Innenriks

Vil prioritere de minste først

Det brygger opp til lærerkamp på Ap-landsmøtet om to uker. Barnehagelærere må gå foran skolelærere, mener Oslo-byråd Tone Tellevik Dahl.

Bilde 1 av 2

– Det er knapphet på ressursene. Som et ansvarlig styringsparti må vi prioritere. Vi kan ikke si ja til absolutt alt. Derfor mener jeg landsmøtet i Arbeiderpartiet skal prioritere 50 prosent barnehagelærere framfor en lærernorm på skolenivå, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo.

Tall fra Kunnskapsdepartementet og Øie-utvalget viser at 50 prosent barnehagelærere og en nasjonal lærernorm på alle skoletrinn, begge har en kostnadsramme på rundt to milliarder kroner.

Les også: Overfylte klasserom i hele byen

Flere endringsforslag

I Aps programforslag 2017-2021, vil partiet ha flere lærere i skolen, men ikke i form av en nasjonal norm for hvor mange elever det maks kan være per lærer på alle trinn.

I forkant av Aps landsmøte, som starter torsdag 20. april, tar imidlertid en rekke fylkeslag og lokallag nå til orde for å bryte med programkomiteens forslag, og heller gå i retning av den løsningen SV, KrF, Utdanningsforbundet, Elevorganisasjonen og Foreldreutvalget i grunnopplæringen vil ha: En nasjonal fastsatt norm på hvor mange elever en lærer skal ha ansvar for.

Arbeiderpartiet i Rogaland og Nord-Trøndelag, er to av lokallagene som har levert inn endringsforslag til Aps partiprogram, som skal vedtas på landsmøtet.

I Rogaland vil man heller følge SV og Utdanningsforbundets linje i spørsmålet om lærernorm enn programkomiteens:

– Skolen trenger en norm som finansierer nødvendige prioriteringer. Dårlig kommuneøkonomi har vist oss at selv om man ønsker flere lærere, blir det en kamp om kroner mellom alle gode formål. Derfor er det viktig å ha en lærernorm på skolenivå. Ikke bare de første årene, men gjennom hele skoleløpet. Selv om de første årene ofte kan være viktigst, viser erfaring at det kan være helt avgjørende for elever også senere, sier Stanley Wirak, leder i Rogaland Ap.

– Betyr det at du vil prioritere skolelærere fremfor barnehagelærere i et milliardløft?

– Ja. Vi vil gjerne ha flere førskolelærere i barnehagen også, men hvis vi må velge vil jeg prioritere skolen. Det ideelle vil være om vi ved å droppe regjeringens skattelette til de rike, kan få til begge deler, sier Stanley.

Det er en prioritering Oslos skole- og barnehagebyråd ikke kan stille seg bak.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Selvforsterkende

– Barnehagen er starten på et 18-årig utdanningsløp. I dag har barnehagen den laveste kompetansen, flest ufaglærte og færrest med relevant utdanning. Vi bruker minst kompetanse på de årene som betyr mest for barnas mulighet til å oppnå gode lese-, skrive- og regneferdigheter i skolen, sier Tone Tellevik Dahl.

Hun viser blant annet til nyere forskning som viser at barn som har kompetente voksne rundt seg i barnehagen, får en spesielt god start på skolehverdagen.

– Har du et godt språk og trygghet når du starter på skolen, er sjansen for at du fullfører og består mye større. God språkutvikling tidlig i livet sikrer deg økt læring gjennom hele skoleløpet. Det har en selvforsterkende effekt. Tidlig læring forsterker mer læring, sier hun.

Les også: – Frafallet starter i førsteklasse

Får støtte

Tellevik Dahl er opptatt av at Ap både er og skal være et ledende barnehageparti, og se verdien av tidlig investering i barns læring:

– Tidlig innsats kan ikke bare handle om tidlig innsats i skolen. Det må også handle om kompetansen i årene før, når vi vet hvor viktig det er for elevenes læring, sier Ap-byråden.

Pål Hafstad Thorsen er Ap-byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen. Han støtter Oslo-byrådens barnehageprioritering:

– Jeg tenker at det er barnehagen sin tur nå. Det har vært en veldig god og helt nødvendig statlig satsing med flere lærere på 1.–4. trinn over flere år, men nå er det et sterkt behov for å styrke kvaliteten i barnehagen.

– Ny forskning fra det nasjonale GoBan-prosjektet, om gode barnehager for barn i Norge, viser at kvaliteten på barnehagetilbudet for 0–3 åringer er middels, og langt fra godt nok.

Les også: Vil gi lærerne mer tid per elev

– Kommunene må prioritere

– God omsorg for de aller minste fordrer flere pedagoger og en generell bemanningsnorm for voksentetthet. Det er her vi ser svakheten i norske barnehager i dag. Derfor ønsker Bergen Ap nå å prioritere økt pedagogtetthet i barnehagen, fastslår Pål Hafstad Thorsen.

Ap-politikeren ønsker seg flere lærere i skolen, men mener det må være opp til den enkelte kommune å vurdere hvor statlige midler settes inn:

– Dette må være en prioritering på kommunalt nivå. I Bergen ser vi stor variasjon og kvalitetsforskjell i skolen. Vi har områder med store levekårsutfordringer der vi vet at ekstra lærerressurser vil ha stor effekt. Da mener jeg vi må kunne styre ressursene dit uten å være bundet av en fastsatt nasjonal norm for lærertetthet. Det er jo på den måten vi får mest igjen for pengene, sier Ap-byråden.

Selv om han vil prioritere 50 prosent barnehagelærere foran en nasjonal norm for lærertetthet på skolenivå, er han svært opptatt av tidlig innsats i skolen:

– Dette er også bakgrunnen for at vi i Bergen har valgt å sette et tak eller en norm med maks 16 elever på 1. og 2. trinn, sier Pål Hafstad Thorsen, byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen.

Les også: Ønsker sosiale 1.-klassinger

Lærernorm

* Lærertetthet er et hett debattema. SV, KrF og Utdanningsforbundet vi ha en nasjonal norm for lærertetthet på skolenivå. Konkret betyr det maks 15 elever per lærer på 1.–4. trinn, og 20 elever på 5.–10. trinn.

* Ifølge departementet trengs 2.802 nye lærer­årsverk for å få dette til. Pris: To milliarder kroner.

* I Aps programforslag 2017–2021 vil partiet «ansette flere lærere i skolen, blant annet ved å innføre en norm på kommunenivå for de yngste elevene.» Det betyr at kommune og skole selv kan disponere lærerkreftene etter behov uten en fastsatt gruppestørrelse å ta hensyn til.

* Nå bryter flere lokallag i Ap dette prinsippet og tar til orde for en lærertetthetsnorm på skolenivå, slik SV og Utdannings­forbundet ønsker.

Mer fra Dagsavisen