Nyheter

Flere ledige studieplasser ved UiS

I år har UiS 21 studier med ledige studieplasser etter hovedopptaket, men de kan forsvinne fort.

Tirsdag ble det lagt ut lister over hvilke studier som ennå hadde ledige studieplasser etter hovedopptaket, og onsdag morgen ble det åpnet for å søke seg inn på disse restplassene.

Det er løpende opptak til de ledige plassene, som betyr at den første kvalifiserte søkeren får tilbud først. Med andre ord må man søke så raskt som mulig.

– Det er i år flere studier ved UiS som er lagt ut med ledige studieplasser, sammenlignet med i fjor. Vi hadde 18 studier med ledige studieplasser i fjor. Akkurat nå har vi 21 studier med ledige plasser, sier Susanna King, seniorrådgiver ved Universitetet i Stavanger (UiS), til RA onsdag formiddag.

Hun påpeker at dette har sammenheng med at også UiS har merket den nasjonale nedgangen i antall søkere til høyere utdanning i år.

– Nytt av året er at det også er lagt ut ledige studieplasser på begge barnehagelærerutdanningene. Så i år er det mulighet for å sikre seg innsmett på disse utdanningene dersom en går med en drøm om å bli barnehagelærer, sier hun.

Flere på jobb

– Hvordan jobber dere med å tildele restplassene? Er det et automatisk system, eller har dere mange på jobb om dagen?

– Opptakskontoret ved UiS har flere personer på jobb som svarer på henvendelser og som saksbehandler opptaket til ledige studieplasser, sier King.

Det er vanskelig å si hvordan trykket har vært på søknader de første timene etter det ble mulig å søke restplasser.

– Vi vet ikke ennå eksakt hvor mange som har søkt på de ledige studieplassene. Dette vil komme opp i systemet vårt etter hvert. Noen av utdanningene har vi lagt antallsbegrensing på. Disse stenges automatisk etter at et visst antall har søkt, forklarer King.

Hun nevner også at studier med spesielle opptakskrav, som lærer og ingeniør, lar de imidlertid ligge åpne, siden det av erfaring er mange som søker på disse som ikke fyller kravene.

– Da venter til vi eventuelt får nok kvalifiserte søkere. Det betyr at ledige studieplasser kan ligge ute også fram til litt etter semesterstart.

Det er heller ikke mulig å si eksakt antall ledige studieplasser.

– Vi er avhengige av en viss overbooking på de fleste av studieprogrammene, både fordi vi må ta høyde for folk som ikke møter og for frafall i løpet av studiet, forklarer Susanna King.

---

FAKTA

  • Se oversikten over ledige studieplasser ved UiS her: uis.no/nb/studier/ledige-studieplasser
  • Ledige studieplasser på grunnstudier søkes gjennom Samordna opptak.
  • Ledige studier på toårige masterstudier, videreutdanninger eller PPU søke gjennom søknadsweb
  • Svarfrist på studietilbud: 24. juli.
  • Ca. 29. juli er det suppleringsopptak. Det betyr at søkere på venteliste kan få nytt tilbud.
  • For noen studier kan lærestedene også etterfylle studieplasser fra ca. 4. august og utover.
  • Husk at det finnes studier som har løpende opptak og oppstart.
  • Enkeltemner søkes via Søknadsweb og tilbudene finnes på det enkelte universitet sitt nettsted.

---


Mer fra Dagsavisen