Nyheter

Dette kan du gjøre i høstferien

Koronaviruset herjer, men det er nok aktiviteter å finne på selv med smitterestriksjoner.

– Jeg skal lete etter detaljer på museet og krysse av på kartet på arket hvor jeg har funnet dem, sier Johs Kleiberg Aadhal (11) til RA. Sammen med bestemoren Hilde Kleiberg Jensen har han tatt turen til Norsk Oljemuseum. De skulle til byen for å spise pizza i går, men ønsket å finne på noe annet også.

– Jeg hadde sett en aktivitet på Sølvberget, men Johs ville heller hit, sier Hilde og legger til at i tillegg til finne detaljer så skal de to på omvisning på museet.

– Jeg skal også bygge med spagetti, sier Johs som er godt kjent på museet. På Norsk Oljemuseum kan man nemlig delta i byggingen av Johan Sverdrup-feltet i spagetti.

På Norsk Oljemuseum har de flere aktiviteter i løpet av høstferien.

– Dette er en tradisjon vi har, og aktiviteten har allerede pågått i en uke. Pedagogene på museet har laget sjablonger man kan bygge etter, og så skal gjestene lage hver sin del av oljefeltet før det settes sammen, sier markedssjef Siri Vinje på Norsk Oljemuseum.

Oljemuseet gjør det de kan for at gjestene skal være trygge.

– Vi har gode rutiner, og er veldig nøye på spriting og vasking av rekkverk og overflater. Oljemuseet er stort, og selv om det må reguleres hvor mange som kan komme inn samtidig, er det ingen fare for at det blir fullt, sier Vinje. Hun håper og tror at innbyggerne benytter seg av de attraksjonene som tilbys i regionen denne uken.

– Vi er rigget for nettopp det, og jeg håper og satser på godt besøk, sier markedssjefen.

LES OGSÅ: – Jeg følte på utenforskap

Kunnskapsbasert

Biblioteket på Sølvberget holder også åpent hver dag i høstferien, og sammen med Museum Stavanger ønsker de å gi barnefamilier muligheten til å oppsøke aktiviteter gratis.

– Vi har et rikholdig program for både barn og unge. Hvis man tar turen til Sølvberget kan man finne på mye gøy, sier bibliotek- og kulturhussjef, Anne Torill Stensberg til RA.

– Aktivitetene er kunnskapsbaserte og skal pirre nysgjerrigheten. Man kan lære nye ting, og gå på verksteder og lesestunder.

Stensberg påpeker at de har aktiviteter i hele kommunen; på Sølvberget, Madla, Rennesøy og Finnøy. Med bibliotekkortet kan barnefamilier komme gratis inn på Stavanger museum, Stavanger kunstmuseum og Stavanger maritime museum i høstferien.

– På museene skjer det også noe hver dag, sier museumspedagog ved Stavanger kunstmuseum, Katharina Ueland. Hun forteller at hele uken er spekket med aktiviteter som skal passe for barn og unge i alle aldre.

– Høstferien er en familieferie, og det prøver vi å legge til rette for på museene, sier Ueland. Både Sølvberget og Museum Stavanger gjør det de kan for å opprettholde godt smittevern. De vasker og spriter overflater, og krever påmelding til aktivitetene.

– For at det skal være forsvarlig må vi begrense antall deltakere, sier Ueland.

– Ettersom vi har færre billetter tilgjengelige på arrangementene, blir det fortere utsolgt enn tidligere. Likevel legger vi det opp slik at det er trygt for gjester å besøke oss, og vi har smitteverntiltak som tar vare på de ansatte, legger Anne Torill Stensberg til.

LES OGSÅ: Fem centimeter fører til tapt inntekt

Gå på kino

Odeon Kino på Sølvberget er åpent hver dag i høstferien, og kinodirektør Håvard Erga lover at de har filmer for alle, både barn og voksne.

– På dagtid viser vi filmer for hele familien, og det er spesielt mange nye barnefilmer nå. På kveldstid har vi mange gode filmer for dem som er eldre.

På Odeon Kino i Stavanger kan man blant annet se Trolls, Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret, Tenet og Tottori – Sommeren vi var alene.

– Jeg oppfordrer alle til å ta seg en tur på kino i høstferien – det er også et av de tryggeste stedene man kan oppsøke, sier Erga.

Kinodirektøren forteller at de opprettholder og oppfordrer til god avstand mellom gjestene, og at de desinfiserer alle salene tre netter i uken.

Brødrene Oliver Nordbø (10) (t.v.) og Kevin Nordbø (9) var på kino med besteforeldrene Elin Landgraff og Terje Landgraff.

Brødrene Oliver Nordbø (10) og Kevin Nordbø (9) var på kino med besteforeldrene Elin Landgraff og Terje Landgraff mandag, og de gledet seg til å se Knutsen og Ludvigsen 2 – Det store dyret.

– Det var nettopp denne filmen som lokket oss til kinoen. Jeg tror den er kjekk for voksne også, sier Elin Landgraff til RA.

– Vi gleder oss. Vi har sett trailer på TV, og jeg synes den ser bra ut, legger Oliver til.

LES OGSÅ: Stavangerforfatter klar for utsolgt Kapittel-arrangement

Ut på tur

Dersom man ønsker å komme seg litt ut av byen i løpet av høstferien, er det gode muligheter for dette også. Stavanger Turistforening har flere hytter tilgjengelige.

– Vi har mange kjekke hytter man kan bestille, både langs fjorden og på fjellet, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Stavanger Turistforening, Helene Seglem. Hyttene må forhåndsbestilles og Stavanger Turistforening har frivillige hyttevakter som sørger for at smitteverntiltak opprettholdes.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra gjester om at de føler seg trygge når de besøker hyttene, sier hun.

Hvis man vil holde seg i nærområdet tipser Turistforening en om den populære 7-nutsturen i Sandnes, som kan være en fin aktivitet for hele familien.

Mer fra Dagsavisen