Kultur

MDG vil verne Y-blokka

Det er strid internt i Oslos byråd om Y-blokkas skjebne. Den er vedtatt revet, men MDG vil fortsatt la den stå.

I mai 2014 vedtok Solberg-regjeringen å rive Y-blokka i regjeringskvartalet. Men nå skal Oslo bystyre snart behandle en høringsuttalelse om reguleringsplanen for området, og det er i den settingen Miljøpartiet de Grønne (MDG) i Oslo nå varsler omkamp om Y-blokkas skjebne, og vil bevare den. Dette vil MDG på tross av at deres eget byråd i sin høringsuttalelse ikke har noen mening om Y-blokka. Harald A. Nissen og MDG varsler derfor at MDG i bystyret vil fremme en merknad om å bevare Y-blokka. Dette vil skje i forbindelse med bystyrets behandling av Oslo kommunes høringsuttalelse til den statlige reguleringsplanen for regjeringskvartalet.

Les også: Svanesang for Y-blokka

Uenighet

Etter det Dagsavisen erfarer, er dette en av de første, store sakene som virkelig har skapt uenighet i det rødgrønne byrådet i Oslo.

– Selv om vi er tre partier, taler byrådet med en stemme. Det forholder jeg meg til, men vi vet også at byrådet har diskutert saken i lang tid, og har valgt å ikke ha en mening om Y-blokka. Men det er jo også en mening, sier Harald A. Nissen, som er leder i kulturkomiteen i Oslo bystyre.

– Men MDG som parti, og ikke minst, som Oslo-parti, har hatt en mening om Y-blokka lenge. Vi har mange medlemmer som har sterke meninger om denne saken, sier Nissen.

– For oss er det viktig at vi får et nytt regjeringskvartal for det 21. århundre, og at det dermed er bærekraftig i alle ledd. Vi mener derfor vi bør ta vare på den bygningsmassen man har, og gjenbruke den. Vi har registrert de signalene fra regjeringen og Statsbygg, at de mener det ikke er mulig å bevare Y-blokka slik den er i dag. Men MDGs primærstandpunkt i denne saken, er at det er viktig at man ikke låser avgjørelsen om Y-blokka. For det er ikke for seint å snu, mener Nissen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ung nasjon

Vi står rett utenfor Y-blokka når Nissen sier akkurat dette, med orkesterplass til Picassos «Fiskene», som er sandblåst inn i den ene kortveggen.

– Picasso er jo den kanskje viktigste kunstneren i det 20. århundre, sier Nissen, og understreker at dette kunstverket er en av hovedgrunnene til at MDG vil bevare Y-blokka. En annen er at partiet mener Y-blokka rent arkitektonisk er verdifull i seg selv og bør tas vare på. I tillegg kommer miljøregnskapet, der riving ifølge MDG vil koste klimaet mer enn bevaring.

– Norge er en ung nasjon. Når det gjelder verdifull bygningsmasse er Oslo litt som Bratislava og Dublin, og ikke som København eller Stockholm. For oss blir det derfor helt galt at man river ett av de få monumentalbyggene Oslo har fra etterkrigstiden, sier Nissen.

– Vi mener man får finne en måte å integrere Y-blokka inn i det nye regjeringskvartalet på, eller så får man finne nye bruksområder for Y-blokka, at det ikke lenger skal være et regjeringsbygg, foreslår Nissen.

Les også: Y-blokka forteller noe om Norge

Sikkerhet

Det siste bruker også Nissen som argument mot dem som mener sikkerheten ikke blir god nok om Y-blokka får stå som regjeringsbygg med Ring 1 i tunnel rett under.

– Da får man eventuelt finne en annen funksjon for bygget. Men ellers mener jeg at om det er vilje til det, vil man kunne løse det sikkerhetsmessige også. De klarer jo å bevare sikkerhet og estetikk i byer som Madrid og London, hevder Nissen.

Les også: Verdens grønneste regjeringskvartal

Lang prosess

Nissen og MDG varsler derfor at MDG i nær framtid vil fremme en egen sak i bystyret om å bevare Y-blokka, i forbindelse med behandlingen av reguleringsplanen for regjeringskvartalet. Partiet lar seg ikke skremme bort fra en omkamp bare fordi det finnes et regjeringsvedtak fra 2014 om at Y-blokka skal rives.

– Dette er et prosjekt som skal pågå i minst 10 år framover, og er det viktigste byggeprosjektet i Oslo de neste 30 årene. Er det noe man vet om slike byggeprosjekter, er det at premissene endrer seg underveis, sier Nissen.

– Om man har fulgt Oslo-politikken en stund, vet man at slike politiske prosesser kan bli lange, og saker kan gå fram og tilbake mellom ulike instanser. I saker som Munch og Lambda, for eksempel – den var jo ikke akkurat rettlinjet, den beslutningsrekka der, mener Nissen.

– Så det regjeringsvedtaket plager deg ikke så mye?

– Nei, det gjør ikke det. Vår bønn til statsråd Jan Tore Sanner og Statsbygg er at de bør ta på alvor den voksende nasjonale og internasjonale opinionen, som mener at Y-blokka er et bygg av internasjonal verdi, avslutter Nissen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har bare en kort kommentar til Harald A. Nissen og byrådspartner MDGs utspill om Y-blokkas framtid.

– Byrådet tar til etterretning regjeringens beslutning om at Y-blokka må rives av sikkerhetsmessige grunner, skriver han i epost til Dagsavisen.

– Vi bestrider ikke de sikkerhetsvurderingene regjeringen og Statsbygg her har gjort. Det er det vi legger til grunn i vår høringsuttalelse.

Debatt: Y-blokka – europeisk kulturarv!

Mer fra Dagsavisen