Innenriks

Milliardkronersspørsmålet

Tross milliardgjennomslag har KrF problemer med å godta regjeringens budsjett. Skal likevel Knut Arild Hareide bli regjeringens reddende engel? Dette er kvalene KrF-ere strever med i helgen.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Hvordan redde den blåblå regjeringen når partiet ditt har sagt ja til Erna Solberg, men nei til Siv Jensen og Sylvi Listhaug?

Det er et av flere spørsmål KrF baler med i sluttspurten før finansdebatten på mandag.

Som Dagsavisen omtalte fredag bruker de fire borgerlige partiene helgen på å avklare hvordan de kan finne en farbar vei ut av finansdebatten.

En budsjettenighet har alle mista troen på.

Spørsmålene som må besvares er om statsminister Erna Solberg skal stille kabinettsspørsmål, vil sentrumspartiene samla eller hver for seg kunne stemme over statsbudsjettet subsidiært eller vil sentrum kaste regjeringen.

Etter det Dagsavisen erfarer, skal KrF-leder Knut Arild Hareide ha gjort seg opp en mening, men det er partiet som må ta avgjørelsen. Hva KrF velger å gjøre, er avgjørende.

Tro og tvil

Mens det har vært en oppfatning i Venstre at man ikke ønsker å støtte regjeringen i finansdebatten, har flere sentrale kilder satt en knapp på at KrF til slutt vil gi budsjettet flertall, og dermed redde regjeringen.

Men det er tro og tvil også i KrF.

Kilder Dagsavisen har snakket med viser til det ferske landsstyrevedtaket fra september der partiet sa klart at de ikke vil sitte i regjering med Frp fra 2017. Det kan da bli problematisk for KrF å stå i en valgkamp og forsvare at de trygget Sylvi Listhaug statsrådsmakten.

En utfordring er spørsmål om troverdighet. KrF valgte å bryte budsjettforhandlingene fordi de mente budsjettet ikke var bra nok, og Hareide kritiserte spesielt at bilpakken lå fast med høye lettelser til bilistene. KrF fikk ros og jubel fra miljøbevegelsen for dette. Skulle KrF nå snu, er det en vanskelig øvelse for Hareide å forsvare at man støtter et budsjett hvor bilpakka ligger fast.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bryte med Venstre?

Enkelte mener det vil være bedre for KrF at det blir et kabinettsspørsmål enn at partiet må støtte Solberg ved en subsidiær stemmeavgivning, for da kan KrF forsvare seg med at de reddet regjeringen, ikke bilpakka.

Et annet dilemma er om de skal bryte med sentrumskamerat Venstre. Å stå alene som garantist for en Høyre og Frp-regjering, er ikke en drømmesituasjon for KrF.

Et tenkt scenario er at Venstre kan velge å gjøre livet surt for KrF ved å fremme saker KrF er for, men som har budsjettmessig konsekvens, som KrF må stemme mot.

Ødelegge for 2017

Skulle KrF velge å felle regjeringen støter de på andre problemstillinger.

Hvis Høyre fortsetter i en mindretallsregjering, distanserer seg fra Frp og blir mer moderat, vil det være vanskeligere for dem som ønsker at KrF skal bytte side i norsk politikk å søke seg til Ap, å argumentere med troverdighet for at Ap er bedre enn Høyre. En annen utfordring er å forsvare i valgkampen at de felte en regjering som ville gi KrF massivt gjennomslag for deres hjertesaker.

La fram justert budsjett

I går morges la statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen fram et justerte budsjettforslaget. Som Aftenbladet først kunne melde er det nå totalt endret på 6 milliarder fra det budsjettet som ble lagt fram 6. oktober i Stortinget. Flere kilder bekrefter det samme overfor Dagsavisen.

Budsjettet er justert for å komme både Venstre og KrF i møtet. Mellom 2–3 milliarder er klimatiltak, som mer til bymiljøpakker, Enova-midler og mer til utbygging av jernbane. KrF skal ha fått én milliard til en familiepakke, inkludert mer til kontantstøtte. De skal også ha fått vedlikeholdsmidler til kirkebygg, og kutt i regionale utviklingsmidler skal være reversert.

Regjeringen vil etter alt å dømme legge fram det siste tilbudet for opposisjonen og pressen i løpet av helgen.

Men i dette justerte tilbudet ligger fortsatt bilpakken fast. Det er også derfor det er sannsynlig at det ikke blir en budsjettenighet i løpet av helgen.

– Det er fortsatt mest sannsynlig at vi ikke får til en enighet om statsbudsjettet, sa Hareide i går formiddag.

Mer fra Dagsavisen