Verden

Obama tømmer Guantanamo

Barack Obama forsøker å stenge Guantanamo ved å tømme den for innsatte. Men taktikken møter motstand hos republikanerne.

NEW YORK (Dagsavisen): Onsdag denne uka ble Ahmed Abdul Qadei fra Jemen sendt nordover, fra fangeleiren Guantanamo til Estland. Han var bare 17 år da han ble tatt til fange i Pakistan i 2002. De siste 12 årene og sju månedene har han sittet innesperret på USAs fangeleir Guantanamo, uten tiltale og uten dom. Det er fem år siden han ble erklært ufarlig, og klar for løslatelse.

Qadei er blant et rekordhøyt antall innsatte som har blitt sendt ut fra Guantanamo de siste månedene. Sammen med Qadei ble fire andre jemenitter sendt ut onsdag. Barack Obama fortsetter dermed der han slapp i 2014, som var året med flest løslatelser siden han tok over Det hvite hus. De fire mennene ble sendt til Oman, etter å ha blitt holdt fanget i nesten 13 år uten tiltale.

Obamas brutte løfte

«Guantanamos eksistens har trolig skapt flere terrorister rundt i verden enn den har holdt fanget», sa president Barack Obama, da han tok over Det hvite hus i 2009. Han har flere ganger gjentatt valgløftet om å stenge leiren, men har møtt kraftig motstand i den amerikanske Kongressen. Gjennom budsjettvedtak har Kongressen gjort det umulig å overføre innsatte til USA, enten det er til frihet, fengsel eller rettssak.

Nå forsøker Barack Obama seg på en annen taktikk. Han vil tømme leiren så langt det går, ved å sende ut mennesker USA ikke anser som farlige. Trolig vil det til slutt være mellom 60 og 80 mennesker igjen i fangeleiren, menn som enten skal møte i retten eller regnes som midlertidige krigsfanger. Med en pris på over tre millioner dollar, rundt 20 millioner norske kroner, i året per fange, vil fortsatt drift  være vanskelig å forsvare økonomisk. Dermed håper Obama Kongressen vil snu, og tillate overføringer av de siste mennene til USA.

Professor David D. Cole, jusprofessor ved Georgetown University i Washington DC sier det har vært en svært saktegående prosess.

– Obama forsøker, det skal han ha. Men det er et eneste stort kaos, sier Cole til Dagsavisen.

Han gir den amerikanske kongressen hovedskylden for at den svært kontroversielle fangeleiren fortsatt er i drift. Fangeleiren, som holder til på en amerikansk militærbase på Cuba, ble opprettet under president George W. Bush i 2002, som en del av USAs «krig mot terror». Fortsatt sitter 122 personer fanget der. På det meste ble 680 mennesker holdt på Guantanamo i 2003, de aller fleste uten dom eller tiltale.

Obamas spesialutsending til Guantanamo, Cliff Sloan, sluttet før jul, i protest mot den saktegående prosessen.

Trenger vertsland

Det er flere grunner til at Guantanamo fortsatt er åpen, sier professor Cole. Han lister opp de tre viktigste:

• Kongressen har forbudt Obama å overføre noen fanger fra Guantanamo til USA, enten det er til fengsel, rettsak eller frihet.

• En stor gruppe fanger kommer fra Jemen, et land som er så ustabilt at USA ikke regner med at myndighetene kan garanter god nok oppfølging og overvåking av de hjemvendte.

• En rekke fanger er erklært klare for å bli satt fri, men USA trenger vertsland som vil ta i mot dem, fordi de ikke kan sendes til hjemlandet.

Tror det er mulig

Noen av dem kommer fra land der de kan risikere tortur hvis de blir sendt tilbake. En rekke fanger har blitt torturert under avhør på Guantanamo.

– Ifølge torturkonvensjonen skal en ikke sende noen tilbake til land der de risikerer tortur. Også Bush fulgte denne politikken, ironisk nok, sier Cole.

Professor David Cole tror Obamas taktikk kan føre fram.

– Det er mulig. Men han kjemper i oppoverbakke, det er ingen tvil om det. Men jeg tror dette er måten å gjøre det på.

– Er det tegn til at republikanerne er i ferd med å snu?

– Nei, ikke ennå.

Mer fra Dagsavisen