Innenriks

Vil forhandle om LTP på nytt

– Jeg tenker at alt det som ligger i Lang­tids­planen for Forsvaret kan endres. Det er avhengig av hvor sterke Senter­partiet blir, sier partiets forsvars­politiske talsperson Liv Signe Navarsete.

Bilde 1 av 2

Senterpartiet brukte landsmøtehelgen på å erklære seg selv som Norges forsvarsparti, og banket gjennom ambisiøse mål for å reformere Forsvaret. De vil drive valgkamp på en rekke forsvarssatsinger som går på tvers det vedtatte forliket om Langtidsplanen for Forsvaret som ble inngått i høst. Her stilte Senterpartiet seg utenfor, men det gjorde ikke Senterpartiets foretrukne samarbeidspartner Arbeiderpartiet. De inngikk forliket med Høyre og Frp. Det var en trang fødsel, som innebar både basenedleggelser og mindre til landmakt, enn Sp kunne gå med på.

Les også: – Vingler vekk fra forsvarsforlik

Ruster til forhandling

Partiet vil at to prosent av BNP skal gå til Forsvaret innen 2024 og oppbemanne Heimevernsstyrken til 50.000 mann. De vil også at deres prioriterte basestruktur i LTP-merknadene skal legges til grunn. Det vil si å beholde blant annet Andøya som base, samt opprettholde Sjøheimevernet og Kystjegerkommandoen.

– Dette er et viktig område for Senterpartiet som vi har flagget høyt, som partilederen flagget i talen sin. Dette vil bli prioritert. Sist vi var i regjering hadde vi en oppslutning på seks prosent, og vi fikk gjennom veldig mye da, også i forsvarspolitikken vår, sier Navarsete.

Kommentar: Forsvar er det beste angrep (Hege Ulstein)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Alt i langtidsplanen kan endres

– Du har jo sittet i forhandlinger med de andre partiene, deriblant Ap, og ikke fått gjennom disse prioriteringene. Hvordan kan du da gå inn i valgkampen med disse løftene, når planen er å samarbeide med Ap?

– Når det gjelder basene, har Ap gått i kompaniskap med Høyre og Frp, men det var jo ikke noe som ble fremmet da vi satt i regjering. Vi opprettholdt jo Andøya og helikopterbase på Bardufoss, sier Navarsete, og legger til:

– Jeg tenker at alt det som ligger i LTP kan endres. Det er avhengig av hvor sterkt Senterpartiet blir, sier Navarsete.

Les også: - Norgs forsvarsevne er mye dårligere enn det forsvarsledelsen vil innrømme

Ap står ved forliket

Hun kan få tøffe tak i møte med Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, som ikke er interessert i å legge hele LTP-forliket på forhandlingsbordet.

– Nei, den er ferdig vedtatt. Så det er ikke aktuelt. Forsvaret trenger forutsigbarhet og vi står fast på LTP som ble vedtatt med større majoritet i Stortinget enn noen gang, sier Huitfeldt, som er leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Hun viser til at etter 2000 har alle partier gjennomført vedtatte langtidsplaner selv om de ikke har vært med på å danne flertall for dem før de ble valgt.

– Det gjaldt Høyre, KrF og Venstre-regjeringen i 2001, den rødgrønne regjeringen i 2005 og Høyre/Frp-regjeringen i 2013, sier Huitfeldt.

Les også: Skroter viktig overvåkingssystem

165 milliarder mer

Langtidsplanen lover 165 milliarder kroner mer til Forsvaret de neste 20 årene. Planen inneholder også en plan for betydelige kutt. Dagsavisen har blant annet skrevet en rekke artikler om hvordan avviklingen av Sjøheimevernet allerede er i full gang.

Navarsete mener at det Sp har foreslått er vel innenfor det en ny regjering kan realisere innenfor en sunn økonomi.

– Dette vil ikke kjøre norsk økonomi på grunn, sier Navarsete og minner om at også Ap i sitt programforslag har gått inn for to prosent av BNP innen 2024.

Les også: – Arrogant, Erna!

Mer fra Dagsavisen