Verden

Storm over båtflyktninger

FLYKTNINGER: Australia har stanset nesten alle båtflyktninger med sin nye asylpolitikk. Men nå beskyldes regjeringen for å legge lokk over hvilke metoder som brukes.

Australias regjering er nok en gang i hardt vær over asylpolitikken. Myndighetene nekter å kommentere rapporter i australsk media om at en båt med flyktninger på vei til kysten i Australia skal ha blitt sendt tilbake til Indonesia, som er siste stopp før Australia for mange båter, og ha blitt behandlet dårlig av den australske marinen.

Stoppet båtene

Asylpolitikk har vært et brennhett tema i årevis i Australia, og ett av valgløftene til nåværende statsminister Tony Abbott i fjor var å stanse båtene med flyktninger, som hadde økt kraftig i 2012 og begynnelsen av fjoråret. Så snart Abbotts konservative regjering var satt inn i fjor høst, ble Operasjon Suverene Grenser iverksatt: et program der militæret fikk ansvaret for å stanse båtene og ta menneskesmuglere. Siden er antallet båter som når den australske kysten blitt dramatisk redusert: De første 100 dagene var antallet ankomne båtflyktninger redusert med 87 prosent i forhold til de 100 dagene før det, ifølge regjeringen selv.

- Ble sparket

Men hvilke metoder blir tatt i bruk for å endre statistikken? Det er debatten nå. Det er det australske kringkastingsselskapet ABC som har rapportert om en båt som skal ha blitt vist tilbake, og passasjerer i båten har fortalt om fysiske overgrep av marinepersonell etter at båten ble stanset og vist tilbake. En fortalte om sparking, en annen om forbrenning av hendene.

28 år gamle Yousif Ibrahim fra Sudan er også blant dem som har fortalt om dårlig behandling mens båten han var i ble sendt tilbake til Indonesia.

- Vi ba om vann, det ville de ikke gi oss. De brukte nedverdigende uttrykk, de kalte oss illegale flyktninger og aper fra Afrika, sier Ibrahim til nyhetsbyrået Agence France presse.

Avviser

Nå blir statsminister Tony Abbott beskyldt for å legge fullstendig lokk på praksisen som skal stanse innferdselen av båtflyktninger mot Australia. Abbott sier det er viktig ikke å gi mye informasjon for ikke å ødelegge for operasjonen.

- Jeg kan godt bli kritisert for å være en lukket bok i denne saken så lenge båtene faktisk stoppes, sier Abbott.

- Poenget er ikke å legge til rette for offentlig diskusjon. Poenget er å stanse båtene, Jeg er glad for å kunne si at det nå er mange uker siden sist vi hadde en båt her, og jo mindre vi snakker om operasjonelle detaljer på sjøen, jo bedre er det, med tanke på å stanse båtene, sa Abbott til den australske radiostasjonen 2GB radio torsdag.

Samtidig har stillehavsøya Nauru, der Australia har asylmottak for flyktninger som venter på svar på søknadene i Australia, økt prisen for visum for journalister med 40 ganger, noe som har forsterket inntrykket av at man ikke ønsker publisitet rundt behandlingen av asylsøkere.

Den australske forsvarssjefen David Hurley avviser at det har forekommet mishandling, men benekter ikke at båter er blitt tauet tilbake til Indonesia.

- Vårt personell utfører arbeidet på en human og hensynsfull måte, sa Hurley ifølge avisen The Sydney Morning Herald.

Kritikk

Opposisjonspartiet Labor har brukt ord som «stalinistisk» og «nordkoreansk» om hemmeligholdet fra den australske regjeringen. Da Labor satt i regjering ble det offentliggjort informasjon om hendelser med båtene som forsøkte å nærme seg.

- Det er på tide at Abbotts regjering slutter å skjule båtene. Hvis metodene er bra, og hvis de virker, hvorfor skjule dem, spør Labor-leder Bill Shorten.

Men selv om det er debatt om asylpolitikken, har også Labor praktisert en streng asylpolitikk de siste par år. Den tidligere Labor-regjeringen under Julia Gillard sørget for en avtale med Nauru og Papua-Ny Guinea om at asylsøkere skal plasseres der mens behandlingen av asylsøknader til Australia behandles - dette i bytte mot bistand fra Australia til de to landene. Dette er en omstridt politikk som tidligere er blitt praktisert under sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen