Nyheter

– Hindre bompengeran var best

Her er noen av de viktigste sakene for Næringsforeningen så langt i 2017.

Viktigheten av å få på plass fornybarfondet, skaffe flere statlige arbeidsplasser, styrke flytilbudet, hindre bompengeran, Nasjonal transportplan, sikre en offensiv Forus-plan og bidra til å sikre lokale aktører viktige kontrakter.

– Det er vanskelig å plukke ut de viktigste sakene når aktiviteten er så høy, men disse sakene har vi jobbet særlig aktivt med, forteller Harald Minge, direktør i Næringsforeningen.

– Nær bompengeran

En av de viktigste sakene i 2017 var at Bypakke Nord-Jæren kom med passeringstak for transportnæringen.

– Grunnen til at det skjedde er en typisk næringsforeningssak. Vi jobber alltid ut ifra næringslivets interesser. Det er ingen tvil om at smertegrensen på bompenger er nådd. Samtidig er det et dilemma: Uten bompenger blir det ikke vei og bedre infrastruktur. Slik er det i dette landet. Uten økte statlige bevilgninger må vi betale selv. Næringslivet betaler helt klart en for høy pris, men alternativet er å stå i kø. Det er dyrere, forteller Minge, som støtter opp om Bypakke Nord-Jæren.

LES OGSÅ: Norsk bompengeordning kan stå for fall

– Vi er nødt til å bedre infrastrukturen, sier Minge, som legger til at den nye bomringen med sine 38 bomstasjoner vil bli svært dyr for næringslivet.

– Samtidig opplever de store byregionene det samme. I Oslo er det jo snart nesten ikke lov å kjøre bil. Den nasjonale føringen er at trafikkveksten skal tas på kollektivtransport. Satsingen på kollektiv her i regionen har vært elendig i mange tiår. Få bussfelt har gjort at bussen har stått i den samme køen som bilene. Nå kommer alt på en gang. Det er et formidabelt løft, men folk må nok læres opp til å bruke bussveien. Vi mangler en kollektivkultur her, vi er opptrent til å bruke bil, mener Minge.

LES OGSÅ: Vegvesenet støtte bussvei-kompromiss i Strandgata

Statlige arbeidsplasser

Næringsforeningen har dokumentert skjevfordelingen i Norge når det gjelder statlige arbeidsplasser. Regionen kommer svært dårlig ut i forhold til de andre byregionene. Kun 13.000 av nesten 300.000 statsansatte jobber i Stavanger-regionen.

– Å få Fornybarfondet hit var ekstremt viktig, også med tanke på industrien, finans- og kapitalforvaltningsmiljøet og fornybarsatsingen. Nå begynner den egentlige jobben med å få etablert fondet og rigget organisasjonen.

Departementet skal få på plass et styre og vi må jobbe for at lokale krefter er representert der, sier Minge.

Kampen om Landbruksdirektoratet pågår fremdeles. Ifølge Fylkesmannen i Rogaland er det 4000 bønder i fylket, og verdiskapningen i Rogaland er på 5,6 milliarder kroner (2014) årlig.

– Landbruksdirektoratet passer godt her. Vi er jo matfylket, sier Minge, og forklarer hvorfor Stavanger-regionen har få statlige arbeidsplasser.

– Vi har prioritert industri og verdiskaping. Det har løftet både regionen og landet. Samtidig har vi vært for passive i den nasjonale kampen om ressurser til forskning og universitet. Her har miljøene i de andre storbyregionene bygget seg opp og fått et forsprang, mens vi mister litt omstillingsmomentum på grunn av mindre ressurser til akademia og forskning.

– Men det er blitt bedre. Vi har et trøkk på disse utfordringene. Det ville vi ikke hatt uten motgangen.

Forus-bekymret

Forus-planen (Interkommunal kommunedelplan for Forus) er i støpeskjeen. Å sikre gode rammebetingelser og fleksibilitet i Norges viktigste næringsklynge er viktig, mener Minge.

– I fjor høst var Næringsforeningen bekymret for at de som jobber med planen la begrensninger på utviklingen. Husk at en satsing på Forus fører til syv ganger høyere verdiskaping enn i sentrumsområdene ifølge Cowi. Fortsatt er det god grunn til å følge nøye med på planarbeidet, men nå er Næringsforeningen med i prosessen, sier Minge og fortsetter:

– Så må vi innse at vi også i framtiden må ha varehandel på Forus. Nylig ble Biltema slått i hodet av byråkratene med et utdatert planverk når de ville etablere seg med 6000 kvadratmeter på Forus, og beskjed om at de måtte til sentrum. Heldigvis sa politikerne ja. Det er ikke så greit å bygge 6000 kvadrat i Stavangers trehusbebyggelse.

LES OGSÅ: Ja til Biltema på gamle Heliporten

Minge har en klar beskjed til alle som jobber i det offentlige:

– Ryggmargsrefleksen skal være å skape arbeidsplasser. Folk i kommunen må stille seg spørsmålet hver dag: «Legger jeg til rette for flere arbeidsplasser?».

– Vi må innse at vi har de strukturene vi har. Forus, Ullandhaug og UiS ligger der de ligger. Vi kan ikke skru tiden tilbake eller flytte alt dette til sentrum. Derfor må vi bygge videre på det vi har og det er heldigvis det som skjer nå. Sentrum og disse områdene utfyller hverandre og nå kommer også infrastrukturen, sier Minge.

71 konferanser

Så langt i 2017 har Norges største næringsforening arrangert 71 konferanser. 72 i andre halvdel av året. I juni nådde de milepælen med 1900 medlemsbedrifter.

– I dag har vi faktisk 1913 medlemsbedrifter. Det nye målet for i år er 2000. Det hadde vært rått.

– Endelig optimisme

De siste årene har vært regntunge for oljeprisavhengige Stavanger.

– Da er det en god trøst at det rapporteres om væromslag for næringslivet, sier Minge.

Næringsforeningens gjennomførte nylig en omfattende temperaturmåling blant egne medlemsbedrifter. 430 bedrifter og 600 personer svarte.

– Over halvparten av bedriftene har i dag større tro på framtiden enn for fem måneder siden. Rundt dobbelt så mange sier de vil oppbemanne i forhold til dem som frykter de må bemanne ned. Samtidig går arbeidsledigheten ned og det er langt flere ledige jobber på markedet, forteller Minge.

Han tror ikke medlemsbedriftene har vært for optimistiske i svarene.
– Det er ikke bare vår måling som viser dette. Flere undersøkelser viser det samme. Optimismen er tilbake og vi begynner å nærme oss en normalsituasjon, fastslår Minge.

Mageplask

Det er også saker som Minge hadde sett annerledes.

LES OGSÅ: Rogaland-nei til Vestlandsregionen

– Kommunereformen var et gigantisk mageplask. Mislykket. Vi burde fått til en storkommune som kunne vært forvaltningsnivået for storbyregionen, men det nytter ikke å dvele for mye med det nå. Jeg håper at vi likevel kan oppføre oss som en storkommune på de områdene det er naturlig og få til et godt regionalt samarbeid, sier Minge, som også hadde håpet at Rogaland fylke skulle finne sammen med Hordaland i en større vestlandsregion.

LES OGSÅ: Til slutt smilte Sanner

Mer fra Dagsavisen