Kultur

- Uakseptabelt hemmelighold

At Kulturbyggene i Bjørvika ikke vil gi innsyn i viktige dokumenter om byggeprosessen er et dårlig signal, mener Rødt.

- Uakseptabelt hemmelighold

At Kulturbyggene i Bjørvika ikke vil gi innsyn i viktige dokumenter om byggeprosessen er et dårlig signal, mener Rødt.

- Kulturbyggene i Bjørvikas hemmelighold av dokumenter er helt uakseptabelt, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

Det var i gårsdagens Dags­avisen at Kulturbyggene i Bjørvika fikk refs av Norsk Presseforbund for manglende åpenhet rundt byggeprosessene i Bjørvika.

Dagsavisen har søkt innsyn i 20 dokumenter de siste to ukene, og har fått innsyn på omtrent halvparten. Blant dokumentene Dagsavisen fikk avslag på var et dokument om inntektspotensialet i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.

- Dette er dokumenter som er relevante for diskusjonen, og vi kommer til å be om innsyn i dette, sier Moxnes.

Dagsavisen fikk opplyst fra Kulturbyggene i Bjørvika at de av konkurransehensyn ikke kan gi innsyn i en rekke dokumenter, da det kan virke negativt for Oslo kommune i forhandlingsposisjoner.

- Jeg kan ikke skjønne at dokumenter om inntektspotensial og til og med dokument om honorar til arkitektene bak Munch-museet skal skade Oslo kommune i noen forhandlingsposisjon, sier Moxnes.

I gårsdagens artikkel framgikk det også at Kulturbyggene har en annen praksis rundt sin postjournal enn byrådsavdelingene, som er omfattet av samme nye system. Mens man hos byråds­avdelingene kan klikke seg rett inn i offentlige dokumenter, som er merket med en grønn hengelås, er samtlige ­dokumenter hos Kulturbyggene markert med en rød hengelås. Selv om de er offentlige, er de markert som de er unntatt offentlighet. Kulturbyggene i Bjørvika opplyste i går overfor Dagsavisen at dette er fordi de ennå ikke er i gang med det nye systemet.

- Dette er et svært dårlig signal, sier Moxnes.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen