Kultur

- Nå får Selbekk og MIFF overbevise resten av verden

Flere hundre har skrevet under det omstridte kunstneroppropet mot Trumps Jerusalem-erklæring de siste dagene. Dramatiker Finn Iunker er en av dem.

Bilde 1 av 2

I løpet av mandagen hadde nærmere 1.000 norske kunstnere og kulturarbeidere skrevet under på oppropet mot Donald Trumps erklæring om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

- Dette er en opprørende sak. Derfor har så mange kunstnere skrevet under. Det merkelige er at ikke flere andre yrkesgrupper har reagert på samme måte, sier Finn Iunker. Den internasjonalt anerkjente norske dramatikeren og forfatteren har nettopp utgitt boken «Stemmer fra Israel» som består av redigerte vitnemål fra israelske soldater på Vestbredden og Gaza, der de forteller om krigshandlinger og overgrep mot sivilbefolkning.

Debatt

Iunker er en av de nærmere 400 som de siste dagene har skrevet under det norske kunsteroppropet. Det ble offentliggjort fredag, da med over 600 underskrifter fra norske kunstnere og kulturarbeidere innenfor film, musikk, litteratur og teater. Initiativet kom fra artist og aktivist Marthe Valle, som oversatte et kunstneropprop lansert i Storbritannia publisert i The Guardian sist uke. Navn som Henriette Steenstrup, Frank Kjosås og Bugge Wesseltoft hadde skrevet under ved lansering. Oppropet har skapt debatt, og de siste dagene har kjente navn som forfatter Erlend Loe, regissør Marit Moum Aune, Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft og skuespiller Lena Kristin Ellingsen også skrevet under.

- Kunstnerne er på villspor, mente Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og Med Israel for fred-leder Conrad Myrland, som kom med skarp kritikk av kunstneroppropet i Dagsavisen søndag. Begge har uttrykt støtte til Trumps Jerusalem-vedtak. Med Israel for fred (MIFF) gikk gjennom kunstneroppropet i en omfattende tekst på sin nettside i helgen.

- Det er ikke kunstnerne som er på villspor her. Nå får Selbekk og Myrland overbevise resten av verdenssamfunnet om at de har rett, og at dette er en god avtale for palestinerne. Det er det bare Trump, Myrland og eventuelt Selbekk som synes. Resten av verden er uenig. Jeg synes det er på sin plass at kunstnere uttrykker sin mening i tråd med forslaget som ble lagt fram i FNs sikkerhetsråd mandag om å omgjøre Trumps beslutning, sier Finn Iunker. Resolusjonen som ble fremmet av Egypt fikk støtte av alle de 14 landene i sikkerhetsrådet unntatt USA, som nedla veto.

Hykleri

- Selv om kunstnere i Norge ikke kan bestemme landets utenrikspolitikk er det viktig å si fra. Norske politikere må lytte til folkeviljen. Norge fører en svært Israel-vennlig politikk. USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem gir Israel klarsignal til å gjøre som de vil overfor palestinerne. Israel feiret dette med å skyte en ubevæpnet funksjonshemmet mann i hodet, sier Iunker, med henvisning til demonstrasjonene på Gaza-stripen fredag der en palestinsk demonstrant i rullestol ble skutt og drept av israelske styrker.
Med Israel For Fred-leder Conrad Myrland karakteriserte også støtten fra norske kunstern som «hykleri».

- MIFF har et ekstremt syn på situasjonen i midt-Østen. De hevder at organisasjonen er religionsnøytral, men fremmer synspunkter som minner sterkt om en evangelisk-apokalyptisk grunnholdning. Det er ynkelig at disse kristne menneskene ikke evner å vise medlidenhet overfor palestinerne som er okkupert av Israel, sier Iunker.

Les også: Over 600 norske kunstnere i opprop mot Trumps Jerusalem

Iunker sier at han ønsker å vise de menneskelige sidene ved konflikten i sin nye bok, som også har fått hard kritikk fra MIFF-lederen.

- I den norske Israel-Palestina-debatten er det mye som handler om grenser, avtaler, internasjonal rett. Det jeg kan bidra med, er å bringe menneskelige stemmer videre. Jeg vil ikke kalle meg aktivist, verken i denne saken eller i andre sammenhenger. Men når jeg har en begrunnet mening om et aktuelt samfunnspørsmål vil jeg dele det.

Les også: Hvorfor signerer jeg kunstneroppropet?

Mer fra Dagsavisen