Innenriks

Stenger spisesteder i flere land – i Norge kan mange ennå holde åpent

Norske helsemyndigheter vil ikke gjøre som flere andre europeiske land og stenge alle stedene som serverer mat. Flere restauranter har nå innført en rekke tiltak for å fortsatt kunne holde dørene åpne.

I Italia stengte myndighetene tidligere i mars barer, restauranter og en rekke butikker for å bekjempe koronapandemien. Danmark har også stengt restauranter, mens i Spania er det noen få unntak fra regelen om stengte spisesteder. Også Storbritannia har fulgt etter, og stengt både puber, restauranter og kafeer.

Ikke alle andre land har innført like strenge restriksjoner, men eksperter Dagsavisen snakket med tidligere i uka, tok til orde for at norske myndigheter burde stenge restauranter og utesteder.

Selv om myndighetenes nye strategi er å «slå ned viruset», har Folkehelseinstituttet så langt ikke kommet med anbefaling om å stenge spisesteder, kjøpesentre eller kafeer. Spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand, kan fortsatt holde åpent.

Dagsavisen har spurt Folkehelseinstituttet (FHI) om hvorfor de ikke iverksetter enda kraftigere tiltak, som å stenge kafeer og kjøpesentre, om målet er å slå ned på epidemien.

– Vår vurdering er at tiltakene vi har satt inn er ganske inngripende og at de fører til en betydelig reduksjon i kontakthyppighet. Vi tenker at vi har en betydelig grad av nedstengning allerede, svarer områdedirektør for smittevern i FHI, Geir Bukholm. 

Tomme gater og torg: Vi skal holde oss hjemme. Ingen vet hvor lenge (+)

Begrense kontakt

Dagsavisen har også spurt Helsedirektoratet om hvorfor den nye strategien ikke innebærer å stenge restauranter og andre matserveringssteder.

Espen Rostrup Nakstad, fungerende assisterende helsedirektør, svarer i en epost at det må være mulig for folk å handle det de trenger av nødvendige varer. 

– Formålet med tiltakene er å redusere smittespredningen i samfunnet mest mulig gjennom å begrense kontakten mellom mennesker. Det må likevel være mulig for folk å handle mat, medisiner og andre nødvendige varer, skriver han, og fortsetter:

– Mange dagligvarebutikker og apotek ligger i kjøpesentre, og mange av disse er relativt tomme for folk i den nåværende situasjonen. Derfor mener vi at det per i dag vil være mulig å holde god avstand og unngå smitterisiko ved denne type aktiviteter.

Dagsavisen har spurt Helsedirektoratet om de mener at spisesteder faller under kategorien «nødvendige varer», men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen vår. 

Les også: Venter klar beskjed fra regjeringa: – Vi må vise at vi mener alvor

Holder åpent

De siste ukene har flere restauranter bestemt seg for å midlertidig lukke dørene, mens andre har funnet nye løsninger for å holde hjulene i gang.

Blant dem er spisestedet Grådi på Tøyen i Oslo. 22. mars la bedriften ut et innlegg på Facebook der de ba om hjelp, samtidig som de beskrev situasjonen de sto overfor. Onsdag forteller daglig leder Jonas Hagman at de fikk enorm respons på appellen.

– Spørsmålet er hva som skjer i ukene framover. Vi vurderer risikoen hver dag og følger det staten sier. Det er ikke så mye annet vi får gjort, men jeg jeg er glad folk støtter oss. Det er morsomt å se at folk stoler på hverandre, selv om det er en litt tøff tid, sier Hagman.

###

Jonas Hagman er aleine på plass på Grådi onsdag. Serveringsstedet har permittert rundt 85 prosent av de ansatte, anslår han. Foto: Ines Margot Zander

Likevel er omsetningen lavere enn hva de er vant med, og regningene og andre utgifter er der fortsatt.

– Derfor har vi innført kjøpestopp. Vi kjøper bare inn det som er mest nødvendig, og så bruker vi ting fra tørrvarelageret, for eksempel bønner. Vi tenker litt annerledes nå, sier Hagman. 

– Hvor lenge kan dere holde det gående på denne måten? 

 Vi bør klare oss et par måneder, men alt er avhengig av hvordan det går i ukene som kommer, svarer han.

Les også: I disse bydelene i Oslo er arbeidsledigheten størst på grunn av korona

Ser hva som skjer

Grådi har innført en rekke tiltak for å kunne holde åpent, samtidig som de jobber for å hindre smittespredning.

– Vi prøvde et par dager med åpne bord, men det føltes ikke trygt, sier Hagman. 

Det er nå kun mulig å bestille take-away. Kundene får ikke gå langt inn i lokalet og de har satt opp et bord ved døra for å gjennomføre det de kaller kontaktløs overlevering. Det betyr at posen med mat settes ned på bordet, og så tar kunden den videre derfra. Når det er mange kunder innom har de ansatte på seg ansiktsmasker.

###

Bordet der matbestillingene settes ned slik at kundene kan ta dem med seg hos Grådi. Foto: Ines Margot Zander

Hagman mener at slik situasjonen er nå, går det greit å holde åpent. Likevel har han full forståelse for at noen mener også serveringssteder bør stenge.

Samtidig er han redd for at mindre bedrifter med dårligere råd ikke vil klare å åpne dørene igjen når situasjonen normaliseres.

Les også: FHI frykter «store negative ringvirkninger» av regjeringens nye koronastrategi

Mer fra Dagsavisen