Nyheter

Stavangerforfatter klar for utsolgt Kapittel-arrangement

For romandebutant Henrik Øxnevad føltes det riktig å legge handlingen i boken til Stavanger, selv om det er en by som kan gi «visse angstfølelser».

– Jeg kjenner Stavanger. Jeg er vokst opp her og har gått rundt i gatene. Det er lett for meg å skrive en historie med omgivelser jeg kjenner og som jeg vet at kan gi de følelsene jeg vil skildre. Selv om Stavanger har en tendens til å gi visse angstfølelser av og til, sier Henrik Øxnevad, og sikter til de evigvarende regnbygene.

– Er det lettere å skrive om et sted du kjenner? 

– Ikke lettere, men jeg følte det var mer riktig. Det bare passet å legge det til Stavanger, og i boken har jeg brukt følelser jeg har fått av byen, sier han.

LES OGSÅ: Kapittel: – Det blir en litt annerledes festival i år (+)

Kaster merkelapper

I april ga Øxnevad ut sin debutroman «En sånn rød amerikansk scooter». Ifølge forlaget handler boken om Erik som «sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet».

Alt i boken er fiksjon, men som alltid er det små biter her og der som er inspirert av eget liv, forklarer Øxnevad.

– Temaet i boken, for min del, er hvor viktig det er å ikke bli satt i de båsene som følger med å være en del av LHBTI-miljøet. De merkelappene kan være viktige for dem det gjelder; for eksempel hvis en er usikker på egen legning, så kan det hjelpe å vite at det er noe som heter biseksuell. Men det er noe annet når andre kaster merkelappene mot deg, sier Øxnevad til RA.

– Jeg håper noen kan finne seg selv i teksten og kanskje lære noe om seg selv, legger han til.

LES OGSÅ: Gir ut soloalbum: – Det blir vanskelig å toppe dette (+)

Dritskummelt

Karakterene i «En sånn rød amerikansk scooter» er i slutten av tenårene, og Øxnevad har brukt flere år på å ferdigstille den, forteller han. Først en skriveprosess på halvannet år, så en redigeringsprosess som tok nok et år.

Øxnevad forteller at han synes det var vanskelig å skrive, og han kjente han var redd for at det ikke skulle bli som han ønsket.

De positive reaksjonene har derimot ikke latt vente på seg, og boken fått en rekke femmere på terningen, i tillegg til en sekser fra Bergensavisen. VGs anmelder skrev at Øxnevad «med tiden kanskje kan ta over stafettpinnen fra Alexander Kielland, Tore Renberg og Johan Harstad».

– Jeg synes alltid det er vanskelig å skrive, men tilbakemeldingene har vært veldig gode. Mer eller mindre utelukkende positive, noe som nesten er litt skremmende, sier Øxnevad, som allerede holder på med en ny bok.

– Hvordan er det å følge opp debuten som fikk så gode tilbakemeldinger?

– Det er dritskummelt. Jeg skriver og skriver, men ingenting sitter. Foreløpig ligger den bare der og er helt udefinert, men det blir ikke en oppfølger, det blir noe helt annet. Men i alle fall noe skjønnlitterært – tror jeg, sier han.

Onsdag stiller han opp på det utsolgte Kapittel-arrangementet «ferske forfatterstemmer fra Stavanger» hvor Guttorm Andreasen leder en samtale med Øxnevad og skuespiller og romandebutant Eili Harboe.

– Det er kjempekult, men samtidig er jeg litt nervøs for å stå foran et publikum og snakke om noe jeg har laget selv. Jeg føler det er noen forventninger der, og jeg er litt redd for at jeg ikke skal innfri. Men jeg er veldig glad for at jeg får være med, for det er jo egentlig bare gøy, sier Øxnevad.

Mer fra Dagsavisen