Verden

Biden ga frihetsmedaljer til McCain og Simone Biles

Den avdøde republikanske senatoren John McCain og turnstjerna Simone Biles var blant de 17 som torsdag fikk frihetsmedaljen, USAs øverste sivile utmerkelse.

– I dag legger hun til nok en medalje i samlingen, sa Biden da han introduserte Biles, som har 32 OL- og VM-medaljer og regnes som en av tidenes beste kvinnelige turnere.

– Jeg vet ikke hvordan du skal få plass til den, spøkte Biden.

Biles har utenfor idretten også utmerket seg med å skape oppmerksomhet rundt idrettsutøveres psykiske helse, barn oppvokst i fosterfamilier og ofre for seksuelle overgrep. 25-åringen er også den yngste personen som noen gang har fått frihetsmedaljen, sa Biden.

Også John McCain, som døde av kreft i 2018, ble hedret. Biden mintes en tid i Washington der politikken var mindre splittet og mer preget av samhold og samarbeid mellom de to partiene.

McCain var militærmann før han ble politiker, og var krigsfange i fem år i Vietnam. Senere representerte han Arizona i både Representantenes hus og Senatet, og han var Barack Obamas republikanske motstander i presidentvalget i 2008.

Biden sa at han ikke satte pris på de politiske kampene, men at han «aldri sluttet å beundre» McCain.

– Jeg kjente til æren hans, motet hans og hvor forpliktet han var, sa Biden.

Saken fortsetter under videoen

Blant de 15 andre som ble hedret da Biden delte ut sine første frihetsmedaljer, var eks-kongressrepresentant og aktivist Gabby Gilford, som kjemper for strengere våpenlovgivning, og skuespiller Denzel Washington.

Washington er koronasyk og kunne ikke møte opp i Det hvite hus. Han blir hedret for sitt arbeid med frivilligorganisasjonen BGCA, som driver frivilligtilbud etter skoletid for ungdom.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen