Verden

Studentprotester mot Gazakrigen sprer seg i Europa

Studentprotester i solidaritet med palestinerne i Gaza sprer seg i Europa. Flere steder har det endt med sammenstøt med politiet.

125 personer ble anholdt da nederlandsk politi rykket inn for å stanse en propalestinsk studentprotest ved universitetet i Amsterdam natt til tirsdag.

Bilder i nederlandske medier viser demonstranter som kaster fyrverkeri mot politiet, som brukte batonger for å spre demonstrantene.

Studenter ved universitetet i Amsterdam demonstrerer i solidaritet med palestinerne på Gazastripen tirsdag.

Politiet sier de var nødt til å rive leiren for å gjenopprette ro og orden på universitetsområdet.

Også i Frankrike, Tyskland, Sveits og Belgia har studenter iverksatt protestaksjoner i solidaritet med palestinerne i Gaza og med krav om at universitetene bryter alle eventuelle forbindelser til Israel.

Les også: Trumps ferske Nato-skyts: – Hvorfor skal vi betale?

Sultestreiker

I Frankrike har politiet flere ganger de siste dagene grepet inn ved eliteuniversitetet Sciences Po, der demonstranter krever at universitetet offentliggjør hvilke israelske institusjoner det samarbeider med.

13 studenter har også innledet sultestreik, ifølge universitetet.

I Berlin har bortimot 100 studenter på Freie Universität etablert en protestleir mot krigen i Gaza. Studentene oppfordrer til okkupasjon av universiteter over hele Tyskland i solidaritet med folket på Gazastripen.

Universitetet var raskt ute med å kreve at studentene avslutter protesten, etter at den ble innledet tirsdag.

Fredag deltok rundt 150 demonstranter i en protest ved Humboldt Universitet i Berlin. Etter dette har politiet startet etterforskning av det de mistenker er 37 tilfeller av oppfordringer til hat og det å motsette seg politiets ordre.

Les også: Spår «konstant kaos» hvis Trump vinner: – Han vil hevne seg

Sprer seg

I Sveits har protestene spredt seg til flere universiteter. Studenter ved universitetet i Lausanne (UNIL) var de første til å mobilisere, da flere hundre studenter torsdag okkuperte en hall og krevde slutt på universitetets partnerskap med israelske universiteter.

Tirsdag ble det lignende aksjoner ved EPFL-universitetet i Lausanne, universitetet i Genève og ETH i Zürich, der studentene ropte «Fritt Palestina» og rullet ut store bannere med slagord før de ble fjernet av politiet.

I Belgia deltok over 100 studenter i en aksjon ved Gent-universitetet tirsdag.

Les også: Espen Barth Eide reagerer etter å ha blitt kalt «terrorist» av Palestina-demonstranter

Les også: Våpenhvileforslaget i Gaza: – Et veldig høyt spill for galleriet

Mer fra Dagsavisen