Oslo

I lyset fra Munch

En pizzakjede har kapret utsikten til nye Munch.

5

Villa Paradiso Munch Brygge

Operagata 1

Telefon: 45 87 78 01

Mail: booking.munch@villaparadiso.no

Nettside: www.villaparadiso.no/restauranter/munch-brygge

Mat 5

Meny 4

Miljø 5

Service 5

Prisnivå 5

– E de rafting her, midt i Oslo?

En vestlandsfamilie på tur står på brua som fører fra Operaen over til det nye Munch-museet og den nye restaurantgata i Bjørvika i Oslo. Her er det kajakker, båter og kanalidyll, men akkurat noe øredøvende elvebrus skaper ikke Akerselva der den temmet munner ut mellom byens nye signalbygg. Bruset er det folkene rundt som skaper, for allerede nå denne sommeren er gatene fulle av skuelystne, og restaurantene som ligger på rekke og rad har lange køer utenfor.

Snart skal folk valfarte til det nye Munch-museet for kunst og matopplevelser, men bortsett fra «Munch» selv, med de skråstilte bokstavene på den massive veggen med knekk øverst, er det en gammel kjenning som har kapret det mest iøynefallende lokalet på det som heter Munch Brygge. Villa Paradiso har skaffet seg orkesterplass til nye Munch, kanskje Oslos beste restaurantbeliggenhet, med romslige lokaler inne og en stor uteterrasse rett foran inngangen til Norges mest omtalte nye kunstmuseum. Maten som serveres på Villa Paradiso har imidlertid ingenting til felles med høyhuset. Den er fortsatt helt flat.

VILLA PARADISO MUNCH BRYGGE TIL BYLØVENE

Historien om Villa Paradiso er skrevet i like forgylte rammer som interiøret i restauranten. Båtbyggeren, Grünerløkka-restauratøren og nå filmskaperen Jan Vardøen etablerte den første Villa Paradiso-restauranten sammen med møbelsnekkeren Trond Haug i 2004, selvfølgelig på Grünerløkka. Senere har konseptet med autentiskinspirert pizza fra Napoli ekspandert til blant annet Frogner, Majorstua og Lilleborg.

Da investeringsfirmaet Credo Partner kjøpte seg inn i 2017 skjøt kjededannelsen ytterligere fart, selv om det nye flaggskipet Villa Paradiso Grensen midt i Oslo måtte forlates under koronaepidemien. Underlagt nye forretningsstrukturer åpner Villa Paradiso denne sommeren i Bergen og på hypertrendy Munch Brygge i Oslos nye bydel. Også den nærliggende restauranten Salome har tenkt tanken, men om det virkelig er slik at Bjørvika kan kalles Oslos Venezia, er sikkert en diskusjon verdt. Under etableringen av denne helt spesielle Villa Paradiso-restauranten dro i hvert fall Vardøen og staben til nettopp Venezia. Inspirert av kanalene, møtet mellom vannveier, havnebasseng, kunst- og kulturhus, er Villa Paradiso Munch Brygge blitt en visuell perle av et sted, med iøynefallende glassflater, fargesterke mosaikker, fliser, speil og andre unike detaljer.

VILLA PARADISO MUNCH BRYGGE TIL BYLØVENE

Byløvene hadde derfor store forventninger til menyen, men ikke alt ble innfridd. Kanskje beror det på en noe nedskalert sommermeny, men aller mest har det nok med kjedestrukturen å gjøre. Som at det gode og dels rimelige italienske vinkartet bærer preg av fellesinnkjøp. Likevel, på Munch Brygge er det åpenbart sesong for mozzarella og burrata, som går igjen i svært mange av rettene. «Culatello, fico e mozzarella» er en av dem, en forrett med rikelige mengder førsteklasses culatello, skinke av den møreste og beste bakdelen av grisen, med smaksrike fiken og en kremmyk mozzarella som i seg selv nesten var en hovedrett. Carpaccioen av oksekjøtt ble som forrett servert med sommertrøffel, en eksplosiv smaksingrediens som dessuten kom i tykke og friske flak på husets Risotto, godt innkokt i prosecco. Risottoen var perfekt kokt, og trøffelsmaken lang og mild som en god ettersommer.

Villa Paradiso Munch Brygge er smarte nok til å pushe god service i en krisetid. Selve menyen må leses på smarttelefonen, men bestilling, råd, smil og betaling er av det personlige og hyggelige slaget.

VILLA PARADISO MUNCH BRYGGE TIL BYLØVENE

Og ved litt finlesning av menyen kommer selvsagt også Venezia til syne. Som snacks eller forrett har de Cicchetti, de små venetianske «tapasene» med ulik topping, en på alle vis velkommen delerett rundt bordet. Og Byløven greide ikke å styre seg da han fikk øye på Bigoli. Denne hule, tjukke venetianske rørspagettien serveres på Villa Paradiso med en ragu av langtidskokt kalveskank, gremolata og parmesan. En fantastisk kjøttfull og mettende pastarett for den som ikke vil ha pizza.

Villa Paradiso Munch Brygge har selvsagt en fyldig pizzameny, og her blir det mange gjengangere fra kjeden for øvrig. Som vegetarfavoritten «Primavera», Gorgonzola- og fikenvarianten «Ai Formaggi», den eviggrønne og pikante «Salsiccia e spinaci», de fire sesongene i «Quatro Stagioni», den saftige «Nduja» og selvsagt «Parma», med parmesan og mozzarella og store og gode skiver parmaskinke som er overstrødd med rucola. Byløvene valgte å smake på den siste, og fikk den godt toppet med førsteklasses råvarer, «krispy» salat og med en perfekt og tynn ovnsstekt bunn. Med utsikten til Munch, til folkelivet og en ny bydel som er i ferd med å finne sitt eget særpreg, kan Villa Paradiso trygt si at de har funnet sin plass i solen.


Mer fra Dagsavisen