Nyheter

Våpenhvileforslaget i Gaza: – Et veldig høyt spill for galleriet

Hamas godtar en våpenhvile, Israel avviser den. Men det kan likevel hende at vi er inne i en siste innspurt i denne krigen, sier Midtøsten-ekspert.

– Nå skjer det mye samtidig. Hamas godtar en våpenhvile, Israel ser ut til å avvise den. Samtidig deporteres 100.000 palestinere fra Rafah sør på Gazastripen, mens en israelsk bakkeinvasjon kan nærme seg. Her foregår det et veldig høyt spill for galleriet, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til Dagsavisen.

– Kanskje kan vi nå håpe at dette er siste innspurt i denne krigen. I alle fall en midlertidig avslutning, sier Midtøsten-eksperten, som er professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio).

– Det er helt avgjørende at både Hamas og Israel gjør det de kan for å få på plass en våpenhvile i Gaza, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Hilde Henriksen Waage. Forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt.

Jubel i gatene

Det var ved 18-tiden mandag at det ble kjent at Hamas i en uttalelse sa de har akseptert et forslag om våpenhvile på Gazastripen, som er forhandlet fram ved hjelp av Qatar og Egypt. Men Israel sier nei. Ifølge NTB sier en israelsk tjenesteperson til nyhetsbyrået Reuters at de ikke godtar det siste forslaget. Angivelig inneholder det «vidtgående konklusjoner» som ikke er akseptable for Israel. En Hamas-kilde sier til nyhetsbyrået AFP at det nå er opp til Israel om de vil godta forslaget.

I mellomtiden hadde jubelen for våpenhvilen rukket å bryte ut i gatene i byen Rafah. Over en million palestinere har flyktet til Rafah etter at krigen brøt ut 7. oktober i fjor. Mandag fikk palestinerne i den østlige delen av Rafah ordre fra Israel om å forlate byen.

Les også: Her er AFP-grepene som kan sikre pensjonen din

– Tvangsevakuering

På tross av at det i øyeblikket ikke ser ut til å bli en våpenhvile, tror Waage at vi også er vitne til et høyt spill fra begge parter, midt i det som kan vise seg å være skjebnesvangre dager i Israel-Palestina-konflikten.

– Hamas sier altså at de godtar våpenhvile, Israel sier nei til et forslag de selv opprinnelig har kommet med. Israel gir samtidig ordre om tvangsevakuering av 100.000 palestinere fra Rafah, og viser på den måten med all tydelighet at en bakkeinvasjon er i gang. Jeg tror at både Hamas og Israel nå prøver å få mest mulig gjennomført i denne krigen før en våpenhvile trer i kraft, sier Midtøsten-eksperten.

– Dette ser vi ofte: Like før forhandlinger om våpenhvile finner sted, ser vi en eskalering av krigshandlinger som blusser opp samtidig, påpeker Waage.

Les også: Derfor flykter velgerne fra arbeiderpartiene (+)

Press fra USA

Midtøsten-kjenneren vil likevel utelukke det verste scenarioet: At Israel mener alvor med å invadere Rafah – og faktisk gjør det.

– Det vil i så fall skje imot en hel verden. Det som er helt klart, er at både Hamas og Israel er satt under et veldig press fra USA og en rekke andre land om å avslutte denne krigen og få på plass en våpenhvile, sier hun.

– Israel har også fått beskjed fra USA og snart en hel verden om ikke å gå inn i Rafah. Det som er helt klart, er at USA og Biden-administrasjonen nå mener alvor at de kanskje har begynt å holde tilbake våpen som skulle leveres til Israel, for å sette makt bak kravene.

Saken fortsetter under faktaboksen.

---

Fakta om forslaget til våpenhvile på Gazastripen

Hamas har akseptert et forslag til våpenhvile på Gazastripen. Innholdet er ikke endelig bekreftet, men ifølge Hamas kan avtalen gjennomføres i tre faser.

Fase 1:

  • 42-dagers våpenhvile.
  • Hamas frigir 33 israelske gisler i bytte mot at Israel løslater palestinske fanger fra israelske fengsler.
  • Israel gjennomfører en delvis tilbaketrekning fra Gazastripen og tillater fri ferdsel av palestinere fra Sør- til Nord-Gaza.

Fase 2:

  • Ny periode med 42-dagers våpenhvile.
  • De aller fleste israelske soldater trekkes tilbake fra Gazastripen.
  • Hamas løslater israelske reservister og noen soldater som holdes som gisler i bytte mot at Israel løslater flere palestinske fanger fra israelske fengsler.

Fase 3:

  • Utveksling av døde gisler og palestinske fanger
  • Implementere gjenoppbyggingsplanene som overvåkes av Qatar, Egypt og USA
  • Avslutning av den fullstendige blokaden av Gazastripen

Kilde: Reuters/NTB

---

En israelsk militærtalsmann sa senere mandag, ifølge NTB, at planen om en bakkeinvasjon av Rafah står ved lag, og at ordren som ble gitt tidligere mandag om evakuering av byen, er en forberedelse til bakkeinvasjonen.

Det samme sa statsminister Benjamin Netanyahu etter et møte i krigskabinettet mandag kveld.

Han sa at Israel vil fortsette operasjonen i Rafah «for å presse Hamas til å frigi gislene».

En talsperson for Det hvite hus i Washington, Matthew Miller, sier ifølge NRK at USA de neste timene vil studere detaljene i forslaget fra Hamas nøye sammen med Egypt, Qatar og Israel.

Mandag kveld melder AFP om nye, intense israelske luftangrep mot Rafah.

– En hel verden følger med

Norges utenriksminister Espen Barth Eide mener at en fredelig løsning på våpenhvile-dramaet kan bety skillet mellom liv og død for mange mennesker på begge sider av konflikten.

– En hel verden følger med og forventer at begge parter viser vilje til å komme hverandre i møte, sier Eide til NTB, og fortsetter:

– En slik avtale er det som er målet på kort sikt, for å få en slutt på de enorme lidelsene i Gaza. Jeg gjentar kravet om at krigen må ta slutt, gislene må frigis og folk i Gaza må få den hjelpen de trenger. Samtidig må vi jobbe videre for en tostatsløsning som er den virkelige løsningen på dette.

Les også: Putin har fått nok. Nå bygger han jernvei i Ukraina

Les også: Spår «konstant kaos» hvis Trump vinner: – Han vil hevne seg


Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen