Stavanger

Delte meninger:Bru splitter Vassøy-beboere

Innbyggerne på Vassøy er splittet i synet på hvorvidt øya trenger en bru og om de virkelig ønsker det.

Bilde 1 av 2

Omtrent idet RA gikk av ferjen til Vassøy kom flere av innbyggerne bort for å spørre hva vi gjorde der, og det tok ikke lang tid før meningene om den mye omtalte fastlandsforbindelsen til Vassøy kom fram.

– Nå har vi ventet i over 40 år på denne bruen, så nå er det sannelig på tide at vi får den på plass. Hvis det skjer så skal jeg ikke gjøre annet enn å sitte her på bryggekanten og telle bilskilter som passerer, sier Turid Trondsen til RA.

Innstilt på bompenger
Sammen med Gerd Synnøve Østebø representerer hun en «ja-side» som lenge har hatt overvekt, men i de senere årene har «nei-siden» fått flere tilhengere.

– Jeg tror det var en klarere overvekt for å bygge bru hit til Vassøy tidligere, men nå er nok innbyggerne mye mer splittet. Både i synet på om øya trenger en bru og om vi faktisk ønsker oss en bru i det hele tatt, sier leder i Vassøy beboerforening, Sigrun Torrissen.

Sammen med styremedlem Helge Geir Helgesen i beboerforeningen er de mest opptatt av at en eventuell bru skal bli billigst mulig, slik at kostnadene for beboerne på Vassøy også blir mindre.

– Jeg tror alle som bor her og som ønsker seg bru er innstilt på å betale bompenger, da du likevel må betale for å ta ferje. Av den grunn er vi litt overgitt over at verken kommunen eller fylkeskommunen tar skikkelig tak i dette for å få til best mulig kvalitet for en lavest mulig pris, forteller Helgesen.

– Mange millioner å spare
Som RA skrev på mandag er bruen til Vassøy estimert til å koste om lag en halv milliard, men Helgesen mener det finnes mange millioner å spare.

– De estimatene som finnes i dag er beregnet etter de dyreste alternativene. Høyden og lengden på bruen er ikke engang slått fast, og ved å kjøpe leirmasse fra Tau er det mange millioner å spare, så et eller annet sted er det noen som prøver å drive opp prisen på prosjektet, sier Helgesen oppgitt.

Et helt annet spørsmål er hvorvidt øya trenger en fastlandsforbindelse, og hvem det egentlig er som presser på for en bru til Vassøy.

– Mange av de private utbyggerne ser at de kan tjene store penger på å bygge ut på Vassøy, og det kan også hjelpe kommunen både med tanke på friområder og boligutvikling. Siden bruen ble vedtatt, ser vi at det er forskjellige grupperinger med forskjellig agenda som jobber for å få dette til, sier Torrissen.

Politikerne vil lytte til folket
Selv har ikke beboerforeningen tatt standpunkt i saken.

– Vi er verken for eller imot bru, og er fornøyd med begge deler. Men hvis det ikke kommer bru, så håper jeg at ferjekapasiteten blir utvidet, for det er absolutt ikke bra at det på morgenen og ettermiddagen kan bli stående igjen biler her på grunn av sprengt kapasitet, forteller Torrissen.

Fastlandsforbindelsen til Vassøy ble i desember 2005 vedtatt av bystyret i Stavanger, men siden har det skjedd lite. Fortsatt er det politisk flertall for bru, men gruppeleder for Stavanger Høyre, John Peter Hernes, sier at de vil lytte til folket når avgjørelsen blir tatt.

– På den ene siden er jo denne bruen allerede vedtatt, men på den andre siden vil vi jo ikke tre en bru nedover hodet på noen som ikke ønsker det. Så hvis det er sånn at innbyggerne selv ikke ønsker bru, så kommer vi selvsagt til å høre på det, forteller Hernes.

Frykter idyllen forsvinner
Daglig leder i Nærbutikken på Vassøy, Janken Nordboe, er sterkt imot bru. Samtidig jobber samboeren i Tananger og er veldig for.

Det fører til komplikasjoner på hjemmebane, men i likhet med den nåværende regjeringens holdning til EU-spørsmålet, har samboerparet bestemt seg for å droppe diskusjonen.

– Vi snakker ikke om bruen hjemme, da vi begge vet hva den andre mener. Han har regnet ut at han ville spart bortimot én time hver dag, og det hadde jo vært kjekt med en ekstra time sammen. Men jeg har fremdeles ikke lyst på bru, sier Nordboe til RA med et smil.

Butikksjef Nordboe er bekymret for at idyllen forsvinner hvis bruen blir bygd.

– Jeg har familie på Bjørnøy, og de forteller at deres idyll ble ødelagt da det kom bru der, så vi må kunne bevare den idyllen vi har her, sier Nordboe.

Hun får stadig vekk spørsmål om hvorfor hun er imot bru, når det sannsynligvis ville øke butikkens omsetting.

– Jeg vil heller ha mindre omsetning i butikken min enn å få på plass bruen. Sånn det er i dag kjenner jeg alle som kommer inn i butikken. Hvis det kommer store mengder tilflyttere, kommer vi jo til å miste den småstedsfølelsen. I tillegg blir du jo kjent med folk du ellers ikke ville blitt kjent med på ferjen, sier Janken Nordboe.

Butikkarbeiderne Marie Henriksen og Emma Landa er ikke så opptatt av om det kommer bru eller ikke, da de klarer seg fint nok som det er.

– Sånn det er nå så klarer jeg meg helt fint med båten, så for min del klarer vi oss uten. Det hadde vært kjekt med bru og en ordentlig bussforbindelse, men jeg har det helt greit uten bru også, sier Landa.

Mer fra Dagsavisen