Kultur

Klabb og babb om DAB

– Regjeringspartiene skaper bare forvirring. Jeg savner en klar linje fra Høyre og Frp i spørsmålet om FM og DAB-radioens framtid, sier Aps Arild Grande.

Bilde 1 av 3

Ett halvår før slukkingen av FM-radioen begynner i Norge er Frp og Høyre i ferd med å spre usikkerhet om den pågående overgangen til DAB-radio, mener Aps mediepolitiske talsmann.

Les også: Ib Thomsen om DAB-bråket: – La FM leve

Forvirring

I går krevde Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen i Dagsavisen at overgangen til DAB-radio i Norge utsettes, og at FM-båndet holdes på lufta som nasjonalt radioformat helt fram til 2019.

Utspillet fra Frp-politikeren er mest egnet til å forvirre, og forsinke publikums overgang til DAB-radio ytterligere, mener Grande.

– Det er uansvarlighet fra Frp og Høyre side, all den tid de skaper tvil om dette. Regjeringspartienes totale forvirring i denne saken svekker beredskapen i Norge, sier Arild Grande.

Det er ikke lenge siden kulturminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre fastslo at overgangen til digitalradio skal gå som planlagt. FM skal altså slukkes i 2017, som vedtatt ved stortingsflertall for mange år siden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Roter

Nå synes Aps mediepolitiske talsmann at Frp og Høyre framstår som duoen Klabb og Babb i spørsmålet om DAB.

– Det er veldig spesielt at regjeringspartiene framstår som uenige i dette. Det blir veldig uansvarlig, all den tid slukkinga skal gjennomføres. Nå risikerer vi at folk hører på Frp, og venter med å bytte til DAB-radio fordi de tror at slukkingen av FM-sendingene blir utsatt. Her må kulturministeren inn og rydde opp, sier Grande.

Beredskapen

Bakgrunnen for Frps Ib Thomsens krav om å beholde FM til 2019, er den trege overgangen til DAB-radio i norske biler. Siste tall fra DAB-utbyggernes talerør Digitalradio Norge viser at rundt to millioner biler fortsatt er utstyrt med FM-radio, som slutter å virke i løpet av 2017. Det kan gå utover beredskapsevnen og samfunnssikkerheten i Norge, at et stort antall biler neste år kan være på veien uten tilgang til oppdatert informasjon via bilradioen. Til nå har 730.000 biler fått DAB-radio eller -adapter.

Målene nådd

Samtidig har Kulturdepartementet konstatert at fem vilkår for å gå over til DAB-radio er oppnådd og at FM kan skrus av. Det er denne politikken Frp og Høyre nå må følge, mener Grande i Ap.

– Forvirringen Høyre og Frps spill skaper kan føre til at det blir enda flere tause bilradioer på veiene neste år, og at folk ikke får nødvendig informasjon om eventuelle hendelser. Saken er at Stortinget har sagt at dette skal gjennomføres, sier Grande.

Les også: Stor fare for tause bilradioer

Utsatt tidligere

Etter at Stortinget for fem år siden gikk inn for å utsette DAB-overgangen fra 2014 til 2017, har 61 prosent av norske radiolyttere begynt å høre på radio digitalt. Nå er det viktigere å få flere nordmenn til å bli digitale lyttere, enn å skape usikkerhet, mener Aps mediepoltiker.

– Det er bredt flertall som har bestemt radioovergangen. Det står fortsatt fast. Nå er det vesentlig at alle aktører tar det ansvaret de har, så folk er godt forberedt på overgangen som begynner allerede etter nyttår. Kringkastere, elektronikksforselgere og bilselgere har ansvar for at folk blir opplyst, men ikke minst har politikerne ett ansvar. Når Frp sitter i regjeringen, sitter partiet også med ansvaret for å gjennomføre stortingsvedtaket, sier Grande.

Enn så lenge har han ikke anskaffet DAB-radio i bilen selv.

– Foreløpig har jeg bare DAB-radio hjemme. Jeg skal kjøpe meg radio til bilen i god tid. Jeg gleder meg til å få DAB i bilen også, for jeg er lei av susing og spraking på FM. DAB gir dessuten et langt bedre og mer mangfoldig tilbud.

Mer fra Dagsavisen