Stavanger

Ber studentene bruke nettvett

Forelesere, medstudenter, kantineansatte. Ingen slipper unna karakteristikker på appen Jodel.

Den nye appen Jodel, en form for student-Twitter, brer om seg. Det sosiale mediet er en slags digital oppslagstavle som baserer seg på anonyme oppdateringer fra studenter – betraktninger om alt fra forelesere til kollektivtilbud til tilfeldig studentsex.

Noen eksempler fra gårsdagens oppdateringer fra UiS-studenter: «Når one night standen går og du endelig kan fise!», «Virker som han eldre mannen i markedsføring har kun kommet for å plage foreleseren.», «Tipper Jodel er noen sin bacheloroppgave om personvern og ukritisk deling på sosiale medier.»

Pop på UiS

Denne uken ble appen promotert på Universitetet i Stavanger, og stadig blir den lastet ned av flere UiS-studenter.

– Det er alltid farlig med apper hvor man kan være helt anonym. Studentene må bruke nettvett. Ikke post ting du ikke kunne ha lagt ut under fullt navn, oppfordrer Anine Klepp, leder for studentorganisasjonen Stor.

Peker ut folk

Hos Stor er de enige om det er flere problemstillinger knyttet til den nye appen.

– Det er litt skummelt hvor konkret folk blir omtalt. Det er ikke så veldig vanskelig å finne ut hvem «hun sure som jobber i kantina» er, sier Jørgen Nordby.

Anette Faane Aasbø er enig.

– Den formen for targeting, eller utpeking av folk – vi vil ikke ha det sånn. Mobbing og ensomhet er allerede et stort problem. Denne typen apper bedrer ikke situasjonen, sier Faane Aasbø.

– Én av fem studenter sliter med symptomer på alvorlige psykiske lidelser. Det hjelper ikke på at du risikerer å bli omtalt på Jodel hvis du skiller deg ut på en eller annen måte, sier Klepp.

Sensurering

Etter å ha gått gjennom innstillingene, fant Anine Klepp til slutt en mulighet for å rapportere innlegg.

– Det er ikke vår oppgave å overvåke medstudenter – og det har man jo heller ikke mulighet til når alt postes anonymt.

Studentlederen legger ut denne posten: «Vafler i 2. etasje på studentenes hus:)».

– «Hørt om å servere og ikke bare opplyse?» får jeg til svar. Anonymt, så klart.

Flere av foreleserne ved UiS omtales i appen. En del ros, men mesteparten er i den negative enden av skalaen. Verken UiS-rektor Marit Boyesen eller andre i UiS-ledelsen har kjennskap til Jodel. De ønsket derfor ikke å uttale seg om saken i går.

Mer fra Dagsavisen