Innenriks

Vil ikke si opp

Camilla Stoltenberg setter alle kluter til for å slippe å måtte gi noen sparken i Folkehelseinstituttet.

– Vi vil gjøre det vi kan for å unngå oppsigelser, sier FHI-direktøren til Dagsavisen.

Stoltenberg har nå informert Helse- og omsorgsdepartementet om at det vil være nødvendig for FHI å kunne ta i bruk en rekke virkemidler for å lykkes i sitt forsett.

Dagsavisen har i flere artikler omtalt de omfattende nedbemanningene både FHI og Helsedirektoratet må gjennomføre på grunn av regjeringens budsjettkutt. Lørdag uttalte Marc Gayorfar, leder for Norsk Tjenestemannslag i FHI, at han trodde at så mange som 100 ansatte i FHI kan bli oppsagt, selv etter naturlig avgang og bruk av sluttpakker.

Les også: På helsa løs i helseinstituttet

– Sosiale forhold

I samme sak fortalte en 59-årig ansatt med nær 30 års fartstid i FHI, at hun regnet med å bli oppsagt, på grunn av signaler hun hadde fått fra sin leder.

– Kan det til tross for dine intensjoner, skje at folk blir oppsagt kort tid før 62-årsdagen sin, slik at de går glipp av AFP?

– Hvis det blir aktuelt med oppsigelser, vil vi gjøre en helhetlig vurdering av hver enkelt sak og veie konsekvenser for den enkelte opp mot instituttets behov for å nedbemanne. I dialog med våre tillitsvalgte og medarbeidere, har vi besluttet at vi vil legge vekt på sosiale forhold i den samlede vurderingen når det er sterke grunner til det. Det å nærme seg 62-årsalder kan være et slikt sosialt forhold, svarer Stoltenberg.

Dagsavisen har vært i kontakt med flere ansatte som nå opplever hverdagen som svært vanskelig. Blant disse er det også dem som mener ledelsen i både FHI og Helsedirektoratet burde ha kjempet mot regjeringens kutt på en langt mer offensiv måte.

Stoltenberg avviser at hun har vært passiv.

– Vi har sagt fra ved flere anledninger og over lang tid, fordi FHIs økonomiske situasjon er et resultat av tre samtidige prosesser: Kutt i statsbudsjettene for 2015-2017, innføring av en konsernmodell for administrative tjenester i 2017, og omorganiseringer i den sentrale helseforvaltningen i 2016 og 2017. Vi har sagt fra om hva vi mener, både positive og kritiske synspunkter, siden mai 2015, forteller Stoltenberg.

Hun nevner både en rapport, møte med politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet, etatstyringsmøte, kontaktmøter og et brev som beskriver utfordringene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsetter i jobben

– Har du på noe tidspunkt vurdert din egen stilling?

– Nei. Det er min jobb å sørge for at vi håndterer situasjonen på en klok og framtidsrettet måte, slik at instituttets fantastiske medarbeidere fortsatt kan bidra til mer, bedre og raskere kunnskap for helse i årene som kommer. Det skal vi få til. Samfunnet trenger et godt og sterkt Folkehelseinstitutt som leverer helseberedskap og kunnskapsstøtte for folkehelsearbeidet og helse og omsorgstjenestene lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Les også: Lover bedre helse selv om over 300 årsverk blir borte

Mer fra Dagsavisen