Nyheter

Dette må du fikse, Raymond!

Oslofolk gir Raymond Johansen klar beskjed om hva han må ordne opp i når han overtar byrådskontoret neste uke.

Ingrid Sørbø, pedagogisk leder i Voldsløkka barnehage:
–  Den vedtatte obligatoriske språkkartleggingen av alle treåringer må avvikles. Kartleggingsverktøy og metodiske valg må tas av barnehagelærere som er nær barna og kan ta valg ut fra barnets beste. De økonomiske rammene til barnehagene må bli på et slikt nivå at barnehagene er sikret vikarer ved sykdom i alle barnehager. 50 prosent barnehagelærere i barnehagene er et langsiktig mål. For å nærme oss dette, må det utarbeides en tiltakspakke for å rekruttere og beholde barnehagelærere i Oslo-barnehagene.

Anne-Lise Kristensen, pasient- og brukerombud i Oslo og Akershus og sosial- og eldreombud i Oslo:
–  Oslo kommune må bli flinkere til å til å forstå, forklare og forbedre, ikke avvise eller bortforklare. Ombudet etterlyser mer åpenhet om forhold som bør forbedres. Barn og unge må sikres gode oppvekstvilkår uavhengig av hvor i byen de bor, foreldrenes inntekter og egne hjelpebehov. Helsestasjoner, skolehelsetjenesten, barnevernet og Nav må sikres nødvendige ressurser. Kommunen må sikre likeverdige velferdstjenester til alle sine innbyggere. I dag vet vi at helsehjelp, boligforhold og andre velferdstilbud varierer ut fra alder, nasjonalitet og den enkeltes ressurser.

Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom:
– Ta Oslo ut av køkaos og inn i nullutslippsframtida. Derfor må ny E18 skrinlegges. Øknin­­gen i biltrafikken prosjektet medfører, vil kvele byen. Sats kraftig på kollektivtransport og sykkel, og øk framkommeligheten til sykkel, gang- og kollektivtrafikk. Bevar marka for framtidige generasjoner og for det rike naturmangfoldet i Oslo. Markagrensa hindrer at byen flyter ut. Trekk alle investeringer i olje, kull og gass og invester i fornybar infrastruktur. Innen 2020 bør minst fem prosent av investeringene være i fornybare nær­inger.

Gunhild Nohre-Walldén, foreldreopprør i Oslo-skolen:
–  Det må bli slutt på at barn har læringsøkter på 90 minutter uten pause, at de går i klasser med over 28 elever og kartlegges med stoppeklokke. I dag sitter seksåringer og vurderer seg selv med surefjes og fargekoder, og ukeplanene deres er sprengfulle av læringsmål. Oslo-skolen skaper barn med prestasjonsangst og lav motivasjon. Barn i Oslo-skolen har over 350 tester i løpet av barneskolen. Det må bli slutt på test-regimet i Oslo-skolen. Vi vil ikke at barnas skolehverdag skal detaljstyres av politikere. Vi ønsker en skole med tillit til læreren og lojalitet til barna. Vi ønsker en skole der barna trives og som utvikler hele mennesket.

LES OGSÅ: Raymond Johansen: – Jeg er glad og rørt

Bjarte Breiteig, Tøyenkampanjen:
– Raymond Johansen har allerede vist seg interessert i utfordringene på Tøyen, ved å besøke oss og ha samtaler med oss. Derfor har vi stor tro på at det nye byrådet vil følge opp det gode arbeidet med områdesatsingen. Den bør utvides med fem nye år. Samtidig må kuttene til bydelen reverseres. Det er stort behov for en idrettshall på Tøyen der spesielt eldre barn og ungdom kan utfolde seg. I dag finnes det knapt noe tilbud til disse gruppene. Idretten kan bli en god konkurrent til de kriminelle miljøene.

Hulda Tronstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening:
– Videreføring av sykkelprosjektet med forsterket innsats. Det vil si at sykkelveiplaner må raskere på bordet og gjennomføringsevnen må økes. I Sykkelstrategien for Oslo ligger helt konkrete mål.  Parkering: Grep i byplanleggingen når det gjelder fjerning av bilparkeringsplasser i gatene. Massiv satsing på sykkelparkeringsplasser, særlig nær trafikk-knutepunkt, handlegater og offentlige bygg som skoler, kulturbygg og idrettsanlegg. Prioritering av arbeidet med sykkel­ekspressveier. Dette krever samarbeid med Akershus.

Bibi Thaiba Musavi, leder i LIN (Likeverd, Inkludering og nettverk)
– Det nye byrådet må ha en bevisst holdning til en inkluderende by. Dette må gjenspeiles overalt i forvaltningsnivået. Det må settes krav til de ulike etater om å ansatte flere folk med minoritetsspråklig bakgrunn. Bydelene må få flere toppledere med minoritetsbakgrunn. Aktive innvandrerorganisasjoner må komme på kommunale budsjetter slik at de holder et fokus mot deres arbeid og ikke på søknader og rapporter. Barnefattigdom må bekjempes. Flere gratis fritidsaktiviteter og bedre støtteordninger for fattige barnefamilier.

