Kultur

Airbnb må tøyles

Airbnb er blitt verdens største «hotellkjede». Nå reguleres virksomheten over hele verden. Også i Norge bør korttidsutleie få strengere rammer.

«Hei, jeg ser fram til å ha deg som gjest! Jeg er veldig diskret når jeg leier ut leiligheten min, og hvis du skulle komme til å treffe på og snakke med en av naboene mine, vær så snill å si at du er en venn av meg! IKKE SI at du leier leiligheten! Si ifra om dette til dem du reiser med også. (…) Når du sender meg en tekstmelding, vær så snill å oppgi hvilken leilighet du bor i, siden jeg har flere eiendommer som jeg styrer.»

Tekstmeldingen som en norsk reiseblogger som hadde leid en leilighet gjennom Airbnb i New York, mottok, illustrerer at det i mange tilfeller er profesjonelle utleiere som har flere enheter, eller små hotellkjeder, som benytter seg av den såkalte «deleplattformen» for «locals». En annen norsk venninne opplevde i fjor at leiligheten hun hadde leid i samme by gjennom Airbnb, viste seg å være fremleid av en psykisk ustabil kvinne, der de ble kontant avvist i døra – da den ekte husverten plutselig dukket opp. Hun fikk heldigvis dekket utgifter til hotell av Airbnb.

Les også:

Men nå strammes regelverket opp. New Yorks myndigheter gjorde det i slutten av oktober ulovlig å annonsere for hele, ubebodde leiligheter på Airbnb og lignende sider for leieperioder under 30 dager. Lovbrytere kan straffes med bøter på opptil 62.000 kroner. Bakgrunnen for loven er, som så mange andre steder, kritikken som går på at korttidsleie via utleieplattformen presser både bolig- og leiemarkedet, tvinger lokalfolk ut av et stadig mer turistifisert sentrum, forstyrrer fastboende, og at utleierne ikke betaler skatt og må forholde seg til strenge regelverk, slik hoteller og andre profesjonelle utleiere må gjøre. «For hver ny ferieleilighet må en lokal beboer forlate hjemmet sitt», lød sommerens paroler i Berlin, en annen by som nå har regulert utleievirksomheten kraftig.

I år har også mange nordmenn begynt å kjenne på «airbnbfiseringen» av populære reisemål. Ironisk nok er blitt slik at de som vil inn på det elleville boligmarkedet i Oslo, ofte må benytte seg av utleiemulighetene til Airbnb for å klare å betjene de skyhøye lånene, som følge av at prisene presses opp av pengesterke som kjøper opp småleiligheter for å leie dem ut til nettopp Airbnb. NRK har vært kontakt med utleiere som har opptil ti osloleiligheter til utleie gjennom tjenesten, og har funnet opp mot 30 moderne leiligheter som annonsert for utleie bare på Sørenga. I Lofoten har videregående elever hatt store problemer med å få seg hybel i Svolvær, og flere populære småsteder, som Lyngen, rapporterer om problemer med til å skaffe husvære til nye innflyttere, fordi boliger brukes til korttidsutleie. Andre steder klager fastboende over hotelltilstander i blokka de bor i. Studentsamskipnadene i mange byer er også bekymret for utleiesituasjonen

Les også: Gå inkastien til Machu Picchu

Mange byer og land har nå satt en makslengde på korttidsutleie på 56 til 90 utleiedøgn, eller innført restriksjoner på utleie av hele leiligheter som ikke er en del av den man selv bor i. Leieboerforeningen og Huseiernes Landsforbund sendte i begynnelsen av november et felles brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, der de foreslår å sette et tak på maksimalt 90 utleiedager for korttidsutleie av eierseksjonssameier. Nylig ble det også kjent at kinesiske styresmakter nå får adgang til informasjon om utleierne fra Airbnb – noe Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, også krever at den norske skatteetaten også bør få, slik at myndighetene får bedre kontroll på skatteinnkrving og oversikt over hvilke aktører som i realiteten driver profesjonell virksomhet.

Airbnb hadde ifølge NRK 7900 aktive utleiere i Norge i fjor, men antallet har sannsynligvis økt formidabelt i år. Det er uansett bedre å regulere smart nå, før det i utgangspunktet geniale konseptet vi ofte selv har benyttet oss av selv, får bli et betent problem også i Norge. Egentlig er det ikke så vanskelig.

Mer fra Dagsavisen