på med sin idé en stund, men vil nå videreutvikle løsningen og blant annet se på muligheten å benytte den i andre bransjer.

– Jeg jobber med å automatisere på- og avkobling av last, og da spesielt offshore. Løfteoperasjoner mellom supplybåt og offshore plattform er den farligste jobben offshore, og der flest ulykker og dødsfall skjer, sier Matre, sier Matre.

Konserndirektør for kommunikasjon Thor-Christian Haugland i SR-Bank sier at dette er måten de kan hjelpe regionen på.

– Tilbakemeldingene vi får fra gründere som kommer til oss er at de savner et miljø å være i, og et sted der de kan starte opp uten at det koster dem for mye. Det er det vi vil tilby, sier han.

Får fire måneder på seg

Han sier at foruten å tilby gratis kontorlokaler, også vil bidra med sin rådgivning, kapital og eget nettverk for å nå bedrifter.

– Vi ønsker å legge til rette for at gründernes ideer kan spire og gro, ved å tilby dem hjelp i oppstartsfasen. Samtidig ønsker vi ikke at vi skal bli en tilbyder av gratis kontorplass, og derfor har vi gitt dem en tidsfrist slik at de får utviklet ideen og kommet seg videre, sier han.

Den tidsfristen er på fire måneder, og skal fungere som et incentiv for å komme i gang.

– Jeg tror det er kjempeviktig med en sånn tidsfrist, da det er med på å drive prosjektene framover. Du får en indikasjon på om det er liv laget for ideen din i løpet av den tiden, sier Skhmot.

Haugland gleder seg til å se hva som kommer ut av ideene, og har stor tro på regionens framtid.

– Jeg må si at jeg ble litt målløs da jeg satte meg inn i ideene til disse 12 kandidatene. For oss er det viktig å stimulere til vekst i regionen, da vi ikke kan vokse uten. Når vi ser på hva disse gründerne har å komme med, må jeg si at jeg utrolig optimistisk på regionens vegne, sier han.

– Prøver å lage gull av gråstein

Geolog Astri Kvassnes vil øke gjenbruken av fyllmasse som i dag blir liggende ubrukt.
Etter å ha jobbet de siste åtte årene med å forske på forurensning i marine områder, ble Astri Kvassnes i august nedbemannet.

– Jeg og en god venn av meg har de siste 20 årene hatt en drøm om å gjøre noe skikkelig kult, og når vi begge ble medlem av den kule gjengen som ble nedbemannet, så benyttet vi muligheten til å starte opp vårt eget selskap, sier Kvassnes.

Hun sier at de to prøver å lage gull av gråstein, da de ønsker å gjøre det enklere å få til gjenbruk av fyllmasse.

– I Norge bruker vi ikke fyllmassen som blir til overs etter prosjekter til noe, da den bare blir kjørt vekk. I Nederland har de et krav om at minst 80 prosent av fyllmassen skal resirkuleres, og hvis vi får til noe lignende i Norge kan vi skape store verdier, forteller Kvassnes.

Utvikler Über for stein

Derfor ønsker hun å skape ett nettverk mellom de som lager fyllmasse, som for eksempel etter de mange samferdselsprosjektene i regionen, og de som trenger fyllmasse senere.

– Jeg utvikler en slag Über for stein, da målet er at vi kan lage en oversikt over hvor det er ledig fyllmasse slik at andre kan bestille den fyllmassen, sier Kvassnes.

Av andre mer eller mindre fikse ideer som ble presentert på gårsdagens åpning av det nye gründerhuset er en «Spotifyer», som skal hjelpe til med å dele musikk. En annen idé er å lage en virtuell finansiell rådgiver, og en virtuell måte å trene opp kirurger og andre ved hjelp av den samme teknologien som i for eksempel VR-brillene Oculus Rift.

– Det er fortsatt godt med plass her på huset, i tillegg til at tidsbegrensningen på fire måneder gjør sitt for at vi håper på hyppig utskiftning. Det er bare å søke på våre hjemmesider, da vi vurdere alle ideer vi får inn fortløpende, sier konserndirektør for kommunikasjon i SR-Bank Thor-Christian Haugland.

Mer fra Dagsavisen