LES OGSÅ:

Roy Pedersen, leder av LO i Oslo:
– I kampen mot den delte byen er vi fornøyde med at alle fire partier går inn for å øke velferden gjen­­nom eiendomsskatt, selv om innretningen er noe forskjellig. Oppsummert har vi tre hovedkrav:

  • Økt offentlig velferd og stans i velferdskuttene til bydelene.
  • Færre velferdsprofitører ved at konkurranseutsatte tjenester igjen drives av kommunen når kontraktene utløper.
  • Satsing på arbeidstakerrettigheter med oppstart av tillitsreform, faste ansettelser, rett til heltid, tiltak mot sosial dumping og støtte til havnearbeidernes krav om tariffavtale.

Norvald Mo, leder i Oslo Idrettskrets:

– Et økonomisk løft for idrettsanlegg, slik kommunens utkast til behovsplan for idrettsanlegg har beskrevet. Det er nødvendig å investere årlig én milliard kroner i idrettsanlegg de kommende år. Regulering av areal til idrettsformål må likestilles med regulering av skoler, infrastruktur og andre offentlige oppgaver. Tida for å realisere et idrettsanlegg etter at det er ferdig regulert må reduseres kraftig.  Samarbeidet mellom skole og idrett må styrkes. Oslo må som blant annet Drammen gjennomføre en time daglig fysisk aktivitet i skolen.

Melita Ringvold, initiativtaker og styreleder for Mortensrud manifest:
– Det bør være like naturlig å satse på næring, kultur og byutvikling på Mortensrud som i Bjørvika. Vi trenger investeringer i «offentlig infrastruktur» i form av bibliotek, flerbrukshall, fritidsklubber, kunst og arkitektur, møteplasser og torgplasser.  Helt konkret må ungene på Lofsrud ungdomsskole omsider få en gymsal så de slipper å ha gym ute hele året og det må bli slutt på at vi «arver» utrangert kunstgress fra Ullern. Det må gjøres noe med barnevernet og helsevern for unge. Vi må få helsesøster på hver skole og det må på plass flere skolepsykologer. Det må gjøres noe med den økonomiske fordelingen til bydelene. Søndre Nordstrand økonomiske situasjon er prekært dårlig. Dette må de endre gjennom en bydelsreform.

LES OGSÅ: «Testing er blitt det viktigste i Oslo-skolen»

Andreas Wiese, daglig leder for Litteraturhuset:
– Byrådet må endre forslaget om å kutte Litteraturhusets bevilgning med 1,3 millioner kroner. Dette er midler som sikrer Litteraturhusets tilbud og drift neste år.  Jeg håper byrådet ser hvor viktige bibliotekene og de offentlige møteplassene for kunnskap, diskusjon og opplevelse er. På Litteraturhuset, for eksempel, kan Oslo-folk møtes for å få felles opplevelser, bli bedre informert og delta aktivt i byens virke.

– Jeg håper at en mer miljøvennlig by også kan bli en by som er rik på opplevelser og aktiviteter. Hvis bilene skal ut av sentrum, bør jo menneskene, folkelivet og kulturen komme inn.

Mari Sanden, leder i Fagforbundet i Oslo.

– Fagforbundet Oslo forventer at det er slutt på privatiseringen. Forbedringene i hjemmetjenestene må starte umiddelbart. Det betyr å ansette flere i hele og faste stillinger, endre arbeidsformer fra stoppeklokkeomsorg til tillitsreform. Brukerne må få større innflytelse over hjelpen de har behov for.  Vi forventer at det raskt bygges flere barnehageplasser og gjennomføres to opptak hvert år. Økning av vikarbudsjettene er helt avgjørende for å ha tilstrekkelig bemanning i barnehagene. Vi forventer at endringene i Arbeidsmiljøloven pr. 1.7.2015, som innebærer flere midlertidige ansettelser, ikke tas i bruk i Oslo kommune.

Aina Skjefstad Andersen, leder for Utdanningsforbundet i Oslo:

– Vi forventer at de økonomiske rammene til bydel og skole styrkes, slik at innholdet i barnehage og skole kan holde et kvalitativt høyt nivå. Kvalitet i barnehage og skole er avhengig av gode lærere og ledere. En lærenorm på skolenivå og 50 prosent pedagogtetthet i barnehagene vil være viktige bidrag for å sikre et mer likeverdig tilbud. Utdanningsforbundet forventer at tilliten til ledere og lærere uttrykkes tydelig, ved at det er profesjonens faglige vurderinger som legges til grunn for valg av metoder, tiltak og virkemidler. Dagens test- og prøveregime må gjennomgås med mål om å redusere byråkrati og unødig rapportering.

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund:
– Kommunen må skrinlegge planene om aktivitetssoner. Fordi det over tid vil føre til en snikutbygging av områdene av Oslo-marka som ligger nærmest folk og som brukes mest. Flere verdifulle områder i marka vernes, og vi må få en nasjonalpark i Østmarka. Vi trenger en kraftig reduksjon av biltrafikken i byen, og dagens planer om ny E 18 må skrotes. Det må bli færre parkeringsplasser i byen, det må koste mer å parkere i byen og det må innføres en miljødifferensiert bomring. I tillegg må vi få ny T-banetunnel.  Oslos sykkelplan må gjennomføres, og Oslo må bli en sykkelby på linje med København.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen